3 Ekim 2016 Pazartesi

Real Madrid 2016-2017 analizi

Geçtiğimiz sezon Liga Endesa'daki şampiyonluğuna rağmen, Turkish Airlines Euroleague çeyrek finalinde Fenerbahçe'ye süpürülerek Final-Four'un dışında kalan Real Madrid, bu sezon geçtiğimiz yıl Avrupa'da yaşadığı felaketin izlerini temizlemek amacında. Sezona İspanya Süper Kupası yarı finalinde aldığı Barcelona Lassa yenilgisiyle kötü bir başlangıç yapan Real'de ligin ilk haftasındaki Unicaja Malaga galibiyeti yüzleri biraz olsun güldürse de, sezon boyunca nasıl bir performans sergileneceği merak konusu. 


Son çeyreğine geride girdikleri açılış maçında, kritik anlarda kolay skor bulmaları sonrası gelen 30-17'lik final periyodu skoru ve ilk yarıda kaydedilen 57 sayı, yenildikleri Barcelona Lassa maçında kaydettikleri 93 sayı ve hazırlık maçında Fenerbahçe karşısındaki son periyot geri dönüşleri Real Madrid'in bu sezon skor anlamında çok sıkıntı çekmeyeceğini gösterse de, oyunun savunma tarafında henüz aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. Yine de sezon başı olduğunu düşünürsek, birkaç hafta sonra taşların yerine oturmasıyla izleyeceğimiz Real Madrid bize daha net bir fikir verecektir. 

Bu sezon Sergio Rodriguez'in NBA yolunu tutmasıyla oyun kurucu rotasyonunda değişikliğe giden Real Madrid'de Sergio Llull, Dontaye Draper, Jaycee Carroll ve Luka Doncic'ten oluşan bir dörtlü guard rotasyonu izleyeceğiz. Bu bölgede özellikle Luka Doncic'in sergileyeceği performans merak konusu. Hazırlık maçlarında verilen şansı hiç de fena değerlendirmeyen genç yıldız, süre aldıkça daha iyiye gideceğe benziyor. Draper tecrübesi, Carroll da keskin şutlarıyla Madrid'in guard rotasyonunu tamamlayan diğer isimler olacaklar. 3 numarada Fernandez, Maciulis, Taylor üçlüsünün dakikalarının nasıl dağılacağı bir diğer merak konusu. Geçtiğimiz sezon beklenen performansın gerisinde kalan Fernandez'in hırsı, Maciulis'in yaşı ilerledikçe artan form grafiğinin yanında, Taylor'un da yoğun maç programında formda kalması şart. Yalnız geçen seneki inişli çıkışlı grafik devam ederse, Laso'nun bu üçlü arasında dakikaları dağıtırken sorun yaşayacağını düşünüyorum. 

Boyalı bölge ise Real Madrid'in en geniş rotasyona sahip olduğu bölge. Gustavo Ayon, Othello Hunter'ı 5 numarada; Anthony Randolph, Felipe Reyes, Andre Nocioni'yi de 4 numarada düşündüğümüzde bol opsiyonlu bir pota altı rotasyonu düşünebiliriz. Bu rotasyonda bir de Trey Thompkins gibi bir lüksünüz olduğunu da unutmayalım. Reyes'i pivot ve Nocioni'yi de hem 3 hem de 5 numarada yer yer kullanabilecekleri düşünüldüğünde de bol alternatifli bir pota altına sahip olduklarını söyleyebiliriz. Reyes ve Nocioni'nin 36 yaşında oldukları düşünülürse, Pablo Laso'nun da bu ikiliyi dinlendirmeye bol bol fırsatı olacağa benziyor. 

Geçtiğimiz sezon Final Four dışında kalan Real Madrid, bu başarısızlığı tekrarladığı takdirde bu sefer Liga Endesa şampiyonluğuyla bile tatmin olmayacaktır. Dolayısıyla birinci öncelik olarak Turkish Airlines Euroleague'i düşündükleri rahatlıkla söylenebilir. Fakat her ne kadar çok kaliteli bir kadroya da sahip olsalar, hem yaş ortalamasının yüksekliği hem de kritik oyun kurucu pozisyonunda Rodriguez'in yerini doldurup dolduramayacakları belirsizliği onların bu başarıya ulaşıp ulaşamayacakları konusunda soru işaretleri ortaya çıkarıyor. Özellikle Euroleague'in yeni statüsüyle birlikte yoğunlaşan maç maratonunda yaşı ilerlemeye yüz tutan yıldızların formlarını üst seviyede tutup tutmayacaklarını dikkatle izleyeceğiz. 

1 yorum:

  1. Bu akşamki maç öncesinde yazılmış bir yazı olduğunu da belirtelim.

    YanıtlaSil