18 Mayıs 2018 Cuma

Euroleague Final-Four'da ilk finalist Fenerbahçe Doğuş

Turkish Airlines Euroleague Final-Four yarı finalinde Belgrad'da Zalgiris Kaunas ile karşılaşan Fenerbahçe Doğuş, sahadan 76-67 galip ayrılarak üst üste dördüncü kez katıldığı Euroleague Final-Four'unda üst üste üçüncü kez finale yükseldi. Maç boyunca üst düzeyde savunma yapıp Zalgiris hücumlarını fazlasıyla bozan Fenerbahçe Doğuş, ilk yarısını 39-33 önde tamamladığı karşılaşmanın ikinci yarısında bir ara zorlansa da, Dixon'un alev aldığı 3-4 dakikalık periyotta tekrardan canlandırdığı ateş sonrası karşılaşmayı 76-67 kazandı ve pazar günkü Final-Four finali için ilk bileti cebine attı. Fenerbahçe'nin finaldeki rakibi bu akşamki Real Madrid - CSKA Mskova maçının galibi olacak. 

Euroleague Final-Four Fenerbahçe Doğuş - Zalgiris Kaunas

Karşılaşmaya Wanamaker'ın penetreleriyle başlayıp Zalgiris savunmasının dengesini bozan, Ahmet Düverioğlu'ndan gelen hücum ribauntları sayesinde de hücumlardan boş dönmeyen Fenerbahçe Doğuş ilk 3 dakikayı 7-1 önde geçti. Savunmada da yüksek bir konsantrasyonla Zalgiris'e 5 dakika boyunca saha içi isabeti şansı tanımayan temsilcimiz, hücumda basit hatalar yapınca farkı çift hanelere çıkarma şansından yararlanamadı. Zalgiris'in de sert savunma sonrası Fenerbahçe'ye kolay sayı atma şansı tanımadığı ilk çeyrek sarı lacivertlilerin 19-13 üstünlüğüyle tamamlanırken, Fenerbahçe'de dikkat çeken isim çeyreğin sonuna doğru oyuna girip 2.5 dakikada 5 sayı - 1 top çalma ve 1 blok ile takımı ve seyircileri ateşleyen Gigi Datome oldu. 


İkinci çeyreğe Nunnally'nin çaldığı top sonrası Datome'nin turnikesiyle başlayan Fenerbahçe Doğuş, İtalyan forvetin kaydettiği bir de üçlük sonrası (4 dk 4/4 FG - 10 sayı) ilk dakika içinde farkı 9 sayıya kadar çıkardı: 24-15. Sarı lacivertlilerde Thompson'un üçlemesi sonrası uzun rotasyonu daralsa da, Ahmet ve Vesely'nin Zalgiris pota altında hakimiyetlerini ilan etmeleri, Datome'nin savunmadaki ekstra mücadelesi, kısaların her topa atlayarak yaptığı istekli savunma Fenerbahçe'nin oyunun kontrolünü sürekli elinde tutmasını sağladı. Çeyreğin büyük bölümünde 10 sayı ve civarındaki skor üstünlüğünü elinde tutan sarı lacivertliler, devrenin son dakikasındaki yüzdesiz hücumlar ve savunmadaki konsantrasyon kaybı sonrası ilk 20 dakikanın sonuna geldiğimizde farkın 6 sayıya inmesine engel olamadı: 39-33

Fenerbahçe'de Gigi Datome 12 sayı - 2 ribaunt - 2 top çalma - 2 blokla Fenerbahçe'nin en etkili ismi olurken, temilcimizin asistlerde 9-5 önde olduğu, 10 top çaldığı, rakibi 12 top kaybına zorladığı ve bu top kayıpları sayesinde rakip potaya Zalgiris'ten tam 10 şut fazla atma şansı yakaladığı (32-22) maçta devreyi sadece 6 sayı önde kapatabilmesindeki ana etken ise Zalgiris'in tam 16 kez faul çizgisine gitmesiydi. 

Soyunma odası dönüşü hücumda durağan bir basketbolla sayı bulmakta zorlanan ve 2.5 dakikadan uzun süre rakip potada isabet sağlayamayan Fenerbahçe Doğuş savunmadaki mücadelesiyle farkın kapanmasına engel oldu. Bu dönemde Sloukas'ın kişisel gayretleriyle skor bulan temsilcimiz, Wanamaker'ın üçlüğü sonrası kısa bir süre için farkı tekrar çift hanelere çıkarırken, Davies ve Jankunas'tan gelen hücum ribauntları ve ikinci şans sayıları Zalgiris Kaunas'ın maçta kalmasını sağladı. Verilen ikinci şans sayıları, ilk savunmaları başarıyla yapan Fenerbahçe'nin moralini bozarken, sahanın diğer tarafında da düzenden çıkan hücumlar skor üretimimizi kısıtladı. Çeyreğin bitimine 1 dakika kala Pangos'tan gelen uzun mesafeli üçlük isabeti farkı 2 sayıya kadar indirirken (50-48), son dakika içinde Bobby Dixon'dan gelen iki orta mesafeli isabet sonrası son 10 dakikaya 54-50 Fenerbahçe Doğuş üstünlüğüyle girildi. 

3.çeyreğin sonunda kaydettiği 4 sayıyla Fenerbahçe'nin nefes almasını sağlayan Bobby Dixon final periyoduna da formda girerken, art arda kaydettiği iki üçlük sonrası 2.5 dakika içinde farkı tekrar 10 sayıya çıkarıp (62-52) Jasikevicius'un mola almasını sağladı. Dakikalar geçtikçe iki takım da savunmasını sertleştirip rakibin sayıya ulaşmaması için son gücüne kadar savaşırken, son 3 dakikaya 68-61 Fenerbahçe üstünlüğüyle girildi. Son iki dakika içinde Obradovic'in Dixon'ı sahada tutup takımı kısaltma kumarı, tecrübeli guardın soğukkanlılıkla kaydettiği bir basket ve Pangos'a yaptığı savunma ve yaptırdığı top kaybıya ile tutarken son dakikaya girildiğinde 71-63'lük üstünlüğümüz vardı. Son 60 saniye içinde Zalgiris'in farkı kapatma yönündeki tüm çabalarına Fenerbahçe Doğuş başarıyla karşılık verirken, maç sonunda skorborddaki 76-67 Fenerbahçe üstünlüğü finale giden ekibin Fenerbahçe Doğuş olduğunu işaret ediyordu.

Fenerbahçe Doğuş'ta Bobby Dixon 12 dakikada kaydettiği 19 sayıyla en skorer isim olurken, Luigi Datome 7/9 saha içi isabetiyle 16 sayı - 2 top çalma - 3 blok, Kostas Sloukas 14 sayı - 3 asist, Brad Wanamaker 9 sayı - 3 asist ve Nicolo Melli de 4 sayı - 6 asist - 5 top çalma ile finale giden yolda diğer önemli rolleri oynadılar. Zalgiris Kaunas'ta ise Kevin Pangos 16 sayı - 5 ribaunt - 4 asist ve Brandon Davies 12 sayı - 11 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Fenerbahçe Doğuş ribauntlardaki üstünlüğü 34-19 ile Zalgiris'e verip rakibin 27 kez serbest atış çizgisine gitmesine engel olamasa da, Zalgiris'i 2/10 üç sayı isabetinde tutup tam 20 top kaybı yaptırması galibiyete giden yoldaki en önemli anahtardı. 

5 yorum:

  1. fenerbahçe bu finali gerçek anlamıyla hak etti. bu sezon boyunca oynadıkları oyundan bunu rahatça görebilirsiniz

    YanıtlaSil
  2. Fenerbahçe bir kez daha finalde tebrik etmek gerekiyor. Finalde başarılar.

    YanıtlaSil
  3. Sıra şampiyonlukta. Üst üste iki kez şampiyon olup efsane olalım

    YanıtlaSil
  4. Çok keyifli bir maçtı. İlk defa basketbol maçı izledim. Bir Beşiktaşlı olarak Fenerbahçe'yi tebrik ederim. Güzel işler başarıyorlar Basketbol'da.

    YanıtlaSil
  5. sonunda kanaryam finalde. bu kıpayı istiyoruz gelmeli. futbol olmadı basket olacak

    YanıtlaSil