16 Eylül 2017 Cumartesi

Eurobasket 2017'de ikinci finalist Sırbistan

Eurobasket 2017'de finalde Slovenya'nın rakibi Rusya'yı 87-79 mağlup eden Sırbistan oldu. Şampiyonanın ikinci yarı final maçında Rusya karşısında baştan sona önde götürdüğü maçı 87-79 kazanan Sırp ekibi eksiklerine rağmen adını finale yazdırdı. Bogdan Bogdanovic ve Boban Marjanovic'in önderliğinde Rusya karşısında maçın büyük bölümünde (39 dakika) üstün bir oyun sahaya koyan Sırbistan böylece finalde Slovenya'nın rakibi oldu. 


Turnuvaya çok sayıda eksikle gelen Sırbistan turnuva öncesi yazımda belirttiğim gibi turnuvanın önemli favorilerinden biri olma özelliğini kaybetmezken, Bogdanovic dışında saf bir skorerleri olmamasına rağmen kritik anları iyi oynayarak son maça kadar ayakta kalmayı başardı. Son olarak bu akşamki maç sırasında Jovic'in sakatlığıyla da sarsılan Sırplar buna rağmen kalan isimleri verimli kullanarak finale çıkmayı başardılar. Bogdan Bogdanovic'in 24 sayı - 4 asist, Boban Marjanovic'in de 18 sayı - 6 ribaunt - 4 asistle sırtladığı Sırbistan'da bu iki saha içi lideri yanında Lucic'in mücadelesi, hırsı ve yanında gelen 13 sayı - 8 ribauntluk performansı ve diğer rol oyuncularının da görevlerini layığıyla yerine getirmesi kendimce Rusya'yı favori gördüğüm maçı Sırbistan'a getirmiş oldu. 


Sırbistan'da her ne kadar Bogdanovic maçın en skorer ismi ve belki de Sırp ekibinin vazgeçilmezi olsa da, bu akşam Marjanovic'in verdiği katkı tartışılmazdı. Dev pivot pota altında Rus uzunlarına bariz bir üstünlük sağlarken, gerek sırtı dönük gerekse yüzü dönük hücumlarda sayı bulmakta zorlanmadı. Bunun yanında Rusya'nın onu savunabilecek fizikte tek uzunu Mozgov'un da Kuzmic'in savunmasında çok yıpranması Boban'ın etkinliğini artırırken, Marjanovic'in aynı zamanda sahayı pilot açısından görüp arkadaşlarına yaptığı asistler de Sırbistan'ı hücumda rahatlatan ve çeşitliliği artıran unsurlardandı. 

Maçın bana kalırsa iki kritik dönüm noktası oldu. Bunlardan ilki final periyoduna iyi başlayıp 16 sayıya kadar çıkan farkı 5 sayıya indiren Rusya'nın havayı bulduğu anda Bogdanovic'in pasıyla köşede topla buluşan Guduric'in isabet sağladığı üçlüktü ki, bu üçlük iyi bir savunma yapan Ruslar'ın moralini de oldukça bozmuştu. Diğeri ise bitime 4 dakika kala farkı 2 sayıya indiren Rusya'nın (73-75) Khovstov'un kaptığı top sonrası yaptığı hücumda Shved'in kullandığı acele üçlük denemesiydi. İsabet sağlanamayan bu hücum sonrasında da Micic ile üçlük isabeti sağlayan Sırbistan Ruslar'ın bir daha geri dönüşüne izin vermedi ve sahadan galip ayrılmasını bildi. 

İstatistiklere baktığımızda ise %70 iki sayılık isabet sağlayarak boyalı alanda 42-22'lik bir üstünlük sağlayan, 34-26 ribaunt, 21-15 asist üstünlüğü elde eden, 37-11'lik bench sayısı üstünlüğü yakalayan Sırbistan'ın 87 sayı bulduğu bir maçı kaybetmesi düşünülemezdi. 

Sırbistan'ın finale gelmesinde kendileri dışındaki faktörleri ise özellikle sona sakladım. Zira başarılarını küçümsemek gibi bir amacım yok; fakat kabul etmek gerekir ki Sırp ekibinin zorlu grup maçları sonrası eleme turundaki rakipleri de onların önünü açan unsurlardan biriydi. Önce Macaristan, ardından İtalya ile karşılaşan Sırplar, eksiklerine rağmen karşılarında nispeten daha zayıf takımlar buldular ve bu nedenle de yarı final öncesinde daha diri kaldılar. 

Bunun yanında bugün Rusya karşısında Rus koçu Bazarevich'in tercih hatalarıyla onların ekmeklerine yağ sürdüğünü söylemem de yanlış olmaz. Zira Bazarevich öncelikle Mozgov'u Marjanovic'e yeterince saklayamayıp Kuzmic karşısında yorulmasına neden olarak, Marjanovic'in pota altında elini kolunu sallayarak sayılar bulmasında önemli bir etken oldu. Bunun yanında yine Mozgov'u yer yer fazla kenarda tutarak Sırplar'ın ivme yakaladığı yerlerde onları durduracak bir hamle yapmakta geciken Bazarevich, maç sonlarında da savunmasıyla Rusya'nın farkı kapatmasında önemli etkenlerden biri olan Kurbanov'un yerine maçın ve turnuvanın formsuz ismi Fridzon'u alarak belki de Sırbistan'ın en çok isteyeceği hamlelerden birini gerçekleştirdi. Benzer şekilde Zubkov - Vorontsevich değişiklik zamanlamalarında da yer yer beklenmedik hamlelerde bulunan Rus koç bu akşamın Rusya adına belki de en verimsiz ismiydi. 

Sırbistan'ın Slovenya karşısında ne yapacağına gelirsek; yazıyı yazdığım anda Jovic'in son durumu hakkında bilgim olmadığından maç öncesi en belirleyici unsurlardan biri olacağını söyleyebilirim. Zira Bogdanovic ve Marjanovic'in performansları yanında onları ve takımın geri kalanını yönetebilecek yegane isim Stefan Jovic gözüküyor. Jovic'siz bir Sırbistan psikolojik üstünlüğü de rakibine verebilir. Bunun yanında eğer Kuzmic & Marjanovic ikilisi Vidmar'ı faul problemine sokabilirlerse Slovenya'yı pota altından zorlayabilirler. Bu anlamda BSL'den Vidmar'ı iyi tanıyan Stimac'ın da ilk yarıda Vidmar üzerine oynama amaçlı süre almasını bekleyebiliriz. Vidmar'ın faul probleminden uzak durup oyunda fazla kalması ise Doncic ve Dragic'i kadrosunda bulunduran Slovenya'nın avantajlı konuma geçmesine neden olacaktır. Her koşulda çok zevkli bir final izleyeceğimize eminim. İki takım taraftarlarının da salonu dolduracakları düşünülürse pazar akşamı muhtemelen canlı seyredeceğim en güzel maçlardan birini sizlere yorumluyor olacağım. 

7 yorum:

  1. İspanyayı eleyerek bir sürpriz yapan Slovenya kupayı kaldırır bence.

    YanıtlaSil
  2. Eurobasket'te ikinci finalistin Sırbistan olması beni hiç şaşırtmadı. Gerçekten de turnuva başından beri favorim Sırbistandı ve birinci olacaklarına da eminim.

    YanıtlaSil
  3. Bu öaçta başarılar dileriz iyi oynayan kazansın

    YanıtlaSil
  4. sırpları hic sevmiyorum. bosna katliamından dolayı. bi turlu ısınamadım bu takıma oldum olası

    YanıtlaSil
  5. Maç 21.30'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynanacak izleyeceğim. Hareketli bir maç olacak.

    YanıtlaSil
  6. sırbistan iyi oynadı ve yerini haketti bence ne diyim başarılı bir takım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksiklerine rağmen Bogdanovic ve Marjanovic ile çok iyi performans gösterdiler. Bu şekilde bir şampiyonluk gelirse büyük başarı olacaktır.

      Sil