23 Temmuz 2017 Pazar

Açık havada NBA maçı oynanır mı?

Basketbolun salon sporu olması yanında, tarihteki ilk basketbol maçlarının açık havada oynandığını bilmekteyiz. Hatta yazı dizisini paylaşmakta olduğumuz Avrupa şampiyonalarının ilk zamanlarda yer yer açık havada yapıldığını biliyoruz. Peki günümüzde profesyonel basketbolun açık havada oynanma fikri kulağa nasıl geliyor? NBA'de normal sezon maçları salonlarda değil de açık havada oynansa nasıl olurdu? Buna taraftarın ve basketbolcuların tepkisi ne olurdu? 


Bu soru geçtiğimiz sezon Boston Celtics'in tekrar gündeme getirmesiyle bir kez daha sorgulanmış; fakat hayata geçirilememişti. Boston Celtics yönetimi normal sezon maçlarından birini Amerikan Futbolu maçlarının yapıldığı Fenway Park'ta oynamayı değerlendirmiş, hava muhalefetinden minimum düzeyde etkilenebilecek nisan ayının takvimi incelenmiş; fakat kolej futbol liginin sezon hazırlık maçları nedeniyle bu plan suya düşmüştü. 

Geçmişe baktığımızda ise açık havada oynanmış 4 NBA maçı görüyoruz. Bunlardan ilki 1972 pre-season maçlarında Porto Riko'da Phoenix Suns ve Milwakuee Bucks arasında oynanmış 116-103 Suns üstünlüğüyle sona ermişti. İkincisi ise 2008'de California Indian Wells Tennis Garden'da Phoenix Suns ve Denver Nuggets arasında oynanmış, soğuk hava ve rüzgarın etkisinin oldukça hissedildiği bu pre-season maçını 77-72 Nuggets kazanmıştı. Hava koşullarının etkisi, bu nedenle iki takımın toplamda 3/27'lik bir üç sayı isabeti yakalamış olması (ki Nuggets'ın serbest atış yüzdesi bile %50 civarındaydı) açık havada basketbol oynanması tezinin sorgulanmasına yol açarken, açık havadaki diğer iki maç 2009'da Phoenix Suns - Golden State Warriors arasında ve 2011'de Phoenix Suns ve Dallas Mavericks arasında oynandı. 

NBA'de normal sezonda da açık havada maç seyretme şansı bulur muyuz sorusuna gelince... Konunun birkaç boyutu var. Öncelikle hava koşulları nedeniyle nisan ayı dışında buna pek olanak olmadığını düşünüyorum. Bunun yanında açık havada oyuncuların düşen yüzdeleri ve sakatlık riskini düşündüğümüzde, sahada yer alan yıldızların -ki istatistiğe yönelik oynayan yıldız sayısı da azımsanmayacak kadar çok - bu opsiyonu pek tercih edeceklerini sanmam. Son olarak da açık havada maç oynanacaksa bile önceki örneklerde olduğu gibi gece maçı değil, biraz daha erken saatlerde oynanması sıcaklık etkisinin minimize edilmesini sağlayacaktır. Bakalım Celtics geçtiğimiz sezonki talebini bir kez daha dile getirecek mi? Belki de sonraki yıllarda her takıma bir kez açık sahada oynama kuralı getirilir. NBA-Global games gibi, NBA-Outdoor Games adı altında da maçlar izlemeye başlarız. Ne dersiniz? 

2 yorum:

  1. gerekiz bir ütopya, zorlamanın anlamı yok bana kalırsa

    YanıtlaSil
  2. Zorlamaya gerek yok. Pre-season oynasınlar işte.

    YanıtlaSil