7 Ekim 2018 Pazar

Anadolu Efes sezona galibiyetle başladı

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde pazar gününün önemli maçında Anadolu Efes ve Galatasaray Sinan Erdem Spor Salonu'nda karşı karşıya geldiler. Sezona dikkat çeken transferlerle taraftarlarını ümitlendirerek giriş yapan Anadolu Efes ve hafta içinde Euro Cup'a Morabanc Andorra galibiyetiyle başlayan Galatasaray'ın mücadelesi basketbolseverlere heyecanlı dakikalar yaşatırken, final periyodunun başlarında çift haneli farkla elinde olan üstünlüğün son 25 saniyede 2'ye kadar inmesine engel olamayan Anadolu Efes taktik faullerde hata yapmayarak sahadan 73-70'lik bir galibiyetle ayrılıp sezona iyi bir başlangıç yaptı. 

Brock Motum - Anadolu Efes

Anadolu Efes, Motum ve Buğrahan'ın öne çıktığı ilk çeyreğe çok hızlı başladı ve birkaç dakika içinde 11-2'lük üstünlüğü yakaladı. Geçtiğimiz sezon Eskişehir Basket'teki başarılı performansıyla dikkat çeken; fakat transferi sonrası Anadolu Efes'te ne kadar süre alabileceği merak konusu olan Buğrahan Tuncer'in ilk beş çıktığı maça istekli başlayıp, savunmada çaldığı toplar, hücumda da asist ve sayılarıyla bu fırsatı iyi değerlendirmesi basketbolumuz ve Anadolu Efes adına sevindiriciydi. Anadolu Efes'te bu sezonki transferlerle oluşan geniş yabancı rotasyonunda bazı basketbolseverler tarafından zayıf halka olarak görülen Motum'un da hem ribauntlarda hem de skordaki etkinliği Anadolu Efes'e ilk çeyrekte çift haneli farkı getirdi ve ilk 10 dakika 24-13 Anadolu Efes üstünlüğüyle tamamlandı. 


Galatasaray'ın ilk çeyreğin sonlarına doğru rotasyonu devreye sokması, Erolcan, Ege, Can, Ayberk gibi isimlerin sahada yer aldığı ikinci çeyrekte sarı kırmızılıların savunma direncini artırdı. Anadolu Efes'te de Birkan, Sertaç, Doğuş gibi öncelikli olarak skor düşünmeyen oyuncuların sahada olduğu bu dönemde taraftarın da itici gücünü arkasına alan Galatasaray savunması karşısında Anadolu Efes sayı bulmakta oldukça zorlanırken, sarı kırmızılıların da hücumda çok basit hatalar yapması farkın hızlı bir şekilde kapanmasının önüne geçti. Yine de çeyrek genelinde savunma sertliğini elden bırakmayan sarı kırmızılılar Efes'i sadece 8 sayıda tutarak, çeyrek sonuna doğru Harrison'un sayılarıyla da farkı 4 sayıya kadar indirip soyunma odasına giderken skoru 28-32 yaptı. 

Soyunma odası dönüşü Webster'ın sayıları Galatasaray'ın farkı 1 sayıya kadar indirmesini sağlasa da, direksiyonunda Buğrahan ve Larkin'in önderliğindeki Anadolu Efes oyunun üstünlüğünü almakta zorlanmadı. Özellikle Larkin'in oyunu hissettiği ve skorer kimliğini konuşturduğu bu çeyrekte, Webster ve Harrison'un düzen dışı hücumları Anadolu Efes'in ekmeğine yağ sürerken, savunmadan çok hücumu düşünen 4 numaraları seven Ergin Ataman'ın sahada fazlasıyla tuttuğu Brock Motum bu süreleri iyi kullanıp hem hücum hem de ribauntlarda etkili olmaya devam ederek takımının son 10 dakikaya 55-47 önde girmesinde önemli rol oynadı.Üç çeyrek sonuna geldiğimizde Galatasaray'da özellikle hücumda basit hatalar ve yanlış tercihler dikkat çekerken, takım olarak sadece 4 asistte kalmış olmaları kısaların verimi adına önemli bir göstergeydi. 

Anadolu Efes üçüncü çeyrekte bulduğu ritmi final periyodunda da korumasını bildi. Larkin, Anderson, Simon üçlüsüne Metecan'ın da dahil olmasıyla topu çok iyi çeviren ve doğru şutu ya da penetreyi her hücumda bulan Anadolu Efes, Larkin & Motum ikilisinin sayılarına pota altından Sertaç'ın da destek vermesiyle çeyreğin ilk yarısını 10 sayılık fark çevresinde götürmeye devam etti. Maçın ilk üç çeyreğinde sadece 2 üç sayı isabeti bulan Galatasaray'ın bu çeyreğin ilk yarısında Harrison & Webster ikilisiyle bulduğu 3 üçlük maça heyecan getirirken, karşılıklı düşük yüzdeli hücumlar sonrası maçın son 25 saniyesine Hayes'in üçlüğü sonrası 68-66 Anadolu Efes üstünlüğüyle girildi. Simon'un 21 saniye kala kaydettiği 2/2 serbest atış sonrası maç içinde birçok kez olduğu gibi yine yanlış bir tercihle Harrison'la uzak mesafeli bir üç sayılık atış denemesi yapan ve isabet bulamayan Galatasaray kalan saniyelerdeki taktik fauller sonrası Anadolu Efes'in sahadan 73-70 üstün ayrılmasına engel olamadı. 

Anadolu Efes'te Brock Motum 20 sayı - 8 ribaunt ile en skorer isim olurken, Shane Larkin 16 sayı - 5 asist, Buğrahan Tuncer 10 sayı - 2 asist - 3 top çalma ve Sertaç Şanlı da 8 sayı - 5 ribauntla galibiyette önemli rol oynadılar. Galatasaray'da ise Aaron Harrison 16 sayı - 5 ribaunt - 4 asist, Tai Webster 13 sayı - 5 ribaunt - 2 top çalma ve Zach Auguste da 10 sayı - 5 ribaunt - 2 blokla karşılaşmayı tamamladılar. 

5 yorum:

  1. Bu Galatasaray için çok kötü oldu. Sezona galibiyetle başlamak ne kadar iyiyse melubiyetle başlamak ta bir o kadar kötü. Anadolu Efesi tebrik etmek lazım iyi maç çıkardılar.

    YanıtlaSil
  2. Galatasaray'ın aleyhine olsa bile kötü durumdan dönmeme diye bir kural yok. Anadolu Efes'i tebrik etmek lazım.

    YanıtlaSil
  3. sezonun ilk maçlarının zorlu olması dezavantaj gibi gözüksede cidden büyük avantaj. anadolu efes buradan aldığı puanla rakibine farkı atıp sezonun ortalarında makası daha da açacaktır diye düşünüyorm bu sezon gs kötü baya.

    YanıtlaSil
  4. Efes bana göre çok iyi oynadı ve hak ederek aldığı bir maçtı. Galatasay içinde tabii ki kötü bir durum oldu. Galatasaray için zor bir sezon olacağı belli

    YanıtlaSil
  5. Futbolda galatasarayı sevmesemde basketbolda baya seviyorum. Ancak Anadolu efes sergilediği oyun sayesinde kazanmayı başardı. Bu sezonda zirveye oynayacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil