12 Temmuz 2015 Pazar

Küçük ülkenin dev pivotu: Samuel Deguara

Malta ve basketbol kelimeleri, birlikte cümle kurması en zor olan kelimelerden ikisidir. Avrupa'nın bu küçük ülkesi birçok spor dalında olduğu gibi basketbolda da adını duyuramamakla birlikte, "basketbolun amatör kümesi denebilecek" C kategorisi ya da "Küçük Avrupa Ülkeleri Şampiyonaları"nda boy göstermektedir. 


Peki Samuel Deguara ismi sizlere bir şey ifade etti mi? Birçoğunuzdan "hayır" cevaplarını duyar gibi oldum şimdiden. Kendisi Malta milli takımının pivotu. Dikkat çeken özelliği ise boyunun 2.25 olması. Adının fazla duyulmamış olması bu boya rağmen kendini yeterince geliştirememiş olmasından kaynaklı. Bu tip ülkelerin birçoğunda pota altında 2 metreyi geçen uzunlar bile zor bulunurken, bu boyla gelişim gösterememek hem sporcu hem de ülkesi adına üzücü olsa gerek. Öyle ki, alt liglerle ilgili birkaç kişi dışında birçoğunuz da bu yazıyı okuduktan sonra Deguara'yı bir daha hiç duymayacaksınız.

Deguara ilk parkeye çıktığında Avrupa'nın küçük ülkesinden çıkan dev olarak bir ümit bağlanıp denendiyse de, hiç bir zaman sert liglerde boy gösterecek kaliteye ulaşamadı. Önce Partizan tarafından denenip geri gönderilen Maltalı dev, sonrasında İtalya'da formasını giydiği Reggio Emilia'da fazla süre alamadı. Ardından İspanya'nın Fuenlabrada takımına transfer olup bu takımın alt liglerde boy gösteren pilot takımlarında forma giyen Deguara, profesyonel anlamda kulüp mücadelelerinde başarılı olamazken son olarak da İspanya 4.liginde Ferrol'a transfer oldu.
1991 doğumlu olan Deguara 2006'dan beri yaş kategorilerinde milli seviyede boy göstermeye başlarken, 2008'de Malta A takımına yükseldi. 2009 U18 Avrupa Şampiyonası C kategorisinde zayıf rakiplerle mücadele eden Malta takımında 27 sayı, 24 ribaunt ortalamalarıyla parlayan Deguara, son olarak da geçen sene Cebelitarık'ta yapılan "European Championship for Small Countries" ikincisi olan Malta milli takımında 18.8 sayı, 15 ribaunt, 2.8 ribaunt ortalamalarıyla oynadı. 

0 comments:

Yorum Gönder