2 Mart 2017 Perşembe

Tarihte bugün - 2 Mart

2 Mart 1962 basketbol tarihinin en unutulmaz anlarından birine tanıklık etti. NBA'de rekorları alt üst eden maçta Philadelphia Warriors New York Knicks'i 169-147 mağlup ederken, Warriors'un efsanevi oyuncusu Wilt Chamberlain rakip potaya 100 sayı göndererek günümüzde hala kırılamayan o efsanevi rekora imza atmıştı. Televizyon yayını ve video kayıtları olmayan maçın sadece radyo kayıtlarına ulaşılabilirken, bu kayıtlardan öğrendiğimiz detaylarla sınırlı bilgilerimiz ve rekorun senelerdir kırılamamış olması bu başarının ne kadar muhteşem olduğuyla ilgili bizlere fikir sahibi verebiliyor. 


Karşılaşmanın ilk çeyreğini 23, devresini de 41 sayıyla kapatan Chamberlain son çeyreğe girerken 69 sayı kaydetmiş bulunuyordu. 78 sayıyla kendisine ait olan NBA rekorunu kırma amacıyla başlayan final periyodu, Chamberlain 7:51 kala 79 sayıya ulaşınca bir anda takımın onu 100 sayı barajına ulaştırma çabasıyla devam etti. Son dakikaya 98 sayıyla giren Chamberlain ilk iki şutunu kaçırsa da arkadaşlarının aldığı hücum ribauntları sonrası 46 saniye kala kaydettiği basketle 100 sayıya ulaşarak bu inanılmaz rekorun sahibi oldu. Bu arada Chamberlain'in 100.sayısından sonra tribünlerin sahaya inmesi nedeniyle maçın 9 dakikalık bir duraklama yaşandığını ve kalan 46 saniyenin bu duraklama sonrasında tamamlandığını da belirtmeden geçmeyelim. Bu 46 saniyede Chamberlain'in orta çizgiden kıpırdamadığı söyleniyor. Nedeni ise "100 sayının kulağa 102 sayıdan daha iyi gelmesi"ymiş. 

2 mart 1962'deki maçın tek rekoru tabi ki Chamberlain'in 100 sayısı değildi. Maçta çok sayıda rekor kırılırken, diğer rekorlar ise şu şekilde oldu:


Bir devrede bir oyuncunun attığı en fazla sayı: 59
Bir maçta bir oyuncunun isabet kaydettiği en çok saha içi basket: 36
Bir devrede bir oyuncunun isabet kaydettiği en çok saha içi basket: 22
Bir maçta en fazla serbest atış isabeti: 28
Bir maçta en fazla saha içi şut denemesi: 63
Bir devrede en fazla saha içi şut denemesi: 37
Bir çeyrekte en fazla saha içi şut denemesi: 21

0 comments:

Yorum Gönder