18 Mayıs 2019 Cumartesi

Anadolu Efes Euroleague'te tarih yazıyor

Turkish Airlines Euroleague Final-Four yarı final maçında karşı karşıya gelen iki temsilcimizin mücadelesinde gülen taraf Anadolu Efes oldu. Maçı baştan sona önde götüren Anadolu Efes, son çeyrekte farkı da açarak Fenerbahçe Beko'nun maçtan kopmasını sağladı ve aldığı farklı galibiyetle 18 sene sonra katıldığı Euroleague F4'unda finale yükselerek Turkish Airlines Euroleague'te ilk kez şampiyonluk elde etme mücadelesi etme şansını yakaladı. Lacivert Beyazlı temsilcimiz, tarihinde ilk kez Euroleague şampiyonu olup bu büyük başarıya ulaşacak ikinci Türk takımı olma yolunda ilerlemekle birlikte, bir önceki sezonu son sırada tamamlayıp bu başarıyı yakalayarak tarihe geçme hedefinde. 

Anadolu Efes Euroleague finalinde

Sahaya hızlı ve doğrudan sayıya yönelik bir basketbol stratejisiyle çıkan Anadolu Efes Shane Larkin'in önderliğinde 24 saniyeyi kullanmayı düşünmeden ve Fenerbahçe savunması yerleşmeden,  potayı gördüğü ilk noktada topu çembere göndermeyi tercih ederken, topu çevirmeyi ve en müsait adamı bulmayı düşünen Fenerbahçe Beko'daki top akışını savunmasıyla bozmayı başardı. Alıştığımız set düzenini istediği ölçüde sahaya yansıtamayan sarı lacivertliler her zamanki şut yüzdesini de yakalayamayınca oyunun kontrolünü elde etmede oldukça zorlandılar. 


Maç öncesi Fenerbahçe Beko'nun bir süredir tam takım antrenman yapmasını engelleyen eksiklerine rağmen, Obradovic etkisi ve kazanma alışkanlığıyla kağıt üzerindeki Anadolu Efes avantajlarını dengeleyebileceğini, fakat Anadolu Efes'te direksiyona geçip inisiyatif alabilecek iki ismin yanına bir de X-faktör gelmesiyle işlerin değişebileceğini düşünüyordum. Nitekim maçın başından beri sazı eline alan Shane Larkin 5/9 üç sayı isabeti, 30 sayı - 7 ribaunt - 7 asist ile Euroleague Final Four tarihine geçen bir performans sahaya koydu. Sahanın her yerinde Larkin vardı; hücumda, savunmada, ribauntlarda, arkadaşlarını yönlendirmede... Vasilije Micic'in alışkın olmadığımız şekilde 1 asistte kaldığına bakmayın. Dün gece Anadolu Efes birebir basketbol için sahaya çıkmıştı. Micic de 25 sayı - 5 ribauntla bu oyundaki yerini aldı. Maç öncesi denklemde X-faktörler olarak düşündüğüm Beaubois ve Pleiss'in yerini ise Anderson - Motum ikilisi doldurdu. 3/6 üç sayıyla 10 sayı kaydeden James Anderson ve sahada kaldığı 13 dakikada 2/2 üç sayıyla 9 sayı kaydeden Brock Motum Fenerbahçe'nin küçük de olsa umutlandığı saniylerde kritik basketlerle Anadolu Efes'in maçı kontrolüne almasını sağladı. 

Fenerbahçe Beko'da ise pota altında karşılaşılabilecek potansiyel sıkıntı tahmin edilmekteydi; fakat ribauntlardaki 43-25'lik Anadolu Efes üstünlüğü sarı lacivertlilerin oyun dengesini fazlasıyla bozdu. Her ne kadar sahada fiziksel olarak olsalarda, sakatlık öncesi atletizminden yoksun Vesely & Kalinic ikilisi, Obradovic'in sadece 4 dakika sabredebildiği Ahmet'in varlığı sonrası, Moerman & Dunston ikilisinin Fenerbahçe pota altında bariz bir üstünlük yakaladığını, Larkin ve Micic'in de ribauntlara yaptığı katkılarla Anadolu Efes'in oyunu domine ettiğini söyleyebiliriz. Datome'nin Fenerbahçe rotasyonu için ne kadar önemli olduğunu da rahatça görebildiğimiz bu maçta, sarı lacivertlilerin uzunlar arasındaki adam değişimini, uzun beş taktiğini iyi uygulayamadığını, kısaların da "akmayan" hücumlarda henüz ikinci çeyrekten başlayarak "oyunu çevirme telaşı"na başlayıp düzenden çıktıklarını seyrettik. Sloukas'ın da erken faul problemine girmesi  Fenerbahçe'nin oyun düzenini iyiden iyiye bozarken, Obradovic'in henüz maçın bitimine beş dakika kala Biberovic'i sahaya sürmesi, havlu atmaktan çok, oyuncularına "ben sizin oynayacağınız basketbolun ..." mesajı vermesi olarak algılanabilirdi. 

Sonuçta Anadolu Efes tarihinde ilk kez Turkish Airlines Euroleague'te finale yükseldi. 18 yıl sonra tekrar Final-Four yapma sevincini finale yükselmekle taçlandıran Anadolu Efes'in rakibi ise son 17 Final-Four'un 16'sına katılma başarısı gösteren CSKA Moskova olacak. Dün Real Madrid karşısında muhteşem bir geri dönüşe imza atan CSKA Moskova, Real Madrid'e oranla, nispeten finalde karşımızda görmeyi istediğimiz bir rakip. Geçtiğimiz sezonu son sırada tamamladıktan sonra bu sezonki çıkışıyla dikkat çeken ve sezon boyu sahaya yansıttığı performansla bulunduğu yeri sonuna kadar hakeden Anadolu Efes'in finalde de gurur duymamızı sağlayacak bir performans sergileyeceğinden şüphemiz yok. Anadolu Efes ve Ergin Ataman'a finalde şampiyonluk yolunda sonsuz başarılar diliyorum. 

0 comments:

Yorum Gönder