3 Ağustos 2013 Cumartesi

12 İsteksiz Adam (Sırbistan'a yenildik!)

Eurobasket 2013 hazırlıklarını Slovenya’da sürdüren A Milli Basketbol takımımız bu ülkedeki ilk hazırlık maçında Sırbistan karşısındaki oyunuyla basketbolseverleri hayal kırıklığına uğrattı. Sakatlıklar nedeniyle oldukça eksik bir kadro ile şampiyonaya hazırlanan Sırbistan karşısında beklenen oyunu sergileyemeyen milliler sahadan 78-63 mağlup ayrıldılar. Özellikle yorgun ve isteksiz oldukları göze çarpan A Milli basketbol takımımız için ilk aklımıza gelen değerlendirme ise dün maç sırasında twitter hesabımızdan paylaştığımız gibi “bu oyunla Beko Basketbol Ligi’nde play-off’a zor girerler” oldu.


Karşılaşmanın ilk çeyreği iki takım içinde rölanti bir havada geçerken, savunmaların unutulduğu bu çeyrekte pota altında özellikle Nenad Krstic’e çözüm bulamamamız sonrası Basketbol 101 dersinin konusu olabilecek pota altı basketleri yedik. Hücumda ise Hidayet ve Deniz’in kişisel gayretleriyle gelen sayılar maçı dengede tuttu. Maçın 7. dakikasında 16-15 önde olan A Milliler, ilerleyen dakikalarda savunmada iyice çözülüp hücumda da basit setleri bile sahaya yansıtamayınca Sırplar bir seri yakalamaya başladılar. Hücumda yapılan top kayıplarında kırmızı beyaz ayakların geri dönmeye zahmet etmemesi, havuza düşen toplar için herhangi bir gayret gösterilmemesi ve savunmada kolayca geçilmemiz sonrası ikinci çeyreğin ortalarına gelirken skor bir anda 34-18 oluverdi. 19-2’lik serinin moral bozukluğu ve isteksizlik sahadaki tüm oyuncularda gözlemlenirken, çeyreğin kalanında gelen karşılıklı sayılar devre skorunu 43-27 olarak belirledi.
 
Soyunma odasından biraz daha istekli geri gelen milli takımımız, direnci artan savunmaya karşı Sırbistan’ın top kayıplarını iyi değerlendirerek farkı 10 sayıya indirdi: 47-37. İzzet’in hem hücum hem savunmadaki etkinliği, blokları ve Hidayet’in gayreti ile vites yükselten milliler son çeyreğe girerken farkı tek hanelere indirdiler: 56-47. Millilerin farkı tek hanelere indirmesi bizleri ümitlendirirken, bu çeyrekte fark yaratan oyuncunun İzzet olması, kendisi için sevindirici; fakat milli takımın diğer “Dev”leri için oldukça düşündürücüydü. Final çeyreğine de Milliler etkili savunma ile başladı Nedovic’in ard arda hatalarının da katkısıyla rakibine kolay sayı şansı vermeyen Milli Takım, farkı 6 sayıya kadar düşürmeyi başardı: 63-57. Bu sürede Oğuz Krstic’e savunması, İzzet  de yine bloklarıyla dikkat çekerken, kaçırdığı 2 üçlük ile böyle kritik anlar için hücum gücünü geliştirmesi gerektiğini bir kez daha gösterdi. Fenerbahçe formasıyla Euroleague oynayacak bir genç yıldızın süre alabilmesi için daha sürekli bir hücumunun olması şart. Ard arda kaçan 2 üçlük millilerin serisini keserken, dağılan konsantrasyonun yanında Krstic ve Bjelica’nın oyuna girip etkili olması sonrası fark tekrar açıldı ve Sırbistan sahadan 78-63’lük skorla galip ayrıldı.
A Milli takımımızda Ömer ve Ersan’ın eksikliği oldukça belirgin olurken, Krstic’in uzun süre adeta tek başına pota altını domine etmesi, pota altı zaafiyetimizi ve Semih’in bu bölgeyi tek başına götüremeyeceğini  gözler önüne serdi. 4 numara pozisyonunda ise Deniz olumlu sinyaller verirken, tecrübesizliği Ersan’dan formay ıkapmasının zor olduğunu gösterdi. Şampiyona da bu pozisyonda yine Ersan – Kerem ikilisini izleyeceğiz muhtemelen. Milliler’in en büyük problemi ise guard bölgesinde olacak gibi. Barış performansıyla idare ederken, şampiyonada bizi bir basamak yukarıya çıkaracak ikinci bir kısamız yok gözüküyor. Sinan’ın hücumunun savunma direnci kadar olmaması, Ender’in devamlılığının az olması ve skorun tıkandığı anlarda iki ucu keskin bir bıçak özelliği taşıması, Serhat’ın ceza şutları dığında penetre etkinliği olmaması ve özellikle Ömer Onan’ın da eski günlerini mumla aratıyor, hatta zaman zaman takıma zarar veriyor olması bizleri oldukça endişelendiriyor. Slovenya’da bu beşliden en azından ikisinin günlük performanslarının iyi olması için dua edeceğiz gibi görünüyor.
Henüz şampiyonaya zaman varken biraz acımasız eleştriler getirmiş olabiliriz ama şunu söylemek gerekiyor ki, dünkü basketboluyla milli takımın gruplardaki şansını çok fazla yüksek görmedik. Zorlu maçlar bizi bekliyor. Millilerin kendilerine yakıştırılan “12 Dev Adam” gibi oynaması gerekiyor. Fakat gördüğünüz üzere yazımın herhangi bir anında “12 Dev” i kelimelere dökemedim. Gönül isterki, önümüzdeki bir ay bizim yazılarımızı da değiştirsin.

0 comments:

Yorum Gönder