13 Temmuz 2015 Pazartesi

Fiba’nın Yeni Euroleague Planı

Fiba önümüzde sezondan itibaren euroleague yerine 16 takımdan oluşacak yeni bir lig kurmanın hesaplarını yapıyor. Bu anlamda Fiba yetkilileri Avrupa’nın önde gelen kulüpleriyle görüşmelere başladı. Geçtiğimiz hafta Uleb organizasyonu yetkilileri ve euroleague A lisansına sahip 11 takım teklifi görüşmek için kasım ayına dek ek süre talebinde bulundular. Ama Fiba kulüplere yaptığı açıklamayla takımların ağustos ayının sonuna dek görüş belirtmelerini istedi.
 
Fiba’nın kurmak istediği yeni ligde 16 takım bulunacak. Bunlardan 8’i euroleague A lisansına sahip Barcelona, Real Madrid, Panathinaikos, Olimpiakos, Fenerbahçe, Anadolu Efes, CSKA ve Maccabi. Bu takımlar dışında diğer takımlar eleme maçları oynayarak belirlenecek. Takımlar domestik liglerden bağımsız olarak Çarşamba ve Perşembe günleri maçları oynayacak. Format bu anlamda çok değişmeyecek olsa da Fiba’nın hedefi organizasyona katılan her takıma katılım bedeli olarak 10 milyon$  ödeyecek olması. Ayrıca televizyon, reklam ve sponsor gelirleriyle toplamda 100 milyon$’lık bir gelir havuzunun oluşması bekleniyor. Oysa geçtiğimiz yıl euroleague reklam ve televizyon yayınlarından toplamda 32 milyon$ bir gelir elde etmişti. Kısaca Fiba’nın teklifi takımlar için oldukça cezbedici. Fakat organizasyonu kapalı lig usulü oynatmak isteyen Fiba'nın bu kararına başta İspanyol takımları olmak üzere birçok takım itiraz ediyor. 



Ayrıca Fiba’nın, kuracağı ligin kalitesini korumak adına oyuncu kontratlarına NBA’ye çıkma yasağı getireceği konuşulan bir diğer olgu. Geçtiğimiz yıllarda birçok Avrupalı yıldız maddi şartlar daha iyi olduğu için NBA’e gitmeyi tercih ediyordu. Oyuncuların kontratlarına NBA yasağı getirilmesi yeni kurulacak ligin kalitesini koruyacak olsa da uzun vadede Fiba’nın NBA ile maddi anlamda başa çıkması oldukça zor. Kaldı ki lige katılacak ekiplere 10 milyon$ katılım payı verilmesi yerel liglerde takımlar arasındaki makasın açılmasına ve haksız rekabete neden olacak gibi gözüküyor. Özetle Avrupa basketbolunu son derece hareketli bir yaz bekliyor. 

0 comments:

Yorum Gönder