3 Ekim 2018 Çarşamba

Cumhurbaşkanlığı Kupası Anadolu Efes'in

Doğuş Balbay - Anadolu Efes - Fenerbahçe Doğuş34. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupasını Fenerbahçe'yi 65-62 mağlup eden Anadolu Efes'in oldu. İlk yarısını 28-30 geride kapattığı karşılaşmanın ikinci yarısında savunma direncini artıran, özellikle üçüncü çeyrekte Fenerbahçe'ye kolay sayı imkanı vermeyen ve son dakika içinde yaptığı hatalara rağmen sahadan 65-62 galip ayrılan Anadolu Efes böylece iki sene aradan sonra Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanırken, bu değerli kupayı 11. kez müzesine götürerek sezona iyi bir başlangıç yapmış oldu. 

Maça pota altından Ahmet Düverioğlu'nun etkinliğiyle hızlı başlayan Fenerbahçe Ahmet ve Sloukas'ın sayılarıyla ilk 5 dakikayı 9-4 üstünlükle geçerken, oyuna Doğuş ve Simon'un dahil olmasıyla hücumda canlanan Anadolu Efes, birkaç dakika içinde bu ikiliden gelen sayılarla skora tekrar ortak oldu. Ahmet'in kenara gelmesinden sonra pota altını Fenerbahçe uzunlarına kapatan Anadolu Efes, Doğuş'tan gelen ekstra sayıların da katkısıyla ilk çeyreği 17-15 önde tamamladı. 


İkinci çeyreğe Buğrahan, Sertaç ve Doğuş'la mücadele seviyesi yüksek bir beşle başlayan Anadolu Efes, Doğuş'un gerek savunması gerekse asistleriyle skordaki üstünlüğünü korudu. Fakat Ergin Ataman'ın Sertaç & Dunston ikilisini beraber oynatmayı tercih etmesi savunmada Efes'in yavaş kalmasını beraberinde getirirken, savunma dengesinin bozulmasını iyi değerlendiren Fenerbahçe, Ahmet ile bulduğu sayılarla çeyreğin ortalarında oyuna dengeyi getirdi. Hakemlerin sertliğe fırsat tanıması yanında iki takımın da dış şutlarda düşük yüzdeyle oynaması, iki ekibin de rakip topu pota altına indirdiğinde kapanıp çemberini korumasını sağlarken, düşük skorlu geçen devre 30-28 Fenerbahçe Doğuş üstünlüğüyle tamamlandı. 

Soyunma odasından iki takım da hücumda basit hatalar yaparak geri dönünce kısır bir çeyrek başlangıcı seyrettik. Fenerbahçe'nin yanlış hücum tercihlerine Doğuş'tan gelen basketler (6 sayı) ve Moerman'ın hücum katkısı (7 sayı) eklenince çeyreğin ilk altı dakikası 41-34 Anadolu Efes lehine geçilirken, Fenerbahçe'nin hücumdaki dağınıklığı ve dengesiz hücumlar Anadolu Efes'in her geçen savunmada daha dirençli mücadele etmesini beraberinde getirdi. Lacivert beyazlıların sertleşen savunması yanında Fenerbahçeli oyuncuların da sayı bulamadıkça gerginliklerinin artması, bitime 2 dakika kala Melli'nin pota altında kaçırdığı şut ve çeyrek sonunda kaçan turnikeyle iyice su yüzüne çıkarken, sarı lacivertliler çeyreğin başında Sloukas'ın üçlüğü sonrası, tam 9 dakika boyunca saha içi isabeti bulamadı ve son 10 dakikaya 44-36 Anadolu Efes üstünlüğüyle girildi. 

Karşılıklı dış şutlarla başlayan final periyodunda Lauvergne ve Datome'nin orta mesafeli isabetleri Fenerbahçe'nin farkı 4 sayıya kadar indirmesini sağlarken (48-52), Micic'in ve Doğuş'un penetreleriyle gelen 6-0'lık Anadolu Efes serisi son 3.5 dakikaya girerken farkı yine çift hanelere getirdi: 58-48. Dunston'la yaşadığı çarpışma sonrası birkaç dakika benchte tedavi gördükten sonra tekrar oyuna giren Sloukas'ın tekrar hareketlendirdiği Fenerbahçe hücumları sonrası sarı lacivertliler önce son dakikaya girerken farkı iki topa kadar indirip, son dakika içinde de Micic'in sportmenlik dışı faulü ve Dixon'a üç sayılık atış halinde yapılan faulde gelen 2/3 isabet sonrası son 15 saniyeye girerken farkı 2 sayıya kadar indirdi: 62-64. Kalan sürede Beaubois'nın 1/2 serbest atışı son hücumda Fenerbahçe'ye maçı uzatmaya götürme şansı verse de Sloukas'ın kaçırdığı üçlük Cumhurbaşkanlığı kupasını Anadolu Efes'e getirdi. 

Anadolu Efes'te Doğuş Balbay 13 sayı - 5 ribaunt - 3 asist - 2 top çalma - 1 blokla maçın en değerli oyuncusu olurken, Adrien Moerman 13 sayı - 9 ribaunt, Krunoslav Simon 11 sayı - 5 ribaunt - 4 asist, Vasilije Micic 8 sayı - 4 ribaunt ve Bryant Dunston da 7 sayı - 4 ribaunt - 4 blokla kupanın kazanılmasında önemli rol oynayan diğer oyuncular oldular. Fenerbahçe'de ise Kostas Sloukas 24 sayı - 5 asistle maçın en skorer ismi olurken, ilk yarıdaki etkili oyununu ikinci yarıda sürdüremeyen Ahmet Düverioğlu 10  sayı - 6 ribauntla çift hanelere ulaşan diğer bir isim oldu. 

2 yorum:

  1. Maç sürekli kafa kafaya gitti. Bu yüzden bu maç için şu takım çok iyi diyemeyeceğim. İki takımında performansları çok zayıftı. Zaten düşük skor bunun göstergesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla sorma o gün bu maça bir iddia yapmıştım bende gidip gidip geldim en sonunda ama anadolu efes hem maçı aldı hem de bana kazandırdı.

      Sil