12 Ocak 2019 Cumartesi

Gaziantep Basketbol savunmayla yükseldi

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nin ilk devresinin son maçında sahasında Galatasaray'ı 71-67 mağlup eden Gaziantep Basketbol bu skorla devreyi sekiz galibiyetle tamamladı ve Türkiye Kupası'na katılma hakkı kazandı. Sezona arka arkaya aldığı Darüşşafaka Tekfen ve Banvit galibiyetleriyle moralli başlamasına rağmen sonrasında inişli çıkışlı bir grafik çizen Gaziantep Basketbol, zaman zaman yaşadığı sakatlık problemleri ve son olarak da Delroy James'in takımdan ayrılmasına rağmen savunma performansıyla sezonun ilk yarısını ilk sekiz içinde tamamlamayı başardı. Gaziantep ekibi ligin ilk yarısında en az sayı yiyen takım olurken, sahaya yansıttığı sert savunma ve mücadele ile lige renk kattı. 

Shaq McKissic - Gaziantep Basketbol

Can Öğüt, Phillip Greene ve Sarunas Vasiliauskas'ın oyun kuruculuğunda bir düzen kuran Gaziantep Basketbol, kenardan gelip sahaya enerji veren Kadir Bayram'ın da katkısıyla oyun kurucu rotasyonunu netleştirmişti. Kadir ve Can'ın aynı zamanda savunmaya verdiği katkıyı Tomas'ın disiplini, McKissic'in atletizmi ve Jekiri'nin pota altı caydırıcılığıyla ligin en etkili savunmalarından birine de sahip olan Gaziantep ekibi, atletik ve hızlı kısaları ve savunmanın getirdiği galibiyetlerle dikkat çekti. Greene'in henüz sezon başında patlak veren sakatlığı ve son olarak da James'in takımdan ayrılmasına rağmen, ligin en iyi savunma yapan ve en az sayı yiyen takımı olan Gaziantep Basketbol sezonun ilk yarısını potasında maç başına sadece 66 sayı görerek tamamladı. 

Gaziantep Basketbol savunmadaki etkinliğini hücuma yeterince yansıtamazken, skor üretkenliğinin düşük olmasında Nenad Markovic basketbolunun en önemli eksiği olan set hücumlarının yetersizliğinin önemli payı oldu. 14 maçın 7'sinde 70 sayı barajını geçemeyen Gaziantep Basketbol'da takıma öncülük edecek net bir skorer bulunmazken, McKissic, Tomas, Jekiri gibi isimler yer yer takımın skor yükünü çektiler. Maç başına ortalama 16.8 asist ile Adatıp Sakarya Büyükşehir Belediye ardından ligin en az asist yapan ikinci takımı olan Gaziantep Basketbol'un en önemli hücum gücü, savunma kaynaklı hızlı hücumlar olurken, 80 sayı üzerinde kaydettikleri iki maçın kaybettikleri Anadolu Efes (81-88) ve Pınar Karşıyaka (81-82) maçları olması ilgi çekici bir istatistik oldu. 

Ligin ikinci yarısında da savunma öncelikli oyunuyla sürpriz sonuçlara imza atabilecek Gaziantep Basketbol'un hücumda set düzeni üzerine biraz daha yoğunlaşıp, Can Öğüt, Kadir Bayram gibi top hakimiyeti yüksek isimlerin varlığında Markovic'in çok sevmediği pota altı hücumlarını daha fazla değerlendiriyor olması gerekiyor. James'in takımdan ayrılışı sonrası performansında artış görülen Marko Tomas'ın tecrübesini sahaya daha fazla yansıtıp inisiyatif alması, Gaziantep hücumlarının yer yer tıkandığı noktalarda (ki bu sezon birkaç maçta +10 sayılık farkları koruyamadıklarını izledik ki son olarak Galatasaray maçının ikici yarı başını örnek verebiliriz) Vasiliauskas, Tomas ve hatta Orhan'ın dış şutları da takımın hücum gücü için önemli katkı olacaklar. Yine de net bir liderin ve skor yükünü taşıyacak ismin olmadığı takımın, mevcut düşük skor üretimi ve bireysel gayretlerle sezon sonunda Play-Off'u yakalama yönünde korkulu maçlar yaşayabilme riski de yüksek. Bu anlamda Gaziantep ekibinde rotasyonu genişletmeye yönelik bir transfer görüp görmeyeceğimizi merakla bekliyoruz. 

0 comments:

Yorum Gönder