17 Ağustos 2017 Perşembe

İstatistiklerle LeBron & Curry düellosu

NBA'de son birkaç yılın en büyük rekabeti Golden State Warriors ile Cleveland Cavaliers arasında yaşanırken, iki takımın yıldızları Stephen Curry ve LeBron James de sürekli olarak karşılaştırılmaktalar. Son üç yılda NBA şampiyonluklarını paylaşan iki takımın ve iki süper-yıldızın rekabeti saha içinde kıran kırana yaşanırken, saha dışında ve sosyal medyada da taraftarlar arasında ciddi polemikler yaşanıyor. İki yıldızın fanları da kendi taraftarı oldukları yıldızın şu an NBA'in en iyisi olduğunu iddia ededursun, ben biraz istatistikleri gözden geçirip iki takımın parkede karşılaştıklarında ortaya çıkan rakamlardan ne çıkarabiliriz diye bakıp bunu sizlerle paylaşmak istedim. 


Stephen Curry'nin draft yılı olan 2009 sezonuyla başlayan rekabette öncelikle iki yıldızın karşılıklı oynadığı maçlarda Golden State Warriors'un 16-13'lük bir üstünlüğü olduğunu görüyoruz. LeBron bu maçların 4'ünü Miami Heat formasıyla oynarken, kalan 25 maçta ise Cleveland Cavaliers formasıyla sahadaydı. Normal sezonda LeBron'un 6-5'lik üstünlüğü bulunsa da, Play-Off'lar devreye girince Curry ve Warriors 11-7'lik bir üstünlük elde etmiş durumdalar. Sadece bu istatistikleri dikkate aldığımızda iki sonuç çıkarabiliyoruz. Birincisi Curry'nin iyi bir takıma sahip olup takımını daha iyi yönlendirdiği, diğeri ise LeBron'un daha zayıf takımlarda oynadığı...


Bireysel istatistiklere baktığımızda ise durum bir miktar değişmekte. Bahsi geçen 29 maçta Stephen Curry'nin 23.4 sayı - 5.1 ribaunt - 6.4 asist - 0.2 blok ile oynadığı görülürken, LeBron James'in 31.4 sayı - 10.6 ribaunt - 8.1 asist ve 1.3 blok istatistiği yakaladığını görüyoruz. Yine Curry LeBron'un oynadığı takımlara karşı bir maçta en fazla 38 sayı - 13 ribaunt - 12 asist ve 3 blok yaparken, LeBron Warriors'a karşı 44 sayı - 18 ribaunt - 14 asist - 4 blok (ayrı maçlarda tabiki) istatistikleri tutturmuş durumda. Bir başka ilginç istatistik ise LeBron James'in bu 29 maçta 22 kez daha fazla sayı atan, 24 kez daha fazla ribaunt alan, 21 kez ise daha fazla asist yapan isim olduğu. Burdan da head-to-head bahis yapacak olursak kimin tarafını tutacağımızı anlamış oluyoruz. 

İki süper-yıldızın oynadığı takımların aldıkları sonuçlara baktığımızda Stephen Curry ve Golden State Warriors'un bir adım öne çıktığını görsek de, bireysel istatistiklere döndüğümüzde sorumluluk alabilecek isim sayısı görece daha az olan bir takımda LeBron James'in daha zorlu bir liderliği üstlendiğini görüyoruz. Yüzük sayısı, galibiyet sayısı, bireysel istatistikler, bireysel ödüller, daha bir çok kriter var. Sonuç olarak şuta dayalı ve daha düzgün bir bileğe sahip olan bir Curry ve çok yönlü bir oyunla sahanın her yerinde takımına liderlik edebilen bir LeBron var. Sanırım hala bir sonuca varabilmiş değiliz. Ve kolay kolay da bu tartışma bitmeyecek gibi. 

1 yorum:

  1. LeBron & Curry düellosu izlemesi harika oldu boks maçını andıran bir performans oldu ve güzel keyif aldım

    YanıtlaSil