6 Şubat 2017 Pazartesi

David Blatt'a Türkiye yaramıyor

Darüşşafaka Doğuş'ta düşüş devam ediyor. Turkish Airlines Euroleague'te son üç, Basketbol Süper Ligi'nde de son iki maçını kaybeden Daçka'da kötü gidişe çare bulunamazken, alınan son Emporio Armani Milan ve Banvit yenilgileri sonrası coach David Blatt hakkındaki olumsuz yorumların sayısı iyice arttı. Hafta içinde İtalya'da son 15 dakikasına 25 sayı önde girdikleri maçı anlaşılmaz şekilde kaybeden Darüşşafaka'da farkın kapanmaya başladığı anlarda müdahale etmekte geciken ve rakibin momentumu eline geçirmesine engel olamayan David Blatt, yine bugünkü Banvit maçındaki tercihleriyle de okları üzerine çekmeye devam etti. 


İsrail asıllı ABD'li coach'un kariyerine baktığımızda, görev yaptığı İsrail, Rusya, İtalya, ABD gibi ülkelerde başarılı sonuçlar aldığını görmemize rağmen, 2007-2008'deki Efes Pilsen macerası sonrası ikinci kez görev aldığı Türkiye'de yine beklentilerin gerisinde kalması tecrübeli coach'un Türk basketboluyla pek de uyum sağlayamadığı izlenimine kapılmamıza neden oluyor. İsrail'de Maccabi Tel Aviv'in başında 5 lig şampiyonluğu, 1 Euroleague şampiyonluğu, 1 Adriyatik Ligi şampiyonluğu, Rusya'da St.Petersburg'un başında FIBA EuroChallenge Cup şampiyonluğu, İtalya'da Benetton Treviso'nun başında 1 lig 1 de kupa şampiyonluğu, Rusya Milli Takımı'nın başında olduğu dönemde de Avrupa şampiyonalarında 1 altın, 1 de bronz madalyası, 2012 olimpiyatlarında da bronzu bulunan Blatt, NBA'de Cleveland Cavaliers'ın direksiyonunda bir buçuk sene kadar fena sayılmayacak bir performansla görev yapmış; fakat 30-11'lik galibiyet yüzdesiyle giderken takım sahipleriyle ortaya çıkan bir uyuşmazlık sonucu görevinden alınmıştı.

Bu başarılı kariyer iki kez Türkiye Basketbol Süper Ligi'ne de uğramış, ilk olarak 2007-2008 sezonunda o zamanki adıyla Efes Pilsen'in başına geçmişti. Büyük hedeflerle başlayan; falat vasat geçen bir Euroleague sezonu TOP16'da 6 maçta alınan tek galibiyetle sona ermiş, ligde her ne kadar zirve mücadelesi yapılsa da, normal sezonunun sonlarına doğru alınan bir Pınar Karşıyaka yenilgisi Blatt'in sonunu hazırlamıştı. Bu sezon ikinci kez ligimizin yolunu tutan ve Darüşşafaka Doğuş'un başına geçen David Blatt BSL'de 17 maçta 11 galibiyet alırken, son 3 maçın ikisini kaybedip tek galibiyetini ligin dibindeki iki takımdan biri olan Best Balıkesir karşısında 86-85 ile aldı. 

Sezon başında oluşturulan geniş kadro ve sonrasında yapılan Zizic + Okben takviyelerine rağmen kadronun henüz beklenen performansı ve istikrarı sahaya yansıtamaması ve sergilenen inişli çıkışlı grafik, Euroleague'te son 3 maçta alınan yenilgilerle birlikte Blatt hakkındaki olumsuz yorumların da artmasına neden oldu. Önce Euroleague'de ilk sekiz yarışında altında bulunan takımlardan Anadolu Efes ve Zalgiris'e karşı alınan yenilgiler, bu hafta da Armani Milan karşısında 25 sayıdan verilen maç Euroleague'teki çeyrek final hedefinin tehlikeye girmesine neden olurken, sırayla Fenerbahçe, Real Madrid, Panathinaikos, Olympiakos, Barcelona ve CSKA Moskova ile yapılacak maçlar hem Darüşşafaka'nın bu sezon Turkish Airlines Euroleague'teki akıbetini, hem de David Blatt'in ikinci Türkiye macerasındaki kaderini belirleyecek. BSL'de de önündeki dört maçın üçünde yükselişteki Gaziantep Basketbol, Fenerbahçe ve Beşiktaş Sompo Japan ile karşılaşacak olan Darüşşafaka Doğuş'un zorlu süreçte işinin kolay olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu süreçte alınacak olası kötü sonuçların ise Darüşşafaka yönetimini yaptığı yatırımı teslim ettiği ismi tekrardan gözden geçirmesine neden olacaktır diye düşünüyorum.

0 comments:

Yorum Gönder