3 Ocak 2017 Salı

2017 Liga Endesa'da neleri değiştirecek?

Bu sezon başında yapılan değerlendirmelerde Avrupa'nın en iyi ligi olma unvanını Beko Basketbol Ligi'nden geri alan İspanya Erkekler Basketbol Ligi Liga Endesa son yıllarda değişmeyen final eşleşmesiyle bu unvanı hak edip etmediği yönünde şüphelere yol açmaktaydı. Son beş sezonda Liga Endesa'da finale çıkan takımlar Real Madrid ve Barcelona olarak değişmezken, son yıllarda Yunanistan ligine benzer yapılan eleştirilerin yakında İspanya için de yapılıp yapılamayacağına kadar giden ölçüde yorumlar duymuştuk. Peki 2017 Liga Endesa'da bu anlamda bir şeylerin değişmesini sağlayabilecek mi?


14. haftasını tamamladığımız İspanya Erkekler Basketbol Ligi'nde ligin zirvesindeki iki takım yine Real Madrid ve Barcelona olsa da, bu sezon Play-Off resminde bazı değişikliklerin olabilmesi gayet mümkün gözüküyor. Her ne kadar son şampiyon Real Madrid ligdeki diğer takımlardan daha dominant gözükse de, kadronun yüksek yaş ortalaması Play-Off'larda bir kazaya uğrama riskinin yüksek olduğu izlenimini veriyor. Barcelona ise Liga Endesa'da zirve mücadelesi yaptığı Real Madrid, Valencia gibi rakipleri kazansa da, zaman zaman aldığı sürpriz yenilgiler, Turkish Airlines Euroleague'deki vasatı aşamayan performansı ve henüz takım olmayı başaramamış olmaları nedeniyle ligin ilerleyen haftalarında tekleyebileceği ihtimalini canlı tutmakta. Bu sezon Valencia ve Herbalife Gran Canaria'nın hem lig hem de Euro Cup performansları, Iberostar Tenerife'nin de Şampiyonlar Ligi performansı bu takımların Play-Off'larda bir sürpriz yapabilmesini olası kılarken, beş yıl sonra Real Madrid- Barcelona dışında bir takımın final serisinde mücadele etmesini ihtimaller dahilinde görmekteyim. Hatta daha net konuşmak gerekirse, bu sezon Barcelona'nın Liga Endesa'da finale yükselmesi mevcut kadrolar dahilinde benim için sürpriz olacaktır. 


Son beş yıla baktığımızda dört farklı şampiyon (Beşiktaş, Karşıyaka, Fenerbahçe ve Galatasaray) ve 6 farklı finalist izlediğimiz Basketbol Süper Ligi'mizde mücadelenin ve heyecanın seviyesinin üst düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Tabiki bu durum Basketbol Süper Ligi'ni Avrupa'nın en iyi ligi yapmaz. Türk ve genç oyunculara verilen şans, Avrupa'daki başarılar gibi kriterler de dikkate alınmalı mutlaka. Fakat şunu söyleyebiliriz ki, Liga Endesa'nın ligimizle karşılaştırıldığında en büyük eksisi olan rekabetin tekele girmiş olması, beş yıl aradan sonra değişebilecek final serisi eşleşmesiyle bu sezon son bulabilir. İspanya Ligi Play-Off'larını dört gözle bekliyorum. Bu sezon ligimizden çok daha zevkli maçlara gebe olacağı şüphesiz. 

0 comments:

Yorum Gönder