12 Mayıs 2018 Cumartesi

BGL'de ilk şampiyon Anadolu Efes

Basketbol Gençler Ligi Anadolu Efes - DarüşşafakaBu sezon ilk kez düzenlenen Basketbol Gençler Ligi'nin ilk şampiyonu finalde Darüşşafaka'yı 81-71 mağlup eden Anadolu Efes oldu. Dün yarı finalde Fenerbahçe Doğuş'u zorlanmadan geçerek finale yükselen Anadolu Efes, çekişmeli geçen final maçında da sahadan 81-71'lik üstünlükle ayrılarak Basketbol Gençler Ligi tarihinin ilk şampiyonu oldu. Anadolu Efes'te Yiğitcan Saybir 19 sayı - 17 ribaunt ile takımın lideri olurken, Mert Çamcı da final periyodunda takımının ilk 12 sayısının tamamını atarak skorda üstünlüğün korumasında ve şampiyonlukta önemli pay sahibi oldu. 

İki takım da karşılaşmaya pota altına penetreler ve bire bir zorlamalarla başlarken, Darüşşafaka'da Mert'in asistleriyle gelen sayılar, Anadolu Efes'te ise Yiğitcan Saybir'in üç sayı çizgisi dışından yüzdeli şutları skorun dengede kalmasını sağladı. 17-17 eşitlikle biten ilk çeyrekte Daçka'da Mert Akay'ın 3 sayı - 5 asist - 2 top çalma, Anadolu Efes'te ise Yiğitcan Saybir'in 6 sayı - 4 ribauntluk performansları dikkat çekerken iki takım toplamda sadece 5 faul yaparak, temiz ve oyun zevki yüksek olan bir basketbol ortaya koydular. 

İlk çeyrekte hiç dış şut isabeti sağlayamayan Darüşşafaka ikinci çeyreğe Efe Arıkan'ın üçlüğüyle başlarken, Anadolu Efes Yiğitcan'ın hem ribaunt hem de skor üretiminde etkili olmasıyla ilk 5 dakikayı 29-24 önde geçti. Yiğitcan Saybir henüz 15 dakika geride kalmışken 14 sayı - 11 ribaunda ulaşıp double-double istatistiğine ulaşırken, ilk yarıyı da 17 sayı - 11 ribaunt ile tamamladı. Anadolu Efes'te Yiğitcan'ın liderliğine Darüşşafaka'da Mert sayı ve asistleriyle cevap verirken, Mert Akay'ın 5 sayı - 6 asist, Doruk Dora'nın da 10 sayı - 2 asistlik performansları Anadolu Efes'in farkı açmasına izin vermedi. Anadolu Efes ilk 20 dakikayı 44-38 önde tamamlarken, ribauntlardaki 27-19'luk üstünlükleri ve aldıkları 11 hücum ribaundu skor üstünlüklerinin önemli nedenlerindendi. 


Soyunma odasından Berkay Bayar'ın üçlüğüyle dönen Darüşşafaka devreye 5-0'lık bir seriyle başlasa da, Arda ve Baran'la gelen 7-0'lık Anadolu Efes serisi 3 dakika içinde lacivert beyazlıların 51-43'lük üstünlüğü yakalamasını sağladı. Yiğitcan ve Baran çeyreğin ilk yarısında Anadolu Efes hücumlarını yönlendirmede öne çıkarlarken, bu iki ismin önderliğinde çift hanelere çıkan fark, Mustafa ve Arda'nın sayılarıyla yavaş yavaş Anadolu Efes lehine açılmaya başladı. Çeyreğin sonlarında Engin Kalkan ile gelen Darüşşafaka sayıları farkı tekrar tek hanelere çekerken son 10 dakikaya 63-55 Anadolu Efes üstünlüğüyle girildi. 

Basketbol Gençler Ligi finali: Anadolu Efes - Darüşşafaka

Final periyodu karşılıklı sayılar, aynı zamanda da karşılıklı hatalarla başlarken, Engin ve Berkay'ın mücadelesi Darüşşafaka'nın 3 dakika içinde farkı 5 sayıya kadar indirmesini sağladı: 61-66. Anadolu Efes çeyreğin ilk dakikalarında düzen dışı hücumlarla sayı bulmakta zorlanırken Mert Çamcı'nın sayıları lacivert beyazlıların farkı tekrar çift haneler seviyesine taşımasını sağladı. Mert Anadolu Efes'in final periyodunun ilk 6 dakikasındaki 12 sayısının tamamını (3/3 üç sayı isabeti) kaydederken, maçın sonlarında doğru takımının korkulu rüya yaşamasının da önüne geçti. Maçın son 2 dakikasına 77-66 önde giren Anadolu Efes kalan sürede üstünlüğünü koruyarak sahadan 81-71 galip ayrıldı ve Basketbol Gençler Ligi'nin ilk şampiyonu oldu. 

Anadolu Efes'te Yiğitcan Saybir 19 sayı - 17 ribaunt ile dikkat çekici bir double-double'a imza atarken, Mert Çamcı da final periyodundaki performansının da etkisiyle 18 sayı kaydederek Anadolu Efes'in şampiyonluğunda önemli pay sahibi oldu. Bu ikili yanında Baran Avşar 16 sayı - 3 ribaunt, Arda Erdoğan 13 sayı - 5 ribaunt - 4 asist ile çift haneli sayı kaydeden diğer Anadolu Efesliler olurlarken, Darüşşafaka'nın dikkat çekici istatistikleri 15 sayı - 3 ribaunt ile Engin Kalkan, 10 sayı - 7 asist ile Mert Akay, 10 sayı - 5 asist ile Doruk Dora ve 9 sayı - 11 ribaunt ile Berkay Bayar'dan geldi. 

2 yorum:

  1. Mert Camcı için Son çeyreğe damga vurdu desek yanlış olmaz sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Tebrikler Anadolu Efes. Hakedilmiş bir şampiyonluk. Yiğitcan ve Mert maçın yıldızlarıydılar.

    YanıtlaSil