13 Ağustos 2016 Cumartesi

Yıldızlar Hırvatistan'ı affetmedi: 59-53

FIBA U16 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası ikinci gününde Hırvatistan ile karşılaşan Yıldız Milli Takımımız güçlü rakibini 59-53 mağlup ederek grubunda liderliğe yerleşti. Hırvat ve Avrupa basketbolunun geleceği için ümit vadeden isimlerden birkaçını kadrosunda bulunduran ve maça favori olarak çıkan Hırvatistan karşısında ilk yarıda 10 dakikalık bir süre hariç üstünlüğü sürekli elinde tutan milliler, kağıt üzerindeki dezavantajlarını azim ve mücadeleleriyle avantaja çevirerek sahadan 59-53 galip ayrılarak grup liderliği yolunda önemli bir adım attılar. 


Tehlikeli bir takım olarak gördüğümüz Hırvatistan karşısında maça beklediğimizden iyi bir performansla başladık. Rakibin düşük hücum yüzdesine, hareketli ve sert savunmayla yaptığımız top kapmalar da eklenince Eray, Alperen ve Murat'ın sayılarıyla 3.5 dakika içinde 9-0 öne geçtik. Bu dakikadan sonra fiziksel avantajlarını çok kullanıp potaya yönelen Hırvatistan yıldız adayları Samanic  ile sayılar bulmaya başladı. Çeyreğin bitimine iki dakika kala Macner'in üçlüğüyle 11-9 öne geçen Hırvat takımı çeyreği de bu skorla önde tamamladı. Milliler 9-0 sonrası 6.5 dakika sayı bulamazken, yaptığımız top kayıpları rakibin kaptığı toplardan öte fiziksel avantajlarını kullanıp bize 24 saniye içinde potayı göstermemelerinden kaynaklandı. 

İkinci çeyreğe Yavuz'un sayısıyla başlasak da hücumdaki sıkıntımız devam etti. Çeyreğin ilk 3.5 dakikası sonunda Samanic ve Macner'in sayıları skoru 18-11 getirdi ve Hırvatistan'ın 10 dakikalık serisi 18-2'ye yükseldi. Yıldız takımımızın çeyreğin kalanında baskılı savunmaya dönmesi ve rakibi top kayıplarına zorlaması Hırvatların oyun düzenini bozarken, biz de Eray'la bulduğumuz sayılarla farkı eritmeye başladık. Hırvatistan savunmamız karşısında top çıkarırken devre boyunca tam 14 top kaybı yaparken, Samanic'in 12 sayısıyla üstünlüğünü sürdürmeyi başardı. Son dakikaya milli takımımız 1 sayı geride girse de, son hücumda Mert Konuk'un buzzerbeater'ı devreyi 24-22 önde tamamlamamızı sağladı. 


İlk yarının büyük bölümünde savunmayı üst düzeyde tutan milli takımımız, zaman zaman hücumda sıkıntı yaşadı. Dünkü maçta da gördüğümüz üzere, takımımızda set hücumlarında rollerin netliği konusunda ufak problemler gözlenirken, sayıların çoğunluğunun asist üzerinden değil de, kişisel gayretlerden gelmesi önemli bir gelime noktası olarak dikkat çekti. Bunun yanında kaptığımız toplarda, top kimin elinde kalırsa guardı bulmayı düşünmeden hızlı hücuma çıkma çabası, fast breaklerde zaman zaman top kayıplarının önünü açtı. 

Üçüncü çeyreğe istekli başladık; fakat bu istek daha ilk hücumda 3 faul yapmamıza, ilk 2 dakikada da üçü Yavuz'dan dört faul hakkımızı doldurmamıza neden oldu. Sert savunmamız Hırvatlar'a geri adım attırırken, Alperen'in pota altındaki etkinliği 3 dakika içinde U16'larımızı 34-26 öne taşıdı. Farkın açılması sonrası savunmadaki zayıf karnımız olan pota altına topu indirmeye başlayan Hırvatistan 0-6'lık bir seri yakalarken, farkın kapandığı anlarda tekrar tam sahada baskılı savunmaya dönmemiz, kaptığımız toplar sonrası gelen hızlı hücumlarla takımımıza hayat verdi ve Millilerimiz son 10 dakikaya 40-35 önde girdi. 

Yıldız Milli Takımımız final periyodunun başlangıcında savunma sertliğini iyice arttırdı. Hırvatistan'a potayı görme şansı vermeyen milliler, 2 top çalma sonrası gelen sayılarla 2.5 dakika içinde skoru 44-35'e getirdi. Hırvatlar'ın yıldızı Samanic'i yeri geldiğinde ikili ve üçlü sıkıştırmalarla durdurup dış şutları riske atan Türkiye, Hırvat Takımı'nın düşük dış şut yüzdesi sonrası çeyreğin ortalarına doğru farkı çift hanelere çıkardı ve son beş dakikaya 50-37 önde girdi. Bu devrede momentumu da tamamen eline geçiren millilerde ilk yarıda top paylaşımında görülen eksiklerin elle tutulur ölçüde düzelmesi ve doğru şutu daha kolay bulmamızı sağlarken, kalan sürede farkın kapanmasına izin vermeyen milliler, son dakikadaki küçük hatalara rağmen sahadan 59-53'lük çok önemli bir galibiyetle ayrıldılar. 

Milli Takımımızda, Eray Akyüz 19 sayı - 2 asist ile en skorer isim olurken, boy dezavantajına rağmen pota altında rakiplerine ciddi bir üstünlük kuran Alperen Demir 10 sayı - 12 ribaunt - 3 top çalma, Mert Konuk 11 sayı - 3 top çalma, Yavuz Gültekin 8 sayı - 4 ribaunt ve Efe Yurtlu da 4 sayı - 2 ribaunt - 2 top çalma ile karşılaşmayı tamamladılar. Hırvatistan'ın en etkili isimleri ise 16 sayı - 6 ribaunt ile Luka Samanic ve 13 sayı - 11 ribaunt ile Jure Planinic oldular. 

0 comments:

Yorum Gönder