29 Mayıs 2018 Salı

Bologna eski günlere dönebilecek mi?

İtalya tarihinde adı basketbolla anılan önemli şehirlerden Bologna son yıllarda takımlarının eski başarılı günlerinin uzağında kalması sonrasında taraftarlarını başarıyla aç bırakmıştı. Özellikle 1990'lı yılların sonu ve 2000'lerin başında iki takımıyla birden Avrupa'yı sallayan Bologna şehri, 2015-2016 sezonunda Virtus Bologna'nın da Serie A'dan düşmesi sonrası ilk kez üst ligde temsil edilememiş, ertesi sene kazanılan Serie A2 şampiyonluğu sonrası tekrar Serie A'ya dönüş yapabilmişti. Bu sezon Serie A2'de mücadele eden diğer bir Bologna ekibi Fortitudo Pallacanestro Bologna'nın da yarı finale kadar yükselmesi Serie A'da tekrar iki Bologna takımı ihtimalini artırırken, yarı final serisinin ilk maçı dün bitime 10 saniye kala yedikleri üçlükle kaybetmelerine rağmen Bologna'lı basketbolseverleri eski başarılı günlere dönme yolunda umutlandırdı.

Kinder Bologna

Serie A tarihinde 15 şampiyonluğu bulunan Virtus Pallacanestro Bologna, Kinder Bologna adı altında 1998 ve 2001'de Euroleague'i kazanmış, 1999 ve 2002'de ise finale kadar yükselme başarısı göstermişti. O dönem kadrosunda Manu Ginobili, Rashard Griffith, Antoine Rigaudeau gibi yıldızları bulunduran Kinder Bologna, 2002'deki ikincilik sonrası finansal problemler yaşayıp ertesi sezon küme düşerken, 2005'te tekrar Serie A'ya dönmesine rağmen 2007 Play-Off finali dışında beklenen performansın uzağında kalmıştı. 2015-16 sezonunda tekrar Serie A2'ye düşen Bologna ekibi bu sezon bir kez daha Serie A'daki yerini alsa da dokuzuncu olarak Play-Off'un uzağında kaldı. Yine de kurulan Aradori'li, Gentile'li, Lafayette'li, Slaughter'lı kadro önümüzdeki seneler için Bologna şehrine umut verdi.


Bir diğer Bologna ekibi Fortitudo Pallacanestro Bologna ise 2004'te Skipper Bologna adıyla Euroleague finaline ulaşırken, 1999'da da Teamsystem Bologna adı altında Final-Four yapmıştı. Teamsystem Bologna aynı zamanda 1995-96 sezonunda Efes Pilsen'in Koraç Kupası şampiyonluğunda yarı finalde temsilcimize elenmekten kurtulamamıştı. 2000 ve 2005 sezonlarında İtalya şampiyonluğunu kazanan Fucka, Pozzeco, Belinelli, Bowie, Basile, Rivers gibi yıldızların forma giydiği 1996-2006 arasındaki kalan sezonlarda ise lig ikinciliğini elde eden, bir başka deyişle Play-Off finalinin müdavimi olan Bologna ekibi, 2009 yılındaki finansal problemlerle birlikte küme düşmüş, sonrasında İtalya Federasyonu tarafında ceza alarak resmi müsabakalardan men edilmişti. 2013'te kulübü küllerinden geri yaratmak için birleşen bir grup tarafından tekrar İtalya 4.liginden basketbol liglerine dönen ekip, kısa sürede Serie A2'ye kadar yükselmiş, Serie A2'de de 2016'da finalde 5 maçlık serinin son maçında, geçtiğimiz sezon da yarı finalde beşinci maçta elenmekten kurtulamamıştı. 

Bu sezon da normal sezonu Doğu konferansı ikincisi olarak tamamlayan Fortitudo Pallacanestro Bologna önce Agrigento'yu 3-0, ardından da Verona'yı 3-1 geçip yarı finalist olurken, yarı finalde Batı Konferansı lideri Novipiu Casale ile eşleşti. Dün oynanan ilk maçı, büyük bir mücadeleye rağmen 8 sayı önde girdiği son periyotta bitime 10 saniye kala yediği üçlükle 83-85 kaybeden Fortitudo Pallacanestro Bologna seride 1-0 geriye düşse de, Bologna şehri uzun süre sonra tekrar Serie A'da iki takımla temsil edilip başarı peşinde koşma hayalinden vazgeçmiş değil. Kadrosunda Mancinelli, Cinciarini gibi isimleri bulunduran Bologna temsilcisinin bu seriden de galip çıkıp finale yükselmesini o kadar da düşük olasılık görmüyorum. 

7 yorum:

  1. Yakın zamanda dönmesini bizde bekleriz bunu zaman gösterecek zaten.

    YanıtlaSil
  2. kısa bir bologna seyahati düşünüyorum. 3-4 gün içerisinde virtus ve fortitudo ile fc bologna'nın takviminin oturduğu. bakalım artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Virtus Play-Off yapamadı ama Fortitudo'nun yarı final serisi devam ediyor. Fotoğraflarını bekliyoruz Özgür abi :)

      Sil
    2. şimdi değil ama önümüzdeki sezon 3 takımı da izleyebileceğim en kısa süreyi araştıracağım.

      Sil
  3. O zamanlar İtalya deplasmanı adeta kabustu takımlar için. Şimdiki armani’nin çakma takımlarına benzemezdi. Finansal problemler yüzünden bologna da italya basketbolu da bitti

    YanıtlaSil
  4. Bologna taraftarıyla da güzel bir basketbol şehri. Başarı geldiğinde çok renkli tribünleri olacak. Umarım kısa sürede eski günlerine dönerler

    YanıtlaSil
  5. Dün ikinci maçı da kaybetti. Artık seneye kaldı ümitler. Cinciarini ve Mancinelli varken nasıl eleniyorlar o da ayrı konu

    YanıtlaSil