14 Ağustos 2016 Pazar

FIBA & Euroleague savaşında son durum

Bir süredir FIBA ile Euroleague organizasyonu arasında devam eden "soğuk" savaş, yeni gelişmelerle "sıcak"lığını korumaya devam ediyor. FIBA'nın geçtiğimiz sezon sonunda Euroleague'e alternatif olarak oluşturmaya çalıştığı yeni organizasyon olan FIBA Şampiyonlar Ligi'ne tehdit olarak gördüğü Euro Cup'a, kendi bünyesindeki ülke federasyonlarından takımların katılmasını engelleme çabaları yeni meyveler vermeye başladı. Şampiyonlar Ligi, katılan takımların kalitesi itibariyle henüz Euroleague'in yanında geçebilecek düzeyde olmasa bile, FIBA'nın bu tutumu sonrası Euro Cup'a katılmayacak olan takımlarla birlikte, kalite ve çıta birkaç seviye yukarı çıkabilir. 


Hatırlanacağı üzere, temmuz ayında FIBA'nın ülke federasyonlarına gönderdiği uyarı mektubu sonrası Fransa ve Türkiye Basketbol Federasyonları Euro Cup'a takım gönderilmesini engellemiş, ilk listede katılacağı açıklanan dört İtalyan takımı da Serie A'da mücadele etmeleri riske girdiği için, bir süre sonra çekildiklerini açıklamışlardı. Son olarak içinde bulunduğumuz ay önce AEK, ardından da Partizan'ın gelen baskılar ve yerel liglerine katılamama tehditleri üzerine turnuvadan çekildiklerini açıklamaları üzerine Yunanistan ve Sırbistan da FIBA'nın tehditine boyun eğmiş oldu. Partizan başkanı Nikola Pekovic Euroleague CEO'su Bertomeu'ya yazdığı mektupta açık açık "Euro Cup'a katılmaları halinde kendilerine uygulanacak yaptırımlar dolayısıyla çekildiklerini" yazıya dökmüştü.

Son gelişmeler dahilinde FIBA, Euro Cup'a açtığı savaşta bir adım öne geçmiş gibi gözükse de, hala İspanya, Almanya, Slovenya, Hırvatistan, İsrail ve eski Doğu Bloğu ülkelerinin Euro Cup'ta takımları bulunmakta. Önümüzdeki birkaç ayda Euro Cup'ın birkaç fire daha vermesi durumunda Euroleague organizasyonunun daha ciddi adımları atması bekleniyor.

0 comments:

Yorum Gönder