30 Ekim 2011 Pazar

Cimbom ve KafKaf oynadı, sonucu belirleyen hakemler oldu: 79-72

TBL 3.hafta pazar gününün açılış karşılaşmasında İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda Pınar Karşıyaka'yı konuk eden Galatasaray Medical Park, oldukça çekişmeli geçen karşılaşmadan 79-72 galip ayrılarak ligde 3'te 3 yapmış oldu. Galatasaray'ın cezası nedeniyle tribünlere sadece bayan ve çocukların girişine izin verilmesi tribünlerin boş kalmasına neden olurken, seyirci desteğinden uzak kalan iki takımın mücadelesinde son dakikalarda sonuca etki eden hakemlerin verdiği kararlar çok tartışıldı.
Maç öncesi, Galatasaray'ın hafta içi aldığı Unics Kazan yenilgisi sonrası bir form düşüklüğü yaşayabileceğini düşünmüştük. Galatasaray gerçekten de maça çok durgun başladı. Pınar Karşıyaka'nın etkili savunması ve hücumda pota altını iyi
kullanması sayesinde sarı kırmızılıları faul problemine sokması, hücumda da İlkan Karaman'ın etkinliği Kaf Kaf'ı bir anda 25-12 öne taşıdı. İlk periyot da 29-19 Karşıyaka üstünlüğü ile kapandı. İkinci çeyrekte kenardan gelen Preston Shumpert ve Ender Arslan ile gelen sayılar ve artan savunma direnci sayesinde toparlanan Galatasaray, ilk periyotta 29 sayı izni verdiği yeşil kırmızılı İzmir ekibine ikinci periyotta sadece 14 sayı izni vererek devre arasına 44-43 önde girdi.
İkinci yarıya daha iyi başlayan taraf olan Galatasaray Medical Park sürekli olarak farkı açmaya, Pınar Karışyaka ise maçta kalmaya çalmaya çalıştı. İki tarafın karşılıklı yaptığı çok sayıda top kaybı ise maçın dengede kalmasını sağladı. Üçüncü periyodun sonuna doğru İlkan'ın 5 faulle oyun dışında kalması Karşıyaka'nın direncini biraz azaltırken, 3.çeyreği 63-58 Galatasaray önde bitirdi. Final periyodunda da başa baş geçen mücadelenin bitimine 3 dakika kala yaşananlar ise maçın dönüm noktası oldu. Galatasaray 70-69 öndeyken, Karşıyaka hücumunda önce Karşıyaka benchine sonrasında da Koç Hakan Demir'e çalınan iki teknik faul sonrası 5 sayı kazanarak skoru 75-69'a getiren Galatasaray Medical Park, kalan sürede Karşıyaka'nın geri dönmesine fırsat tanımayarak karşılaşmadan 79-72 galip ayrıldı.
Maçın genelinde Galatasaray'da hafta içi kaybedilen Kazan maçının moral bozukluğu ve yorgunluğu hissedilirken, Karşıyaka ise iyi mücadele ederek güçlü rakibine kolay sayı izni vermemeye çalıştı. Maça daha dirençli ve iyi başlayan Karşıyaka'da ilk periyod iyi hücum setleri sonrası 6 asist bulan Mire Chatman'ın kalan üç periyotta sadece 1 asist kaydedebilmesi hem Galatasaray'ın sertleşen savunmasının, hem de Karşıyaka'nın sayı bulmakta çektiği zorluğun bir kanıtıydı.
Bunun yanında üçüncü çeyreğin sonuna doğru üç faullü olarak oyuna giren İlkan Karaman'ın 1 dakika içinde 5.faulünü alması bir yana, bu iki faulü de bu sezon sansasyonel bir şekilde Galatasaray'a transfer olan Furkan Aldemir'in aldırması ilgi çekici bir noktaydı. Furkan'ın bu sezon gösterdiği performans, kiralık oyuncular ve bir miktar para karşılığı transferi ve bugün eski takımına karşı hiç istekli olmasa bile İlkan'ı faul problemine düşürmesi bu transferin sene boyunca daha çok konuşulacağını göstermekte.
Maçın dönüm noktası olan pozisyona gelince... Maçın en kritik anında Hakan Demir'in daha sakin olması gerektiği tartışılmaz bir gerçek. Yalnız, maç bu kadar başa baş giderken hakemlerin kenardan gelen basit bir itiraza - ki küfür, saha ihliali vs söz konusu değil- bu kadar kolay faul çalmaları tekrar tekrar tartışılacak bir konu. Bu sene sertleşen kuralların anlatmak istediği buysa eğer,  TBL'deki her maçta onlarca teknik faul çalınmalı ve her maç en az bir koç diskalifiye olmalıdır. Ve herşeyden önemlisi eğer bu kadar kritik bir noktada bu karar verilebiliyorsa, benzer kararlar yüksek bütçeler harcamış iddialı takımlara da verilebilmelidir. Düşük bütçelerle büyük işler yapmaya çalışan Pınar Karşıyaka gibi takımlar şamar oğlanı olmamalıdır. Galatasaray cephesinden bakıldığında ise belki de normal koşullarda kazanılacak bir karşılaşma, hakemlerin düdükleri nedeniyle tartışılan, şaibeli bir maça dönüşmemelidir.
Maçın istatistiklerine gelince...Galatasaray'da benchten gelip 22 sayı kaydeden Preston Shumpert sahanın en skoreri olurken, Ender Arslan 13, Darius Songaila 12 ve Tutku 10 sayı kaydetti. Pınar Karşıyaka'da ise Goran Ikonic 15, Jovo Stanojevic ve İlkan Karaman 14, Mire Chatman ise 11 sayı ile karşılaşmayı tamamladılar. Karşıyaka rakibine 39-27'lik bir ribaund üstünlüğü sağlarken, Galatasaray Medical Park ise rakibini 18 top kaybına zorlayarak bu üstünlüğü avantaja çevirmiş oldu.

2 yorum:

  1. Bu sene 3 büyükler ve Efes dışındaki takımların bu tip kararlardan çok canı yanacak.

    YanıtlaSil
  2. Fenerbahçe Ülker için verilen kararlar başka takımlara verilecek mi çok merak ediyorum :)

    YanıtlaSil