19 Temmuz 2015 Pazar

Milliler İtalya'da madalya peşinde

İtalya'da devam eden Ümitler Avrupa Şampiyonası son gününde Ümit Milli Basketbol Takımımız Avrupa üçüncülüğü için Fransa karşısına çıkacak. Dün yarı finalde Sırbistan karşısında ilk iki çeyrekte verdiği 18-0 seri sonrasında toparlanamayan ve sahadan 58-81'lik ağır bir yenilgiyle ayrılan U20 Millilerimiz, en azından bir madalya ile Türkiye'ye dönebilmek için Fransa karşısında galibiyet kovalayacak. 


Turnuvaya hem geçen senenin şampiyonu, hem de bir alt yaş kategorisi şampiyonu olarak gelen Türkiye, ilk tur maçlarındaki performansıyla bekleneni veremese bile, hem gruptan lider çıkmayı başarmış; hem de İspanya maçına kadar sadece tek yenilgi ile ilerlemişti. İspanya'ya karşı alınan yenilgi ümit millilerimizin final yolunun çok da açık olmayacağını bir kez daha bize hatırlatırken, eksiklerimizi iyi etüt eden ve bunları da yarı final maçında iyi bir şekilde kullanan Sırbistan, hücum organizasyonumuzu gerektiği noktalarda başarılı şekilde tıkayarak bizi - belki de hakkımız olan - üçüncülük maçına itti. 

Üçüncülük maçındaki rakibimiz Fransa da bu noktaya gelinceye kadar bizimkine benzer bir performans sergiledi. İlk tur gruplarında alınan İtalya yenilgisi, tıpkı millilerimizin Slovenya mağlubiyeti gibi, hiç hesapta yoktu. Tabi bu yenilgi sonrası, turnuvaya muhteşem bir başlangıç yaparak 14.5 sayı, 4.3 rib ortalamaları yakalayan ve Fransız ekibinin en etkili ismi olarak dikkat çeken Axel Bouteille'in elinin kırılarak turnuvaya veda etmesi, mağlubiyetten daha ağır bir etki yarattı Fransızlar üzerinde. Yine de kolay rakiplerini rahat yenerek yoluna devam eden Horozlar, diğer iki yenilgilerini yine tıpkı millilerimiz gibi Sırbistan ve İspanya karşısında aldılar. 


Fransız Milli Takımı'nda sakatlanarak 5-6 hafta parkelerden uzak kalacağı açıklanan Axel Bouteille'den sonra en etkili isimler, 10.8 sayı - 5.2 ribaunt ortalaması ile oynayan 3 numara Timothe Luwawu ve 9.3 sayı - 6.5 ribaunt ortalaması yakalayan 4 numara Guerschon Yabusele oldular. Pota altında da 2.11'lik Petr Cornelie'nin varlığı Guerschon ile birlikte rakipler için çekinilecek bir uzun rotasyonu yaratıyor. Tabi bu anlamda Emircan - Cornelie ile eşleşmesinden daha baskın taraf olarak kimin öne çıkacağı sorusu akıllara geliyor. Boyalı bölgede hakimiyeti ele almamız Fransız Takımı'nın oyun yapısını ciddi anlamda bozacak bir unsur olacaktır. Yine aynı şekilde small forvet'te Metecan - Luwawu eşleşmesinde ağır basan taraf da kritik. Bouteille sonrası skor yükünü üzerine alan Luwawu'yu durdurmak için bugün Tolga da biraz daha fazla kullanılabilir. Fransızların ağır bastığı pozisyon 4 numarada ise turnuva başından beri çok etkili olduğumuz söylenemez. Maça yine savunma amaçlı Mert ile başlayıp, sonra rotasyondaki kaymalarla farklı çözümler deneyeceğiz muhtemelen. Zaman zaman Metecan ya da Okben'in de 4'e çekileceğini öngörebiliriz. Kısalarda ise ağır basan taraf küçük bir farkla biz olsak da, şutlarımızın girmediği durumda -ki bu turnuvadaki üç sayı yüzdemizin %21.7 olduğunu hatırlatmak isterim- sıkıntı yaşamamız mümkün. Yine de rakip oyun kuruculara yapılacak baskılı savunmayla Letonya maçında olduğu gibi rakibin topu çıkarmasını zorlaştırabiliriz. Nihayetinde Rozenfeld ve Duwiquet çok da yetenekli oyun kurucular sayılmazlar. Kartal, Berk ve Doğuş'un savunmadaki etkinlikleriyle Fransa hücumlarını daha başlamadan keseceklerini umuyorum. 

Sonuçta her ne kadar artık bir formalite olsa bile, bir madalya maçına çıkıyoruz. Altın madalyamızı koruyamasak da kürsüdeki yerimizi almak ve madalyasız dönmemek için 19:45'te kalpler Ümit Millilerimizle atacak. Başarılar gençlerimiz. 

0 comments:

Yorum Gönder