30 Ekim 2015 Cuma

Galatasaray Odeabank Üzerine

Geçtiğimiz yıl mali sıkıntılardan dolayı kadro istikrarını bir türlü yakalayamayan ve yaz döneminde borçlardan ve mali istikrarsızlıklardan dolayı euroleague vizesi alamayan Galatasaray geçtiğimiz yıla oranla kadrosundan sadece Sinan Güler, Vladimir Micov ve Ege Arar’ı tutup neredeyse tüm rotasyonu değiştirdi.



Takıma gelen oyuncuları saymak gerekirse Şafak Edge ve Eric McCollum oyun kurucu rotasyonuna dahil edildi. Blake Schilb ve Göksenin Koksal Vladimir Micov ve Sinan Güler ile beraber iki ve üç numaraya, Caleb Green, Joey Dorsey, Stephane Lasme, İzeet Türkyılmaz, Ege Arar ve Dusan Cantekin 4 ve beş numaralı pozisyonlara eklenen parçalar olarak göze çarptı.
Bilhassa oyun kurucu transferinde Huertas ısrarından dolayı takımın yaşadığı sıkıntı düşünldüğünde kadroya en geç katılan oyuncu geçtiğimiz yılı Çin liginde sayı kralı olarak geçiren ve henüz Avrupa tecrübesi yaşamamış Eric McCollum oldu.

Galatasaray bu seneki kadro yapısıyla şu ana dek oynadığı Euro Cup ve lig maçlarında her ne kadar oynadığı 5 resmi maçın 4’ünü kazansa da özellikle oyun kurucu rotasyonunda yaşanılan sıkıntı ve oyunun Sinan başta olmak üzere Schilb ve Micov’un yaratıcılıklarına kalmasından ve maç içinde tempoyu ayarlamakta yaşadığı sıkıntıdan dolayı bir türlü takım olarak istenilen seviyeye ulaşamadı.

Bunun başlıca sebebi koç Ergin Ataman’ın oyun kurucu pozisyonunda yaşadığı sıkıntı. McCollum skor üretmek dışında saha içi organizasyona destek olan bir oyuncu değil ve zaman zaman skor sevdası yüzünden takıma zarar veriyor. Ayrıca Avrupa basketboluna adaptasyon süreci yaşadığı gerçeği unutulmamalı. Öte yandan Şafak Edge Ergin Ataman tarafından rotasyonda pek düşünülmüyor. Ama özellikle ligde oynanan Anadolu Efes maçında gerek savunmayı toparlanması gerekse saha içi organizasyonda gösterdiği başarı hem oyuncu hem de kulüp adına sevindiriciydi. Yine de halen yeterli süreleri aldığını düşünmüyorum.

Ama takımın ana sorunu pota altı oyuncularının gerek formsuzluk gerekse yetenek açısından birbirine benzer özellikler göstermeleri. Kadro yapısı düşünüldüğünde dört ve beş numarada sırtı dönük oyunu oldukça kısıtlı olan rotasyon yüzünden bu pozisyonlarda pota altındaki oyuncuların sayı üretimi dış oyuncuların yaratıcılığına bağımlı hale geliyor. Dorsey zaten geçtiğimiz sezonu Houston Rockets’da kısıtlı süreler alarak geçirdi ve oldukça formsuz. Lasme ise ilerleyen yaşı, ebat olarak ince oluşu ve koç Ergin Ataman’ın rotasyonu mümkün mertebe dar kullanmasından dolayı yaşına göre oldukça fazla süreler alıyor ve bu performansını olumsuz etkiliyor. Ege Arar, İzzet Türkyılmaz ve Dusan Cantekin sadece sınırlı süreler alabiliyor ve çoğu zaman sadece maç kafada bitince oyuna dâhil oluyorlar. 4 ve 5 numara rotasyonunda yetenekleriyle diğer oyunculardan sıyrılan yegâne isim Caleb Green olarak göze çarpıyor. Oyuncunun Kimi zaman şut pas tercihlerinde yaşadığı sıkıntı düşünüldüğünde takımın yumuşak karnı olarak pota altı göze çarpıyor.
   

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Euro Cup’ta üçte üç yapan Galatasaray bu başarısını Sinan Güler başta olmak üzere iki ve üç numaraların oyun zekâsına borçlu. Takımın kadro yapısı düşünüldüğünde gerek geçiş hücumlarında gerekse yarı saha hücumunda birbirinden farklı silahları olan Galatasaray’ın özellikle fiziksel olarak rakiplerine üstünlük kurması muhtemel pozisyonlar 2 ve 3 numaralar. Bu anlamda geçtiğimiz yıllarda Carlos Arroyo önderliğinde oynadığı başarılı basketbolla ligde ve Avrupa’da başarılı sonuçlara imza atan ekip bu yıl Sinan, Schilb, Micov ve Göksenin dörtlüsünün göstereceği performansa son derece bağımlı. Şayet McCollum skor üretme yeteneğinin yanında biraz da saha içi organizasyon ve savunmada takıma adapte olabilirse çok daha farklı bir Galatasaray seyredebiliriz çünkü takım bu şekilde tempoyu rakibe daha kolay dikte edebilir ve momentumu kontrol edebilir. Aksi halde 2 ve 3 numaraların üzerine binen yük yüzünden Galatasaray ilerleyen haftalarda maç içinde tempoyu kontrol edememekten dolayı kolay gel-git yaşayan bir takım kimliğine bürünebilir. Bu sorunun çözümü McCollum ve Şafak ikilisinin takım içi organizasyonda daha çok rol üstlenmesine bağlı. Bunu ise hem Ergin Ataman’ın tercihleri hem de zaman belirleyecek.

0 comments:

Yorum Gönder