31 Ağustos 2017 Perşembe

Yunanistan Eurobasket'e farklı başladı

Eurobasket 2017'de A Grubu'nın ikinci maçı Yunanistan ve İzlanda'yı karşı karşıya getirirken, ilk çeyrekten çift haneli farkları yakalayan Yunanistan yer yer zorlanmasına rağmen sahadan 90-61 galip ayrılmasını bildi. İlk çeyrekte farkın açılması ardından İzlanda'nın maçı bırakmaması, biraz da "underdog" takımı desteklemeyi seven yapımız dolayısıyla, karşılaşmaya seyir zevki getirirken, ikinci yarının başından itibaren üstünlüğünü rakibine kabul ettiren Yunanistan farklı bir galibiyetle şampiyonaya güzel bir başlangıç yapmış oldu. İzlanda'nın özellikle ikinci yarıda direnecek gücünün kalmaması Yunanistan'ın farkı açmasını sağlarken, kuzey ekibinin turnuvada galibiyet ihtimalinin bile oldukça zor olduğunu gözler önüne serdi. 


Düşük tempoda başlayan karşılaşmada benchten oyuna girip sayılar bulan Nikos Pappas'ın önderlik ettiği Yunanistan kendini çok zorlamadan ilk çeyreği 26-10 önde tamamladı. Sloukas'ın yerine oyuna girip akabinde 6 sayılık bir seri yakalayan Pappas Yunan ekibinin birkaç dakika içinde çift haneli farklara ulaşmasını sağladı. İlk çeyrekte Pappas ve Printezis'in 9'ar sayılık performansları Yunanistan adına dikkat çekerken, İzlanda adına farkındalık yaratan tek hareket Palsson'un içeri zorlayıp bastığı güzel smaçtı. 

İlk çeyrekte açılan fark sonrası Yunanistan rotasyonunu devreye sokarken, İzlanda'nın da Finlandiya'ya gelen taraftarlarının önünde mücadeleyi bırakmaması ikinci çeyrekte farkın daha da açılmasının önüne geçti; hatta öyleki çeyreğin ortalarından itibaren işler ilginç bir hal almaya başladı. Papanikolaou, Calathes ve Sloukas'ın kenarda olduğu dakikalarda İzlanda'da Palsson'un sayılarıyla başlayan dirençli basketbolu 13-1'lik bir seriyi beraberinde getirirken, devrenin bitimine 3 dakika kala fark 6 sayıya kadar indi: 27-33. Farkın kapanmasıyla sertleşen ve direnci artan İzlanda savunması Yunanistan hücumlarının düzenini bozarken, düşen şut yüzdesi, üst üste kaçan serbest atışlar ve top kayıpları sonrası ikinci çeyrekte sadece 11 sayı bulabilen Yunanistan devre biterken farkın 4 sayıya kadar inmesine engel olamadı: 33-37


İlk yarıda Yunanistan farkın açılması sonrası sahadaki beşle fazla oynamanın cezasını potasında gördüğü 17-1'lik seriyle çekerken, Pappas (12 sayı - 3 ribaunt) ve Printezis (11 sayı - 3 ribaunt) dışında skora katkıda bulunan üçüncü ismi bulmakta sıkıntı yaşadı. Farkın açılması sonrası savunmada da sıkıntı çeken Yunanistan, Palsson'un 14 sayı - 2 asistlik performansına engel olmayınca ilk çeyrek sonunda 16 olan fark devre sonunda 4 sayıya kadar indi. Devrenin en ilginç istatistiği ise Yunanistan 25-10'luk ribaunt üstünlüğüydü. Öyle ki, Yunan takımı 10 hücum ribaunduyla ilk yarıda İzlanda'nın toplam ribaunt sayısına ulaştı. 

Soyunma odası dönüşünde maça ilk çeyrekteki gibi dominant bir performansla giren Yunanistan savunmayı ön plana çıkarıp İzlanda'ya potayı görme etme şansı tanımazken, yakaladığı 9-0'lık seriyle de farkı tekrar çift hanelere yükseltti. Bu çeyrekte Antetokounmpo'nun hırsı ve atletizmiyle devreye girmesi Yunanistan'ı hem hücumda hem de savunmada öne çıkarırken, Thanasis ve Calathes'in sayılarıyla farkı açan Yunanistan son 10 dakikaya 61-45 önde girdi. Bu çeyrekte Calathes devreye girip takıma liderlik etmeye başlarken, Antetokounmpo'nun çabaları savunmada çıtayı ciddi anlamda yükseltti. Zira Antetokounmpo'nun final periyodu başında yaptığı blok maçı ne kadar istediğinin adeta bir kanıtıydı. Bitime 7 dakika kala Yunanistan'ın 20 farka ulaşması sonrası maç artık sadece İddaa'cılar için önem taşımaya başlarken (16.5 handikap) İzlanda turnuvada yer yer deneyeceği 5 kısalı sisteme dönerek belki de ilerleyen maçlar için taktik antrenman yaptı. Birkaç dakikalık 5 kısa denemesi sonrası kalan sürede İzlanda'da gelecek için çok şey beklenen Hlinason da süre bulurken, 2.16'lık devin henüz bu seviye için yeterli sertlikte olmadığı görüldü. 

Karşılaşmadan 90-61 galip ayrılarak Eurobasket 2017'ye iyi bir başlangıç yapan Yunanistan'da Nikos Pappas 20 sayı - 4 ribaunt - 3 asist - 3 top çalma ve Georgios Printezis 17 sayı - 5 ribaunt ile galibiyetin mimarları olurlarken, Kostas Papanikolaou 10 sayı - 4 ribaunt - 3 asist - 3 top çalma, Thanasis Antetokounmpo 9 sayı - 4 ribaunt - 2 top çalma - 2 blok, Nick Calathes de 9 sayı - 5 ribaunt - 3 asist ile karşılaşmayı tamamladılar. İzlanda'da ise Haukur Palsson 21 sayı - 4 ribaunt ile en skorer isim oldu. Takım istatistiklerinde ise Yunanistan'ın ribauntlarda 46-32, asistlerde ise 22-17'lik üstünlüğü dikkat çekti. Yunanistan böylece turnuvaya galibiyetle başlarken, ikinci yarıda kopan maç takımın ne kadar hazır olduğuyla ilgili daha net bir izlenim edinmemizi zorlaştırdı. 

0 comments:

Yorum Gönder