10 Ağustos 2013 Cumartesi

27. Asya Basketbol Şampiyonası'nda Finale Doğru

Filipinler'in başkenti Manila'da devam eden 27. Asya Basketbol Şampiyonası'nda yarı finallere gelindi ve tahmin edileceği üzere  ilk yazımızda yaptığımız tahminlerin büyük bölümü tuttu.

Ev sahibi Filipinler, Güney Kore, İran ve müthiş bir çıkış gerçekleştiren Tayvan yarı finale çıkma başarısı gösterdi.

Turnuvanın ikinci turunda E Grubu'nda Filipinler, Tayvan, Ürdün, Katar, Japonya ve Hong Kong mücadele etti. B Grubu'nda gelen takımlar olan Katar, Japonya ve Hong Kong'un, A Grubu takımlarından daha güçsüz gözüktüklerinden bahsetmiştik. Nitekim elenen takımlar da Japonya ve Hong Kong oldu. İkinci turda galibiyet dahi alamadan turnuvayı kapattılar. 
 Grupta liderlik için kıyasıya bir mücadele yaşandı. Filipinler, Tayvan ve Katar'ın girdiği bu mücadeleden mutlu ayrılan taraf üçlü averajla Filipinler oldu ve bu sonuçla ilk turdaki Tayvan mağlubiyetinin pek de bir önemi kalmamış oldu. Filipinler'in bu çıkışında A.B.D asıllı oyuncuları Marcus Douthit'in oyunu büyük pay sahibi oldu. Douthit yarı finale gelene dek neredeyse her maçta double-double yapmayı başardı.

Sonuç olarak E Grubu'nda birinci Filipinler, ikinci Tayvan, üçüncü Katar ve dördüncü Ürdün (Jimmy Baxter'ın katkıları ile) çeyrek finale kalmayı başaran ekipler oldular.


F Grubu'nda için önceki yazımızda C ile D grupları arasındaki farkın inanılmaz fazla olduğunu ve D Grubu takımlarının bu grupta maç kazanmalarının zor olduğunu belirtmiştik, öyle de oldu. Güney Kore, Çin ve İran rakiplerine karşı bütün maçlarını kazanarak çeyrek finale kolay kolay ulaştılar. D Grubu'nun lideri Kazakistan da dördüncü olarak çeyrek finale ulaşmayı başardı. Bu grupta İran birinciliği, Güney Kore ikinciliği, Çin ise üçüncülüğü aldı. (Çin'in ne kadar kötü oynadığı gözler önündeydi, zaten biraz sonra çeyrek final maçının skorunu göreceksiniz.)

Çeyrek final eşleşmeleri ve sonuçları da aşağıdaki şekilde gerçekleşti;

Filipinler 88 - 58 Kazakistan
Tayvan 96 - 78 Çin
Katar 52 - 78 Güney Kore
İran 94 - 50 Ürdün


Filipinler zaten çeyrek finale gelmekle büyük başarı elde eden Kazakistan'ı yine Marcus Douthit'in harika oyunuyla rahat geçti. Çeyrek finallerin en dikkat çeken maçında ise Tayvan Çin karşısında 10 sayı kadar geriye düştüğü maçı üçüncü çeyrekteki 31-12'lik seriyle farklı kazanmasını bildi. Çin'de sakat sakat mücadele eden Yi Jianlian'ın 22 sayı, 10 ribauntluk performansı, arkadaşlarının turnuva boyunca gösterdikleri berbat performans nedeniyle çöpe gitmiş oldu. Çin böylece Ming sonrası Asya basketbolundaki iddiasının azaldığı bir kez daha göstermiş oldu. Çeyrek finalin diğer maçlarında ise Güney Kore ve İran zayıf rakiplerini farklı skorlarla geçmesini bildiler.

Çeyrek finalde oluşan bu farkların, Asya basketbolundaki seviyeyi de gözler önüne serdiğini söylemek mümkün. Çeyrek finalde üç maçta yirmi beş sayı ve üstü fark oluştu. Özellikle İran turnuvanın başından beri zorlanmadı bile. Bence yarı final ve finalde de farklı skorlara hazırlıklı olmak lazım.

Turnuvada yarı final eşleşmeleri ise şöyle oluştu ;

Filipinler - Güney Kore
İran - Tayvan

0 comments:

Yorum Gönder