31 Temmuz 2017 Pazartesi

Galatasaray Odeabank 2017-2018 kadro yapılanması

Geçtiğimiz sezon ligde ve Avrupa’da istediği sonuçları alamayan Galatasaray Odeabank, 10M Euro civarında olan bütçesini 4M Euro’ya indirerek küçülmeye gitti ve Ergin Ataman ile yolları olaylı bir şekilde ayırdı. 15 yıl aradan sonra yeniden Erman Kunter ile anlaşıp elindeki yabancı oyuncuların tamamını gönderen Galatasaray Odeabank transfer döneminin en hareketli takımı konumunda. Geçen sezondan sadece Ege Arar, Emir Preldzic ve Göksenin Köksal’ı kadroda tutan Galatasaray Erkek Basketbol takımı şimdiden 6 oyuncuyla kesin olarak anlaşmış durumda, birkaç oyuncu ile de söz kesilmiş, açıklanması an meselesi. Bu yazımda gelen oyuncuları biraz daha detaylı bir şekilde incelemek istiyorum.
Dwight Hardy: Şutör guard pozisyonunda oynayan 30 yaşındaki Amerikalı oyuncuyla 1 yıllık sözleşme imzalandı. 3 sezondur Trabzonspor’da oynayan Hardy Türkiye ligini oldukça yakından tanıyan ve skorer kimliğiyle ön plana çıkan bir oyuncu. Galatasaray Odeabank’ın Eurocup’ı kazandığı 2015-2016 sezonunda Avrupa’da 16 karşılaşmada 15.8 sayı, 1.4 ribaund ve 3.3 asist istatistikleriyle oynamıştı. Hardy'nin en büyük dezavantajı ise savunmayla pek ilgisinin olmaması. Hedefi olan bir takım için bu anlamda soru işareti bir isim denilebilir. 
Alex Renfroe: Galatasaray Odeabank’ın Barcelona’dan transfer ettiği 31 yaşındaki Amerikalı oyun kurucu, Sinan’ın Fenerbahçe’ye gidişiyle oluşan açığı kapatmaya çalışacak. Daha önce Alba Berlin ve Bayern Münih’te de oynayan Renfroe geçtiğimiz sezonu Euroleague’de 17 dakika ve 3.9 sayı, 1.6 assist ortalamayla tamamladı. 2014-2016 yılları arasındaki performansından uzak görünen Renfroe’nin bu sezonki performansı Galatasaray Odeabank’ın başarısında da belirleyici olacağa benziyor.


Richard Hendrix: Avrupa basketbolu hakkında oldukça tecrübeli olan 31 yaşındaki Amerikalı uzun forvet Galatasaray’ın ihtiyacı olan sertliği sahaya yansıtabilecek oyuncu konumunda. Geçtiğimiz sezonu Gran Canaria’da tamamlayan forvet, Eurocup’ta 18 dakikada 7.7 sayı ve 3.6 ribaund ortalamaları yakalamıştı.
Scotty Hopson: 28 yaşındaki Amerikalı kısa forvet kısa süreli de olsa NBA tecrübesine sahip. Atletik özellikleriyle ön plana çıkan Hopson bir süre ülkemizde Anadolu Efes formasını da terletmişti. Geçtiğimiz sezonu İsrail liginde tamamlayan oyuncu, Galatasaray Odeabank’ın hücümda bir numaralı skor opsiyonu olacak. Hardy ile birlikte oynadığı dakikalar ise Galatasaray savunması için oldukça sıkıntılı geçeceğe benziyor. 
Mehmet Yağmur: 30 yaşındaki milli oyun kurucu, Galatasaray Odeabank ailesine Darüşşafaka takımından katıldı. Hiçbir zaman hücumda skorer bir oyuncu olamasa da, savunmasıyla, enerjisiyle ligin önemli oyun kurucularından Mehmet. Geçtiğimiz sezon Darüşşafaka ile Euroleague’de çok ciddi süreler alıp iyi performans gösterdiği maçlar da oldu. David Blatt’in kullandığı gibi Erman Kunter de ona baskı ve enerji gerektiren dakikalarda şans verecektir.
T.J. Cline: NCAA liginin en ilginç uzun oyuncularından birini kadrosuna kattı Galatasaray Odebank. Geçtiğimiz sezonu 18.5 sayı, 7.6 ribaund ve 5.6 assist ortalamaları ile tamamlayan 23 yaşındaki uzun forvetin ilk Avrupa tecrübesi olacak. Bir uzuna göre oldukça iyi bir saha görüşü ve pas özelliklerine sahip Cline’ın hiç de fena olmayan bir dış atış yüzdesi var. Fakat biraz ağır bir oyuncu izlenimi veren Amerikalı uzun forvetin yüksek olan ribaund istatistiği sizi şaşırtmasın, ikili mücadeleye pek yanaşmayan oyuncu Avrupa’da ribaund mücadelesinde sorun yaşayabilir.Dış şutunda neredeyse hiç zıplamadan ve topu elinden yavaş çıkaran şut stiliyle Avrupa’da önlem alınabilecek bir oyuncu.Yılda sadece 100k euro kazanacağını düşünürsek, aldığı ücrete göre oldukça iyi bir oyuncu transfer edildiğini söyleyebilirim. Ortalama 10-15dk süre bulacaktır hem ligde hem Eurocup’ta, kendisini Avrupa piyasasına tanıtabilmesi için oldukça iyi bir fırsat ayağına geldi.
Bunların dışında resmi açıklama henüz yapılmasa da geçtiğimiz sezonu Pınar Karşıyaka’da tamamlayan başarılı uzun forvet DaJuan Summers ile de anlaşmaya varıldığı yönünde çok ciddi dedikodular var. Summers’a ek olarak 1 kısa+1 uzun (muhtamelen 1’i Türk olur) oyuncu transferi daha bekliyorum.
Özet olarak Galatasaray Odebank’ın kadro derinliği olan ve mevcut bütçeye göre iyi bir takım oluşturduğu görüşündeyim, seyirciyi heyecanlandırabilecek skorer bir takım oluştu. Savunma için ise aynı şeyleri söyleyebilmek güç, Galatasaray’ın bu sezon yaşadığı bazı sıkıntıları önümüzdeki sezon da yaşaması muhtemel.  Takım Erman Kunter ile bir ahenk yakalarsa önümüzdeki sezonun en önemli Eurocup şampiyonluk adaylarından biri olacaktır.
1 numaralı pozisyon: Alex Renfroe, Mehmet Yağmur, Emir Preldzic( zaman zaman )
2 numaralı pozisyon: Dwight Hardy, Göksenin Köksal, 1-2 numara oynayabilen bir kısa transferi daha bekliyorum.
3 numaralı pozisyon: Scotty Hopson, Göksenin&Emir zaman zaman bu pozisyona destek verebilir, 3-4 numara oynayabilen bir uzun transferi daha bekliyorum.
4 numaralı pozisyon: Richard Hendrix, T.J Clein
5 numaralı pozisyon: DaJuan Summers, Ege Arar
Koç : Erman Kunter
Yazan: Yetke Okan

3 yorum:

  1. Hali hazırda var olan takımları üzerinde çok fazla oynamazlar ve bir, iki transfer ile daha stabil bir hale getirebilirler ise seneye fiba şampiyonlar liginde yada uleb eurocup'da mutlu sona tekrar ulaşabilirler, ancak mevcut kadrosu çok ucuz bir kadro değil bu masrafı da göğüsleyebilmeleri lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen seneki takım birkaç Türk oyuncu dışında tamamen dağıldı. Dolayısıyla 0'dan yeni bir takım ortaya çıktı Galatasaray için. Bir alışma dönemi olacaktır şüphesiz. Sonrası Erman Kunter'in birleştirici gücüne bağlı diyebiliriz; ama işleri çok da kolay değil.

      Sil
  2. Galatasaray'ın bu seneki kadrosu bana göre gerçekten mücadele edecek seviyede değil umarım iyi olur ama sanmıyorum.

    YanıtlaSil