8 Mart 2017 Çarşamba

Kaf Kaf'tan muhteşem geri dönüş

FIBA Şampiyonlar Ligi Son 16 rövanş maçında Beşiktaş Sompo Japan'in konuğu olan Pınar Karşıyaka ikinci yarının başında 18 sayı geriye düştüğü maçta müthiş bir geri dönüşle karşılaşmayı 90-83 kazandı. İzmir'deki ilk maçı da 5 sayı farkla kazanan Kaf Kaf böylece Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final biletini kazanan taraf oldu. İlk çeyreğinde çıkan olaylar nedeniyle yarım saat kadar duran maçın ilk iki çeyreği bu olayların etkisiyle düşük kalitede geçerken, üçüncü ve dördüncü periyotlarda Karşıyaka'nın muhteşem dönüşü basketbolseverlere de zevk verdi. 


Karşılaşmanın ilk çeyreği karşılıklı basketlerle başladı. Pınar Karşıyaka etkili ikili oyunlar sonucunda gelen pota altı basketleriyle skor bulurken, Beşiktaş Sompo Japan de pota altında Stimac'a yapılan fauller ve üç sayı çizgisi gerisinden yüksek yüzdeleri ile oyunu dengede tutmayı başardı. Çeyreğin bitimine 2 dakika kala iki takım taraftarları arasında çıkan olaylar hakemlerin soyunma odasına gidip maçın uzun süre durmasına neden olurken, yaklaşık yarım saat sonra tekrar başlayan maça daha dengeli dönen Pınar Karşıyaka ilk çeyreği 24-22 önde tamamladı. İlk çeyrekte Pınar Karşıyaka'da Owens 8 sayı - 6 ribaunda ulaşırken, Beşiktaş Sompo Japan'de ise Stimac 10 sayı - 4 ribaunt ile etkili oldu. 


İkinci çeyreğin başında hem faul hakkını çabuk dolduran hem de bireysel olarak da faul problemine giren Pınar Karşıyaka, Markovic'in kontrolü elden bırakmamak adına maç beşine dinlenme şansı tanımamasının da etkisiyle ivmeyi tamamen Beşiktaş'ın kontrolüne bıraktı. Çeyrek başında Weems'in üçlükleri ve Ufuk Sarıca'nın baskılı savunmayla eski takımını zor durumda bırakması Markovic'in 2 dakika içinde mola haklarını bitirmesine neden oldu. Farkın çift hanelere çıkmasının da etkisiyle psikolojik olarak da maçın dışına çıkan Karşıyaka'da Owens'a verilen tartışmalı bir faul sonrası önce Owens sonra da benche çalınan teknik faul devre sonunda farkın 14'e kadar çıkmasına neden oldu: 51-37. Beşiktaş'ta Stimac pota altında oldukça etkili olarak 12 sayı - 7 ribaunt yaparken, takım halinde yakalanan 6/10 üç sayı isabeti ve yapılan 14 asist siyah beyazlıların önemli artılarıydı. Pınar Karşıyaka'da ise Owens 10 sayı - 9 ribauntla etkili olurken, Owens, Green ve Muhammed'in 3 faule ulaşması yeşil kırmızılılar için ikinci devre öncesi önemli bir handikap oldu. 

Soyunma odasına giderken Nenad Markovic'in aldığı teknik faul çeyreğe Beşiktaş'ın saat çalışmadan sayıyla başlamasını sağlarken, çeyrek başında iki takım da karşılıklı dış şutlarla skor ürettiler. Roll'un üçlüğüyle 18 sayıya kadar çıkan fark sonrası, daha disiplinli savunma yapan Pınar Karşıyaka 2.5 dakika içinde yakaladığı 2-11'lik seriyle tekrar tura ortak olma fırsatı yakalarken, Summers'ın üçlüğü son 5 dakikaya girerken farkın 7 sayıya inmesini sağladı: 57-64. Karşıyaka'da hem Owens hem de Summers'ın dörder faule ulaşmaları yeşil kırmızılıların dört kısaya dönmesine neden olurken, Beşiktaş'ta da Clark ve Roll faul problemine girdiler. Çeyreğin sonlarında kapanan fark Beşiktaş'ın ritmini de bozarken, son dakikada Muhammed ve Brown'dan gelen turnikeler son 10 dakikaya girilirken farkın 3 sayıya kadar inmesini sağladı: 72-69. İlk yarıda toplam 37 sayı atabilen Karşıyaka'nın sadece bu çeyrekte 32 sayı kaydetmesi yeşil kırmızılıları tur için umutlandırırken, Beşiktaş'ta ise farkın kapanması ile birlikte telaş baş göstermeye başladı. 

Final periyodu Owens'ın smacıyla başlarken Ponitka'nın serbest atışları Karşıyaka serisini 11-0'a çıkardı: 72-73. Hücum ritmi bozulan Beşiktaş Sompo Japan'da Clark'ın beş faulle kenara gelmesi düzeni iyice bozarken ve siyah beyazlılar çeyreğin ilk 4.5 dakikasında sadece 2 sayı bulabilmişken, bitime 5:30 kala Brown'un üçlüğü skoru 74-78'e getirerek Ufuk Sarıca'ya molayı aldırdı. Mola sonrası Stimac'ı daha çok kullanmayı amaçlayan Beşiktaş, Owens'a beşinci faulünü aldırarak avantaj sağlasa da kritik yerlerde Green'in sayıları sonrası son iki dakikaya girerken üstün olan taraf 81-83 ile Pınar Karşıyaka'ydı. Kalan iki dakikada Beşiktaş'ın acele hücumları sonuç vermeyince sahadan 83-90 galip ayrılan FIBA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale yükselen taraf oldu. 

Pınar Karşıyaka'da Mike Green 22 sayı - 6 asist - 5 ribaunt ile galibiyette önemli rol oynarken, Mateusz Ponitka 3/3 üçlük ile 18 sayı - 6 ribaunt, Dajuan Summers 15 sayı - 6 ribaunt, Josh Owens 12 sayı - 10 ribaunt ve J'covan Brown da 12 sayı - 7 asist- 6 ribaunt ile etkili diğeri isimler oldular. Beşiktaş Sompo Japan'de ise Vladimir Stimac 18 sayı - 12 ribaunt, DJ Strawberry 16 sayı - 4 ribaunt, Michael Roll ise 14 sayı - 7 asist - 5 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Takım istatistiklerine baktığımızda ribauntlarda 40-38, asistte ise 19-17 Karşıyaka üstünlüğü bulunurken, ilk yarıyı 14 asistle kapatan Beşiktaş'ın ikinci yarıda sadece 3 asistte kalması ikinci yarıdaki farkın başlıca nedeniydi. 

1 yorum:

  1. BJK taraftarı Karşıyakaya küfredicem derken maçı unuttu ve KSK'nın uyuta uyuta farkı kapatıp öne geçmesine izin verdi

    YanıtlaSil