8 Ekim 2017 Pazar

Karşıyaka Efes'e geçit vermedi: 92-85

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi ilk haftasının belki de en zevkli maçında Pınar Karşıyaka Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu'nda konuk ettiği Anadolu Efes'i 92-85 mağlup ederek sezona galibiyetle başladı. Maça hızlı ve yüzdeli hücumlarla başlayıp salonu tıklım tıklım dolduran taraftarının da desteğini arkasına alan Pınar Karşıyaka, farkı bir ara 18 sayıya kadar çıkardığı maçı, son periyotta zorlanmasına rağmen kazanmasını bildi. Anadolu Efes ise 7 kişilik bir rotasyonla tamamladığı maçta, özellikle neredeyse sıfıra yakın yaptığı savunmasıyla ligin ilerleyen haftaları için tehlike sinyalleri verdi. 

Pınar Karşıyaka - Anadolu Efes Jarrod Jones

Maça hızlı başlayan Pınar Karşıyaka Waters ve Jones'tan gelen sayılarla skorda üstünlüğü eline geçirirken, Anadolu Efes'te şutların girmemesi yanında McCollum dışındaki isimlerin dağınık oyunu dikkat çekti. İlk çeyrekte pota altında Egemen Güven'den de 6 sayılık bir skor katkısı bulan Kaf Kaf çeyreği 28-19 önde tamamlarken, Anadolu Efes'in 19 sayısından 11'i Errick McCollum'dan geldi. 

İkinci çeyreğe Anadolu Efes Brock Motum ile bulduğu sayılarla başlarken, Karşıyaka'da Avustralyalı'ya karşılığı DJ Kennedy verdi. Kennedy'nin sayıları ve enerjisi, Jones'un ise pota altındaki etkinliğiyle çeyreği hep çift haneli farklarla önde götüren Pınar Karşıyaka'da devre tamamlandığında bu iki oyuncudan Kennedy'nin 19, Jones'un ise 14 sayısı vardı. Karşıyaka'nın yüzdeli hücumlarına çare bulamayan Perasovic'in Doğuş'u uzun süre oyunda tutmasını Anadolu Efes'in hücumdaki çeşitliliğini azaltıp, adeta 4 kişi hücum yapmalarına neden olurken, Efes'in ayakta kalabilen tek ismi devre sonunda 17 sayıya ulaşan Errick McCollum oldu. Pınar Karşıyaka'nın 54-40 üstünlüğüyle biten devrenin sonlarında topu her eline aldığında, biraz da hakemlerin inisiyatifi sonrası faulle durdurulan McCollum maç boyunca attığı 28 sayının 14'ünü serbest atış çizgisinden kaydederken, topu her eline aldığında teması göstermek adına yaptığı tiyatro sonrası da Karşıyaka taraftarının tepkisini çekti. McCollum'un aynı hareketi üçüncü çeyrekte de kendisine teknik faulü getirdi. 


Soyunma odası dönüşü Anadolu Efes devreye Stimac'ın pota altındaki etkinliğinden yararlanmaya çalışarak başladı. Stimac'ın Egemen karşısında etkili olması konuk ekibin ilk yarıya oranla daha kolay sayı bulmasını sağlasa da, bu çeyrekte Wood'un dış şutlarıyla devreye girmesi Karşıyaka'nın çift haneli farkı korumasını beraberinde getirdi. Anadolu Efes'te çeyreğin ilk yarısında pota altından etkili olan Stimac'ın skor katkısına McCollum dışında bir destek gelmemesi lacivert beyazlıların farkı kapamasının önüne geçerken, Pınar Karşıyaka'da Trifunovic kolay çalınan fauller sonrası doğabilecek faul problemini yönetmede ve rotasyonu kullanmada oldukça başarılı oldu. Maç boyunca faul problemine girebilecek oyuncuları doğru zamanlamalarla kenara alan Trifunovic 5 oyuncusunun 4 faulle bitirdiği maçı hiçbir oyuncusunu fouled-out yaptırmayarak tamamladı. 

Son 10 dakikaya 75-63'lük üstünlükle giren Pınar Karşıyaka'da üçüncü çeyreğin ortalarından itibaren vitesi bir kademe daha artıran DJ Kennedy'nin çeyreğin ilk dakikasında basit bir faulle dördüncü faulüne ulaşması planların bir miktar değişmesine neden oldu. Kennedy'nin yokluğunda maçın başlarında burnuna darbe alan Erdi'nin oyuna girmesi, savunma direncini bir miktar aşağı çekerken, son beş dakikaya girilirken sırasıyla Egemen, Waters ve Erdi'nin dörder faule ulaşmaları Pınar Karşıyaka savunması için önemli bir problemdi. Maçın genelinde rakiplerinin baskısı altında etkisiz kalan Ledo'nun yorulan ve yumuşayan Karşıyaka savunmasına karşısında bulduğu turnikeler farkın kapanmasına neden olurken, pota altında Stimac'ın bitmeyen enerjisi bitime 3.5 dakika kala farkı 6 sayıya kadar indirdi: 83-77. Kalan sürede daha diri gözüken taraf Anadolu Efes olsa da, lacivert beyazlıların yaptığı basit hatalara Pınar Karşıyaka taraftarının takıma tekrar güç veren desteği de eklenince karşılaşmadan galip ayrılan ekip 92-85 ile Pınar Karşıyaka oldu. 

Pınar Karşıyaka'da DJ Kennedy 9/11 saha içi isabetiyle kaydettiği 26 sayı yanında, 4 ribaunt - 5 asistlik performansıyla galibiyetin en önemli mimarı olurken, Jarrod Jones 22 sayı - 9 ribaunt - 2 top çalma, Dominic Waters 18 sayı - 6 asist - 2 top çalma, Scott Wood 14 sayı, Egemen Güven 8 sayı - 4 ribaunt - 1 blok ve Metin Türen de 4 sayı - 9 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Anadolu Efes'te ise Errick McCollum 14'ü serbest atış çizgisinden 28 sayı - 5 asist ile maçın en skoreri olurken, Vladimir Stimac da 24 sayı - 11 ribaunt ile double-double yaptı. Takım istatistiklerinde ise Pınar Karşıyaka'nın 19-10'luk asist üstünlüğü ve sadece 6 top kaybı yapması dikkat çekerken, Anadolu Efes 37-29'luk ribaunt üstünlüğüne rağmen, sadece 2 top çalıp, 3/14 üç sayı isabetinde kalınca rakibini yakalamayı başaramadı. Anadolu Efes'te ayrıca Perasovic'in dar rotasyonu ve gençlere süre vermemesi dikkat çekerken, Onuralp ve Muhaymin'in aldığı birkaç dakika haricinde 7 kişilik bir rotasyona mahkum kalmaları gelecek için tehlike sinyali verdi. Yazıyı kaparken bu 7 kişiden Doğuş'un hücumda hiçbir inisiyatif almadığını da hatırlatalım. 

5 yorum:

  1. Kafalarında para sorunu olmayınca, taraftar da salonu doldurunca oynuyoruz işte. Üstlerindeki formanın hakkını verdiler bugün. Umarım maddi sorunu bir an önce aşarız.

    YanıtlaSil
  2. Pınar karşıyaka bu sezon çok iyi oynuyor tabi taraftarın desteği de büyük.

    YanıtlaSil
  3. Eskiden efes ligin tozunu atiyodu. Hatta avrupadad basariliydi. Ama o gunlerini ariyor sanirkm

    YanıtlaSil
  4. Efes eski gücünü kaybetti. Karşıyaka bu gidişatı bozmaması lazım.

    YanıtlaSil
  5. İki takımın da savunması yerlerdeydi. Anadolu Efes'in şutları girmeyip, Pınar Karşıyaka daha yüzdeli ve az top kaybıyla oynayınca kazandı. İlerleyen haftalar için iki takım içinde birşey öylemek zor. Ama Efes'in işi oldukça zor bu sezon.

    YanıtlaSil