10 Eylül 2017 Pazar

Letonya 100 atarak çeyrek finalist oldu

Eurobasket 2017'de Son 16 maçlarının ikinci gününde, Letonya Karadağ ile karşılaşırken, baştan sona önde götürdüğü maçı 100-68 kazanıp çeyrek finale yükseldi. Günün açılış maçında ilk çeyrekte yakaladığı çift haneli farkı maç sonuna kadar koruyan, hatta daha da açan Letonya maç boyunca düzen içinde iyi top çevirip bulduğu doğru şutları yüksek isabet oranıyla değerlendirerek 32 sayılık bir galibiyete imza attı. Letonya çeyrek finalde Slovenya ile karşılaşacak. 


Karşılaşma iki takımın da mücadeleci ve hırslı basketboluyla başladı. Bu mücadele iki ekibin de rakibi hataya zorlamasıyla neticelenirken, 5 dakika içinde hem Letonya hem de Karadağ'ın 4'er top kaybı yaptığını izledik. İlk 4 dakikadaki karşılıklı sayılar sonrası Karadağ'ın üç sayı çizgisi dışından fazla zorlamaya başlaması onların hücum ritmlerini bozunca Porzingis ve Blums'la sayılar bulan Letonya çeyreğin bitimine 2.5 dakika kala skoru 18-10 yaptı. Karadağ'da Vucevic dışında skora katkı veren isim olmaması, Rice'ın da ayağındaki sakatlık nedeniyle verim verememesi Karadağ'ın direnmesinin önüne geçerken, Peiners ve Bertans'ın sayıları sonrası ilk çeyrek 27-15 Letonya üstünlüğüyle sonuçlandı. 


İkinci çeyreğe pota altından Vucevic, üç sayı çizgisi dışından da Dubljevic'in basketleriyle başlayıp 2 dakikada 0-9'luk bir seri yakalayan Karadağ farkı 3 sayıya indirip kolay pes etmeyeceğinin sinyalini verdi. Bu aynı zamanda Letonya için Strelnieks ve Porzingis'in tekrar oyuna girmesi anlamına geliyordu. Bir başka deyişle de Karadağ'ın verdiği sinyalin yanıltıcı bir sinyal olduğunun... Bu ikilinin hücumdaki etkisiyle daha istikrarlı hücum etmeye başlayan Letonya pota altında Porzingis ve dışarıdan Peiners'in basketleriyle farkı tekrar açmaya başlayıp, Timma'nın çok yönlü etkinliğiyle de devreyi 16 sayı farkla 53-37 önde tamamladı. 

İlk yarıda Janis Timma 13 ve Kristaps Porzingis 11 sayıyla Letonya'nın en skorerleri olurlarken, Karadağ'da Vucevic'in 12, Dubljevic'in 10 sayısı dışında skorda devreye girebilen bir isim olmadı. İlk 5 dakikada 4'er top kaybı yapan iki takım devrenin kalanında sadece 1'er top kaybı yaparken Letonya'nın yüksek şut yüzdesi farkı getiren önemli unsur oldu. İlk yarıda Letonya 10/10 serbest atış, 11/18 iki sayı, 7/13 üç sayı isabetiyle şut atarak farkı 16 sayıya kadar çıkarmayı bildi. 

Soyunma odası dönüşü Karadağ savunması çok gayretli gözükse de, iyi top paylaşımıyla şekillenen sabırlı Letonya hücumlarında Porzingis, Strelnieks ve Bertans'tan gelen 3 sayılık isabetler bu savunmanın direncini çabuk kırdı. Hücumda sıcak el Dubljevic'in kaydettiği 2 dış isabetle üç sayılardaki isabet oranını 5/5'e yükseltmesi Karadağ'ın beyaz bayrağı çekmesini birkaç dakika daha ötelese de son 5 dakikaya girerken Timma'nın kaydettiği arka arkaya iki dış isabet (1 üç, 1 iki sayı) skoru 71-48 yaptı. Letonya savunması Porzingis'in pota altındaki etkinliğini önlemek için yer yer dış şutları riske ederken, iyi top çevirip doğru şutu bulan Letonya'da Porzingis'in 4.5 dakika kala üçlüğü Letonya'nın çeyrek 3 sayı isabet oranını 5/6 yaptı.  Çeyreğin sonlarında ikinci beşine dönen Letonya bu beşle de sayı bulmaya devam ederken Smits ve Peiners'in sayılarla son 10 dakikaya 82-52'lik üstünlükle girdi. 

Final periyodunda iki takım da farkın verdiği rehavetle oyun disiplininden kopmuş durumdaydı. Nitekim çeyreğin 3. dakikasında Skele'nin topu rakip yarı alana geçirirken hiç baskı olmamasına rağmen saatin farkına varmayıp 8 saniye ihlali yapması artık takımların maçın bir an önce bitmesini istediklerinin, "bitse de gitsek" havasında olduklarının en büyük kanıtıydı. Karşılıklı sayılar farkın 30 sayı civarından fazla sapmamasını sağlarken, maç sonunda sahadan 100-68 galip ayrılan Letonya çeyrek final biletini cebine koyup Slovenya'nın rakibi oldu. 

Letonya'da Janis Timma 4/4 üç sayı isabeti, 21 sayı - 6 asist - 5 ribaunt ve Kristaps Porzingis 19 sayı - 6 ribaunt - 3 asist - 2 blok ile en etkili isimler olurlarken, Janis Strelnieks 2/2 üç sayı - 12 sayı - 7 asist ve Dairis Bertans da 9 sayı - 5 asist ile galibiyette önemli rol oynayan diğer oyuncular oldular. Karadağ'da ise 6/6 üç sayı isabeti ile 21 sayı kaydeden Bojan Dubljevic en skorer isim olurken, Nikola Vucevic ise 16 sayı - 9 ribaunt - 4 asistle karşılaşmayı tamamladı. Letonya takım istatistiklerinde ribauntlarda 40-25, asistlerde ise 26-15'lik bir üstünlük yakalarken, 15/25'lik 3 sayı isabetiyle de %60'lık bir 3 sayı yüzdesi elde etti. 

3 yorum:

  1. bakalım finalin adı ne olacak. Türkiye olarak turnuvaya şanımızla ev sahipliği yaptık.

    YanıtlaSil
  2. Letonya gerçekten çok iyi üçlük atışlar yapıyor bu şekilde de farkı açıyor.

    YanıtlaSil
  3. Letonya turnuvanın gizli favorisi, finale kadar gidebilirler istikrarlı olmayı başarabilirlerse

    YanıtlaSil