19 Temmuz 2017 Çarşamba

Ginobili: Efsane Devam Dedi

Arjantinli yaşayan basketbol efsanesi 39 yaşındaki Emanuel David  Ginóbili -bilinen ismiyle Manu Ginobili- geçtiğimiz günlerde Amerikan basınında çıkan habere göre kariyerine San Antonio Spurs formasıyla bir yıl daha devam edecek.


Ginobili'nin NBA kariyeri incelendiğinde öyle ağam şahım istatistikleri bulunmuyor. 1977 doğumlu basketbolcu 25 yaşında adım attığı NBA kariyerinde en verimli sezonunu 2007-2008 yılında 30 yaşındayken yaşadı. O sezonu 19,5 sayı 4,5 ribaunt ve 4,8 asist ortalamalarıyla noktalayan skorer guard belki de kariyerinde onlarca sakatlıkla boğuşmayıp sağlıklı kalabilse ve oynadığı oyunla Avrupa'yı salladığı dönemlerde NBA olan diğer Avrupalı oyuncular bu ligde tutunabilmiş olsa bugün Dirk Nowitzki'yi istatistiksel olarak da geride  bırakmış bir efsane haline gelebilirdi. 



Hoş bu bilgileri okuyucu ile paylaşıyorum lakin bilen bilir; Ginobili kariyerinde hem NBA, hem Euroleague hem de Dünya Şampiyonluğu apoletini taşıyan ender basketbolculardan biri. Özellikle kısa oyuncu rotasyonunda -1ve 2 numara -Manu Ginobili'den sonra NBA olmuş ve lige tutunabilen herhangi başka Avrupalı basketbolcu bulmak son derece güç. Aynı zamanda, onun kadar basketbol aklını sahaya koyan ve oyununun eksik yönlerini gizlemeyi üstün zekası sayesinde başaran herhangi oyuncu bulmak son derece güç bir olay benim için.

Belki San Antonio Spurs değil de başka bir NBA takımına gitse bu denli lige tutunamayabilir diyebilirsiniz, ya da Greg Popovic efsanesi olmasa ki ikisi benim gözümde aynı kapıya çıkıyor. Ama Arjantinli yıldızın yaşadığı onca sakatlığa ve NBA gibi Avrupa'dan son derece farklı bir basketbol aklının hüküm sürdüğü ligde hem de 25 yaş gibi öğrenme güçlüğü çekebileceği bir çağda kendi oyununu yeniden tanımlaması ve kabul ettirmesi son derece manidar bir olay olarak gözüme çarpıyor.


Beyaz adam zıplayamaz, cross over yaparak diz kıramaz denilen bir ortamda çıkıp tüm bu yerleşik dogmaları alt üst eden bir oyuncu Manu Ginobili. Bence kartvizitinde kazandığı başarılardan daha önemli olan da bu nokta. Yoksa ister NBA altıncı adam seçilmiş ister en çok gelişme gösteren oyuncu olmuş çok da bir şey ifade etmiyor tüm bu istatistiki veriler basketbolu bıraktıktan sonra. Önemli olan alışılageldik öğretilerin dışına çıkabilip kendi bildiğin yolda ilerleyebilmek ve tarzını yaratmak. İşte Emanuel David  Ginóbili böyle biri...  

0 comments:

Yorum Gönder