20 Mayıs 2018 Pazar

Fenerbahçe Avrupa ikincisi oldu

Turkish Airlines Euroleague Final Four finalinde Real Madrid ile karşı karşıya gelen Fenerbahçe Doğuş sahadan 80-85 mağlup ayrılarak Avrupa ikinciliğini elde etti. Nicolo Melli ve Brad Wanamaker dışında skor üretecek isim bulmakta zorlanan, sezonun önemli isimleri Sloukas ve Vesely'den de hiç katkı alamayan sarı lacivertliler savunmada da Causeur ve Doncic'i durdurmakta zorlanınca üst üste ikinci kez Euroleague şampiyonluğunu elde etme şansını kullanamadılar. 

Euroleague Final-Four final Fenerbahçe Doğuş - Real Madrid

Karşılaşmaya Ahmet Düverioğlu'nun 4/4 saha içi isabeti ve Kalinic'in skor katkısıyla başlayan Fenerbahçe Doğuş ilk 6 dakikayı 13-9 önde geçse de, Ahmet ve Vesely'nin erken faul problemine girip kenara gelmesi sonrası Obradovic'in A planının dışına çıkmak durumunda kaldı. Thompson'lu pota altı savunmasının gerekli sertliği ve korkuyu hissettirememesi ve kısaların da kolay geçilmesi Real Madrid'in kolay sayılar bulmaya başlamasını sağlarken, Fernandez, Llull ve Randolph'ten gelen arka arkaya üçlükler İspanyol ekibinin ilk çeyreği 21-17 önde tamamlamasını sağladı. 


İkinci çeyreğe kötü başlayan Fenerbahçe, hücumda ilk 2.5 dakika boyunca sayı bulamazken, Taylor ve Tavares'in sayıları Real Madrid serisini 14-2'ye çıkararak skoru 25-17'ye getirdi. Bu dakikada Obradovic'in Thompson - Dixon ikilisini kenara alıp Wanamaker - Vesely'i alması Fenerbahçe'nin enerjisini artırırken Wanamaker'ın top çalma ve asistleri, Melli'nin ise 11 sayısının bulunduğu 5 dakikalık seri sarı lacivertlilerin tekrar oyuna ortak olmasını sağladı. Real Madrid'in faul hakkının dolmasını Wanamaker'a yapılan faullerle çok iyi değerlendirip sayılar kazanan Fenerbahçe Sloukas'ın üçlüğü sonrası soyunma odasına 40-38 önde gitti. 

İkinci 20 dakikaya da, aynı ikinci çeyrek gibi çok kötü bir başlangıç yapan Fenerbahçe Doğuş, Fabian Causeur'ü durduramayınca çeyreğe 0-7'lik bir başlangıç yaptı ve 3.5 dakika sonunda 45-50 geriye düştü. Bu çeyrekte hücumda bir türlü istediği şutları bulamayan, hücum süresi sonlarında kullanmak zorunda kaldığı dış şutlarda da oldukça düşük bir yüzdeyle oynayan Fenerbahçe skor üretiminde oldukça zayıf kalırken, Sloukas'ın da normal sezonu aratır performansı ve top kayıpları sonrası hücum ritmini bir türlü bulamadı. Hücumdaki düşük performans savunmada da konsantrasyonun düşmesine neden olurken, sarı lacivertli kısaların tüm hücumlarda kolayca geçilmesi ve Ahmet'in dörtlemesi sonrası pota altı rotasyonumuzun da daralması sonrası Real Madrid Causeur'ün önderliğinde farkı açarak son 10 dakikaya 63-55 önde girdi. 

Final periyodu Melli'nin 6 sayısıyla başlayan Fenerbahçe Doğuş ikinci bir skoreri çıkaramayıp oyunun hem hücum hem de savunma tarafından inanılmaz basit hatalar yapınca farkı kapatmakta başarılı olamadı. Çeyreğin başında Llull'u dörtleten Dixon'ın savunmada takımı bir kişi eksik oynatması nedeniyle, Obradovic'in bir kez daha direksiyonu teslim ettiği Sloukas'ın takımı oynatmakta belki de sezonun en kötü maçını oynaması, Vesely'nin de sahada olmasına rağmen sanki kafa olarak maça gelmemiş gibi gözükmesi sarı lacivertli temsilcimizin oyuna ortak olmasına engel oldu. Özellikle Jan Vesely'nin ona maç başında faul problemine girmesine neden olan konsantrasyon eksiği bariz bir şekilde hissedilirken, Çek pivot hücumda eline gelen topları kontrol etmekte zorlanmakla kalmadı, çok sayıda hücum ribaundu vererek 24 saniye yapılan iyi savunmanın boşa gitmesine neden oldu; son olarak da anlamsız bir sportmenlik dışı faul yaparak Fenerbahçe'nin direncini önemli bir anlamda düşürdü. Fenerbahçe Doğuş'un savunmadaki gayreti ve son 2 dakika içindeki tam saha baskısı Real Madrid'i birkaç kez top kaybına sürüklese de, son dakika içinde fark 3 sayıyken kaçan iki serbest atış ardından verilen hücum ribaundu ve basket kalan sürede farkın kapanmasına engel olunca sahadan 85-80 galip ayrılan Real Madrid 2017-2018 sezonunu Turkish Airlines Euroleague şampiyonu olarak tamamladı. 

2 yorum:

  1. olsun be fenerbahçem en azından real madrid gibi köklü bir takıma yenildik biz de.

    YanıtlaSil
  2. Çok rahat kazanabilecekleri bir maçı basit hatalarla kaybettiler. Vesely 3 finalde 2. kez performansıyla mağlubiyetin mimarı oldu

    YanıtlaSil