5 Temmuz 2015 Pazar

U19 Milli Takımı ve Öne çıkan Oyuncular



Yunanistan'ın Girit adasında düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonası'na geçtiğimiz yılın Avrupa Şampiyonu apoletiyle katılan U19 takımımız turnuvayı üçüncü olarak tamamlayıp bronz madalyanın sahibi oldu. 79 ve 87 jenerasyonlarından sonra "altın" jenerasyon olarak nitelendirilen 1996-97 doğumlu oyunculardan oluşan kadroda öne çıkan isimleri değerlendirmek istedim.




İlk sırada akla gelen bu yıl koç İvkovic'in takımın başına geçmesiyle A takımda oynamaya başlayan ve bilhassa gerek euroleague gerekse ligde sezonun ilk bölümünde sergilediği performansla adından sıkça bahsettiren Furkan Korkmaz. Henüz 17 yaşında olmasına rağmen turnuvada takımın en skorer ismi olmayı başaran Furkan hem atletizmi ve potaya gidişleriyle hem de dış şutlarda yakaladığı yüksek isabet oranıyla hücum yönünden oldukça kuvvetli bir oyuncu. Profesyonel kariyerine İvkovic gibi efsane bir koçla başlamış olması en büyük avantajlarından biri; çünkü Sırp koç ülkemizde çoğu koçun yapmadığını yapıp oyuncuları yaşlarına göre değerlendirmek yerine sahada sergiledikleri performansa göre süre veren bir isim. Bu sayede genç yaşında euroleague tecrübesi edinen Furkan şu an için U19 milli takımında en göze batan oyuncu durumunda. Hücum yönünden oldukça donanımlı olan iki numara aynı zamanda takıma sağladığı savunma katkısıyla da dikkat çekiyor.

Aklıma gelen ikinci isim gerek fiziği gerekse oyun zekâsıyla Hidayet Türkoğlu'nu andıran Tolga Geçim. Bu sezon Banvit'te eurocup tecrübesi yaşayan üç numara takımın saha içi organizasyonunda oyun kurucu Berk Uğurlu'yla beraber liderliği üstleniyor. Aynı zamanda takımın asist lideri olan Tolga'nın oyununun tek eksik yönü atletizm olarak göze çarpıyor. Fiziğiyle hem üç hem de dört numarada kullanılan ama asıl pozisyonu üç olan yetenekli oyuncu çember etrafında atletizm eksikliğinden bitirişlerde zorlanabiliyor. Gerektiğinde kullandığı ve kimi zaman iyi isabet yüzdesi yakaladığı dış şutu dışında daha çok birebirler üzerinde çembere gidip takım arkadaşlarına pozisyon hazırlayan Tolga pas yeteneği, birden çok pozisyonu oynayabilme kabiliyeti ile yıldız olma potansiyelini barındıran oyunculardan biri. Kariyerinde ne kadar ilerleyebileceğini ise atletik yeteneklerini ne kadar geliştirip geliştiremeyeceği belirleyecek.




Bu yıl Karşıyaka'da biraz da yaşadığı sakatlıktan dolayı fazla forma şansı yakalayamayan ve geçtiğimiz yıl Konya'da düzenlenen U18 Avrupa Şampiyonası'nın MVP'si seçilen Egemen Güven beş numarada kadronun en yetenekli oyuncusu olarak göze çarpıyor. Girit'te düzenlenen şampiyonaya her ne kadar biraz tutuk başlasa da sonradan performansını yükselen Egemen'i profesyonel kariyerinde en çok zorlayacak husus inceliği olacaktır. Oldukça iyi bir ribaunt yeteneği olmasına ve bir uzuna göre el hassasiyetinin bulunmasına rağmen savunmada yaşadığı konsantrasyon kayıpları ve boyuna oranla oldukça ince bir oyuncu olması onu hem savunmada rakibini savunurken hem de hücumda çember çevresinde topu bitirirken zorlayan faktörler. Bunun yanında oldukça yumuşak ellere sahip beş numaranın en önemli artılarından biri gerektiğinde kullandığı orta mesafe şutu. Dünya Basketbol Şampiyonası'nda takımın en skorer ikinci ismi olan Egemen biraz kalınlaşır ve zihinsel olarak kendini biraz daha geliştirebilirse ülke basketbolu iyi bir beş numara kazanmış olur.


Son iki sezondur Obradovic önderliğinde Fenerbahçe Ülker formasıyla hem lig hem de euroleague tecrübesi kazanan Berk Uğurlu gerek set hücumu gerekse geçiş hücumlarında takımı yöneten gerektiğinde tempoyu yükseltip potaya gidişleriyle en azından kendi yaş kategorisinde rakipler için ciddi problem yaratan bir oyuncu. Hem saha görüşü hem de basketbol aklı son derece iyi olan oyun kurucunu basketbolunu bir üst seviyeye taşıması için mutlaka dış şutunu ve şut fundamentalini geliştirmesi gerekiyor. Turnuva boyunca fazla denememesine rağmen hiç üçlük isabet kaydedememesi Berk adına en büyük sorun. Oldukça çabuk bir ilk adıma sahip oluşu ve pas zamanlamasıyla kendi yaş kategorisinde şut sokamama gibi defoları  göze batmasa da bir üst seviyede seviyede daha çok süre alması ve adından söz ettirmesi için daha çok çalışması gerekiyor. Fenerbahçe Ülker'in önümüzdeki sezon Berk'i kiraya vermesi oyuncunun daha çok süre alması ve oyununu geliştirmesi adına iyi olacaktır.

18 yaşındaki Okben Ulubay ise gerek soğukkanlılığı gerekse üç numaradan oyun kurma özelliğiyle ilerisi için potansiyel barındıran bir diğer oyuncu. Anandolu Efes formasıyla bu sezon kimi zaman ligde ve Avrupa'da kısıtlı süreler alan oyuncu hem sırtı dönük oyunu yanı sıra dış şutu ve potaya gidişleriyle hücum özellikleri olarak oldukça donanımlı. Oyunundaki en büyük eksiklik bence mental olarak yaşadığı konsantrasyon problemi. Gerek fizik gerekse yetenek olarak oldukça iyi bir kumaşa sahip Okben şayet önümüzdeki sezon Anadolu Efes'te daha çok süre bulabilirse yetenekleriyle hem takıma çok şey katacak hem de bir üst seviyede oyununun eksiklerini daha rahat görme fırsatı yakalayacaktır.


Ege Arar ise geçtiğimiz yıl Galatasaray benchinde pek süre alamadan oturmak dışında eksik olan rotasyona rağmen bir türlü fazla oynama şansı yakalayamasa da savunmadaki savaşçılığı ve çember çevresinde pozisyon alma becerisiyle oldukça yetenekli bir oyuncu. Kimi zaman kullandığı ve istikrarlı olmayan dış şutunu  bir kenara koyarsak hücumda biraz sınırlı bir oyuncu olsa da aradaki farkı sahaya koyduğu mücadele azmiyle kapatan bir yapıya sahip. Onun için de en büyük engel boyuna oranla ince bir oyuncu oluşu. Biraz daha güçlenir ve hücumda kendini geliştirebilirse adından sıkça bahsedeceğimiz bir görev adamına dönüşebilir. Önümüzdeki sezon Galatasaray Odeabank'ta devam edecek olan dört numara umarım geçtiğimiz sezona oranla daha çok süre alır.







0 comments:

Yorum Gönder