5 Ağustos 2017 Cumartesi

Finali faul çizgisinden kaçırdık

FIBAU18Europe Avrupa Şampiyonası'nda finale yükselmek için İspanya ile karşılaşan Genç Milli Basketbol Takımımız zorlu mücadelede bir ara çift haneli farkla önde olmalarına rağmen maçı 69-71 kaybederek final şanslarını kaybettiler. Son 6 dakikaya 7 sayı farkla önde giren, fakat iki dakika içinde İspanya'ya 0-12'lik bir seri veren genç millilerimiz, bitime 4 saniye kala Yiğitcan'ın iki serbest atışı da kaçırması sonrası ellerine kadar gelen final fırsatını geri çevirdiler. Gençlerimiz bu sonuçla yarın Avrupa üçüncülüğü için mücadele etme hakkı elde ettiler. 


Karşılaşmaya iki takım da tam sahadan baskılı savunma yaparak başlayınca ilk çeyrekte oldukça hareketli ve hızlı bir basketbol izledik. İlk birkaç dakikada basit hatalar yaparak zorlanan millilerimiz sonrasında Yiğitcan ve Muhaymin ile sayılar bulunca skorda üstünlüğü eline geçirdi. İlk dakikalarda pota altına kısalardan yeterince destek gelmemesi nedeniyle ribauntlarda Berke'nin yalnız kalması ve verilen hücum ribauntları sonrası oyuna tutunabilen İspanya'nın en etkili ismi olan Ehigitor'un savunmada aldığı faullerle kenara gelmesi milliler için önemli bir fırsat olurken, bu fırsatı iyi değerlendiren gençlerimiz çeyreğin son 1 dakikasına girilirken 22-12 ile farkı çift hanelere çıkarıp ilk 10 dakikayı 25-12 önde tamamladı. 


İkinci çeyreğin başında takımımız yine basit hatalar yapsa da, Erkin'den gelen iki üçlük ilk 3 dakikayı 31-19 önde geçmemizi sağladı. Bu çeyrekte millilerimizde ilk çeyrektekine oranla dağınık bir oyun dikkat çekerken, dengesiz hücumlar sonrası Cuevas'ın üçlükleriyle devrenin bitimine 4.5 dakika kala fark 5 sayıya kadar indi: 32-27. Hücumda topun çok fazla Eray'ın elinde kalması ve kalan kısa sürede yapılan zorlama hücumlar, topu yeterince pota altına indiremememiz ve yapılan top kayıpları; savunmada ise kolay alınan fauller sonrası faul hakkımızın dolup rakibi sık sık çizgiye göndermemiz İspanyolların oyuna ortak olmasını sağlarken, devrenin bitimine 30 saniye kala 37-36 öne geçen İspanya hem ilk yarıyı önde kapatan hem de soyunma odasına moralli giden taraf oldu. İlk yarıda Yiğitcan Saybir 13 sayı - 5 ribaunt ile en etkili ismimiz olurken, turnuvanın belki de en dikkat çeken oyuncusu Berke Atar'ı devreye sokamamış olmamız (2sy-2rb) İspanyollar'ın geri dönüşündeki önemli etkenlerden biriydi. 


Üçüncü periyoda Muhaymin'in sayılarıyla başlayan Türkiye, bu oyuncuyla gelen 7-2'lik seri sonrası ilk 3 dakikayı 43-39 önde geçti. Muhaymin aynı zamanda İspanyollar'ın pota altındaki etkili ismi Ehigitor'u da üçletirken, boyalı bölgede Berke'ye de benche gelip dinlenme şansı yarattı. Tabi maçın bu dakikalarında dinlendiği için sevindiğimiz Berke'yi belki de Ehigitor oyuna girmeden daha etkili kullanmak ve bu avantajdan yararlanmak belki de daha doğru bir tercih olacaktı, zira final periyodunun en kritik anlarında da Berke'yi benchte izledik; fakat bu noktada Serkan Erdoğan'ın tercihine saygı duymak gerekiyor. Çeyrek boyunca karşılıklı basketlerle fark 3-5 sayı aralığında gidip gelirken, son iki dakikada alınan hücum ribauntlarıyla basketler bulan genç milliler farkı 7 sayıya çıkarıp son 10 dakikaya da 55-48 önde girdiler. 

Final periyoduna millilerimiz yine Berke'siz bir kadroyla çıksa da, ikili oyunlar ve pota altına penetreler ağırlıklı hücum setlerimizi uygulamaya başlayınca hücumda fazla zorlanmadan sayılar bulmaya veya rakibe faul aldırmaya başladık. İlk 4 dakikayı 60-53 önde geçen genç milliler, sonrasındaki 45 saniyelik sürede basit hatalar ve zorlama hücumlarla rakibe 0-7'lik bir seri verince 5 dakika kala 60-60 ile dengeye gelen maç adeta bir kez daha başladı. Mollins ve Perra ile seriyi 0-12'ye getiren İspanya 4 dakika kala skoru 60-65 yaparken, Yiğitcan ve Eray'dan gelen 5-0'lık seri milliler üzerindeki durgunluğun sonlanmasını sağladı. Son 1 dakikasına 67-67 eşilikle girilen maçta Martinez'in 47 saniye kala bulduğu pota altı basketi İspanya'yı öne geçirirken, son 12 saniyeye de 67-71 geride girdik. 4 saniye kala Eray'a yapılan basket faulde Eray'ın bilerek kaçırdığı serbest atışın ribaundunu alan ve kendisine faul yapılan Yiğitcan iki serbest atıştan da isabet sağlayamayınca karşılaşmayı 71-69 kazanan İspanya finale yükselen ekip oldu. 

Genç Milli Takımımızda kritik serbest atışları kaçıran Yiğitcan Saybir yine de oynadığı basketbol ve 21 sayı - 9 ribauntluk performansıyla en skorer oyuncumuz olurken, Muhaymin Mustafa 17 sayı - 6 ribaunt, Erkin Şenel 11 sayı - 5 ribaunt - 3 asist, Eray Akyüz de 10 sayı - 5 ribaunt - 4 asistle karşılaşmayı tamamladılar. Turnuvadaki en etkili oyuncumuz Berke Atar ise sadece 17 dakika sahada kalırken, 4 sayı - 4 ribaunt kaydedebildi. Turnuvanın en çok aist yapan ikinci oyuncusu Mert de bugün sadece 10 dakika süre bulabilirken bu kısa sürede yeterince ritm bulamayarak verimli olamadı. Milliler ribauntlarda 47-33'lük bir üstünlük sağlamalarına rağmen, asistlerdeki 18-12, top çalmalardaki 15-6'lık İspanya üstünlüğü ve yaptığımız tam 26 top kaybı çift hanelerle önde olduğumuz maçın kaybedilmesindeki en önemli nedenlerdendi. Son olarak da önceki maçlarda değindiğim düşük serbest atış yüzdemiz maç genelinde iyiye doğru bir eğilim gösterse de en kritik serbest atışları kaçırmamız belki de bize Avrupa şampiyonluğuna mal oldu. Şüphesiz ki gençlerimizin n bu maçta çıkaracakları önemli dersler olacak ve bu dersler onları gelecekte daha güçlü basketbolcular yapacaktır. Genç milli takımımız böylece final şansını kaybederken yarın Litvanya - Sırbistan maçının mağlubuyla üçüncülük maçına çıkacak. 

1 yorum:

  1. Turnuva boyunca faulleri sokamamıştık. Elenmemiz de bu nedenle oldu. Berke ve Mert'in fazla kenarda kalması da bir diğer neden.

    YanıtlaSil