5 Ağustos 2017 Cumartesi

Ergin Ataman ve Ersan İlyasova krizi

Eurobasket 2017'ye sayılı günler kala 12 Dev Adam'da yaşanan Ersan İlyasova krizi çeşitli partilerin de yorumlarıyla giderek büyüyor. Son yılların belki de en az beklenti taşıyan kadrosuyla katılacağımız Eurobasket 2017 için son olarak da Ersan İlyasova'nın milli takımdan affını istemesi çeşitli polemiklere neden olurken, eski milli takım baş antrenörü Ergin Ataman'ın Ersan hakkındaki "Ersan her yıl aynı şeyi yapıyor , onu yetiştiren ve NBA kapısını açan Türkiye ye ayıp ediyor bizim de ayıbımız yeni ersan lar yetiştirememiz" yorumu oldukça tartışıldı. 


Konuya iki farklı açıdan bakmak gerekiyor. Öncelikle Ersan cephesinden bakacak olursak, Ersan'ın milli formayı giymediği tek turnuvanın 2014 Dünya Şampiyonası olduğunu görüyoruz ki Ersan zaten bileğinden sakatlığı nedeniyle NBA'de normal sezonda da son maçları kaçırmıştı. Bunun haricinde birçok yıldızdan yoksun çıktığımız 2006 Dünya Şampiyonası ile birlikte başlayan milli takım kariyerinde, Ersan'ın 2007 - 2009 - 2011 - 2013 ve 2015 Avrupa Şampiyonları ve 2010 Dünya Şampiyonası'nda milli takım formasını aksatmadan terlettiğini ve birçok kez de en başarılı sporcularımızdan biri olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla sayın Ergin Ataman'ın belirttiği "Ersan her yıl aynı şeyi yapıyor" ifadesini anlamakta oldukça zorlandığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Bunun yanında Ersan'ın doğum tarihi konusunda geçmişte yaşananları düşündüğümüzde milli basketbolcumuzun kendi de belirttiği gibi artık 12 ay basketbol oynamakta zorlanacak durumda olması da bana çok mantıksız gelmiyor. 

Konunu bir diğer yönü ise "yeni Ersan'lar yetiştirememek" kısmı. Ergin Ataman'ın geçtiğimiz sezon yönettiği Galatasaray Odeabank kadrosuna bakalım. Türk basketbolunun ve geleceğimizin en önemli yeteneklerinden Ege Arar'ın aldığı sürelere baktığımızda, sakatlıklar yüzünden artan sürelerini bir kenara bıraktığımızda, yeni Ersan'lar yaratma konusunda Ergin Ataman'ın da tweet'inde belirttiği kadar istekli olmadığını rahatlıkla görebiliriz. Aynı şekilde Ataman'ın önceki takımlarına da baktığımızda kısıtlı bir kadro, dar bir rotasyon kullanmayı sevdiğini ve gençlere kısıtlı süreler verildiğini görüyoruz. Zira genç yetenekleri bu denli düşünen bir hocanın ağzından sürekli olarak bütçe ve transfer kelimelerinin çıkması da oldukça büyük bir tezat oluşturmakta. 

Evet, belki Ersan İlyasova'nın bu yaz milli takıma dahil olmaması bizi de çok üzdü. Özellikle milli takımın tecrübeye ihtiyacı olduğu bir dönemde Ersan'a da ihtiyacımız oldukça fazlaydı. Fakat yine de Ersan'ın gelemeyişi üzerinden prim yapmanın doğru olmadığını, geçmişte milli takıma büyük faydası dokunmuş bir ismi bu şekilde yıpratmaya çalışarak dikkat çekme çabalarının yersiz olduğunu düşünmekteyim. Umarım turnuva sonunda tekrar bunları konuşmak zorunda kalmayız.  

1 yorum: