13 Ağustos 2013 Salı

Şampiyon İran!

Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen 27. Asya Basketbol Şampiyonası'nın şampiyonu finalde ev sahibi Filipinler'i 85-71 ile geçen favori İran oldu.
2014 Dünya Şampiyonası'na son direkt katılma hakkını ise üçüncülük maçında bu noktaya kadar çok iyi bir basketbol sergileyen Tayvan'ı 75-57 yenen Güney Kore kazandı.


Yarı finallerden başlayacak olursak iyi bir form yakalayan Tayvan, İran'a karşı ilk periyotta yaklaşık on sayılık bir fark yakalasa da, İran'ın NBA patentli oyuncusu Hamed Haddadi oyuna ağırlığını koydu ve devre bitmeden takımını öne geçirmeyi başardı. Üçüncü periyotta ise 19-4'lük bir seri yakalayan İran finale ulaşmasını 79-60'lık skorla bildi. İran'da Mehdi Kamrani 19 sayı, 6 ribaunt, 6 asist, Hamed Haddadi 17 sayı, 14 ribaunt, Oshin Sahakian 13 sayı, 8 ribaunt, 3 asist ile oynarken Tayvan'da Quincy Davis III 16 sayı, 5 ribaunt, 1 asist ile mücadele etti.

Yarı finalin diğer maçında ise ev sahibi Filipinler, Güney Kore'yi üçüncü periyotta yakaladıkları 29-17'lik seri ile 86-79 yenerek finalde oynamaya hak kazandı. Filipinler özellikle A.B.D'den devşirilen Marcus Douthit'in maç boyunca sadece 2 sayı, 3 ribaunt yapmasıyla sarsılsa da guard Jayson Castro'nun 17 sayı, 3 ribaunt, 3 asisti ve Jimmy Alapag'ın 14 sayı, 3 ribauntuyla kazanmayı bildi. Güney Kore'nin genç yıldızı Kim Min-Goo'nun 27 sayısı ise final için yeterli olmadı.

Üçüncülük maçında İran mağlubiyetten sonra turnuvadan tamamen kopmuş bir Tayvan izledik. Daha maçın ilk periyotunda on altı sayılık bir fark yakalan Güney Kore bu dakikadan sonra farkın kapanmasına izin vermedi ve mücadeleyi de 75-57 kazandı. Genç yıldız Kim Min-Goo 21 sayısı ile yine Güney Kore'nin en skoreriydi. Maç sonunda Güney Kore, gelecek seneki Dünya Şampiyonası biletini kaptığı için sevinirken, Tayvan da göze hoş gelen basketboluyla "acaba wild card gelir mi" bekleyişine girdi.

Finale gelirsek, İran maçları hep üçüncü periyotta koparıyordu ve final maçında da bir değişiklik olmadı. O ana dek başabaş giden maçın üçüncü periyodunda 27-19'luk avantajı yakalayan İran, dokuz sayılık bir farkla son periyota girince şampiyonluğu ev sahibi Filipinler'e tabii ki de bırakmadı. Özellikle Çin dökülürken, İran'ın kupayı alamaması tam bir skandal olurdu zaten. Sonuç olarak kontrolü elden bırakmayan İran maçın sonunda "birazcık" endişelense de maçı 85-71 kazanmayı bildi ve bir kez daha şampiyon oldu. Filipinler'de Jayson Castro'nun 18 sayı, 3 asistlik performansı galibiyete yetmezken, İran'da Hamed Haddadi 29 sayı, 16 ribaunt, 2 blok, Bahrami 19 sayı, 3 ribaunt, 7 asist, Oshin Sahakian 12 sayı, 12 ribaunt ve Mehdi Kamrani de 15 sayı, 7 ribaunt, 5 asist ile mücadele etti.

Turnuvanın MVP'si 18.8 sayı, 10 ribaunt, 1.67 blok ortalamalarıyla oynayan Hamed Haddadi olurken, turnuvanın ilk beşi de şöyle oluştu;

OK - Jayson Castro (Filipinler)
ŞG -  Kim Min-Doo (G. Kore)
KF -  Lin Chih- Chieh (Tayvan)
UF -  Oshin Sahakian (İran)
P    - Hamed Haddadi (İran)


0 comments:

Yorum Gönder