3 Ağustos 2017 Perşembe

FIBAU18Europe Ukrayna galibiyeti sonrası

Genç Milli Basketbol Takımımız FIBAU18 Europe Avrupa Şampiyonası'nda dün Ukrayna'yı 78-76 mağlup ederek çeyrek finale yükselmişti. Millilerin aldığı galibiyet gençlerimizi ilk sekiz arasına sokmakla birlikte, son dakikalara kadar maçın başa baş geçip millilerimizin oldukça zorlanması bir takım basketbol medyası tarafından eleştirilere neden oldu. Genç milli takımımızın ilk üç maçta aldığı galibiyet, rakibin 3'te 0 yapmış olarak maça çıkması turnuvayı yakından takip etmeyenlere rahat bir galibiyet alacağımız izlenimi vermiş olsa gerek ki, son dakikaya kadar edilen mücadele yerine farkın az olmasına öncelik verenler oldu. 


Belki Ukrayna maçı öncesi yazmaya fırsatım olmadı; fakat maçtan önce de Son 16 turundaki işimizin hiç kolay olmayacağını düşünenlerdendim. Zira bir yıldız üzerine odaklanan ve oyun stratejisini o yıldız üzerine kuran takımlar her yaş kategorisinde takımlarımıza zorluk çıkarmış ve yer yer yenilgiler yaşatmışlardır. Nitekim Ukrayna takımı da Issuf Sanon üzerine kurulu olan tehlikeli bir takımdı ve onu durduramadığımız takdirde maçtan kopmayacaklarını biliyorduk. Sanon bizi yanıltmadı ve 27 sayı - 5 ribaunt - 4 asist ile takımını maç sonuna kadar taşıdı. Maç sonundaki şansı değerlendirememesi bizim işimize yaradı, o ayrı. 

Bunun yanında Ukrayna'nın önceki maçlarına baktığımızda; ilk maçtaki farklı İtalya yenilgisi sonrası, son çeyreğine önde girdikleri maçta İspanya'ya uzatmada yenilmişlerdi. O maçta Sanon son serbest atışı sayıya çevirse normal sürede galibiyet elde edeceklerdi. Grubun son maçında ise Sırbistan ile karşılaşan Ukrayna ilk devreyi 12 sayı farkla galip bitirmiş, son 2 dakikaya kadar bu üstünlüklerini korumuş; fakat maçın son anları iyi oynayamaması nedeniyle Sırbistan'ı çok zorlamasına rağmen sahadan mağlup ayrılmıştı.

Bu koşullarda 3'te 0 yaparak Türkiye karşısına çıkmalarına rağmen, hiç de kolay temsil olmayacak bir rakibe karşı başa baş geçen maçta son topa kadar mücadeleyi bırakmayan Genç Milli Takım, son dakikadaki kritik topları bir kez daha başarıyla oynayarak sahadan galip ayrıldı. Evet, belki ikinci yarıda yapılan basit hatalar, top kayıpları olmasa daha kolay bir galibiyete imza atabilirlerdi; fakat ne olursa olsun bu galibiyetin küçümsenecek bir yanı olduğunu düşünmüyorum. Hatta önümüzdeki Yunanistan maçı öncesi bu galibiyetin çok daha değerli olduğunu, karşımıza çıkabilecek gizli tehlikelerden birini başarıyla elimine ettiğimizi düşünüyorum. Şimdi Yunanistan karşısında Mert'in oyun kuruculuğunda, Şehmuz & Erkin ikilisinin skorer oyunu ve Berke & Yiğitcan'ın pota altındaki etkinliği en büyük kozlarımız olacak şüphesiz ki. Bu isimlere Eray, Muhaymin, Doruk, Baran gibi isimlerle de destek verip bench katkısı sağlayabilirsek yarı final biletini bu kez beklediğimizden kolay alabiliriz. Tabi savunmayı da 40 dakika bırakmamak lazım. Moraitis ve Kalaitzakis gibi iki ismin yanına üçüncü bir skorere izin vermeden yapacağımız dirençli savunma ile gençlerimizin yarı final biletini alacağına inanıyorum. 

0 comments:

Yorum Gönder