4 Ağustos 2013 Pazar

27. Asya Basketbol Şampiyonası'nda ilk tur sona erdi!

Bugünlerde Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen 27. Asya Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda ilk tur maçları sona erdi. İlk tur sonunda turnuvaya veda eden takımlar rakiplerinin yakınına dahi yaklaşamayan Suudi Arabistan, iki maçta doksan sayı üstü fark yiyen Malezya ve ne kadar uğraşsa da turnuvayı galibiyet alamadan kapatan Tayland oldu.

Başlamadan şunu belirtmek gerekir ki normalde on altı takımla oynanması planlanan turnuva, Lübnan FİBA'dan uluslararası müsabakalardan men cezası aldığı için on beş takımla oynanmakta, yani kurada Lübnan'ın bulunduğu B Grubu'nda üç takım var ve üçü de doğal olarak ikinci tura çıkmayı turnuva başlamadan garantilemişti.

Ayrıca ilk dikkati çeken şeylerden biri de gruplardaki adaletsizliklerdi. C Grubu'nda İran, Çin, Güney Kore gibi favoriler birlikte mücadele ederken, D Grubu'nda Kazakistan, Bahreyn, Hindistan ve Tayland gibi takımlar birbirleriyle mücadele etti. Bunun sebebini de FIBA Asia'nın ''harikulade'' bir biçimde işleyen ve bilgi almayı imkansız hale getiren web sitesinden dolayı öğrenemedik.

Turnuvaya gelirsek;

A GRUBU

 
Bu grupta ev sahibi Filipinler, Tayvan, Ürdün ve Suudi Arabistan yarıştı. Grubun çekişmeli geçen ilk maçında Ürdün her ne kadar Tayvan'ı zorlamayı başarsa da 91-87'lik mağlubiyete engel olamadı. Ürdün'ün ABD'den devşirme oyuncusu Jimmy Baxter 30 sayı, 6 ribaunt, 4 asistlik bir performans sergilese de çok yalnız kaldı ve Çin Basketbol Ligi'nin önemli oyuncularından Chuen Lin'in 27 sayı, 6 ribaunt, 5 asist, Tayvan'ın ABD'lisi Davis III'nin 18 sayı, 11 ribauntluk performanslarına karşı koyamadı. Ev sahibi Filipinler ise Suudi Arabistan'ı çok zorlanmadan, her oyuncusunu oynattığı maçta 78-66 ile geçmesini bildi. İkinci maçlara gelindiğinde ise Tayvan, Suudi Arabistan'ı rahat geçerken, Filipinler, Ürdün'ün yıldızı Jimmy Baxter'ın etkisiz oyunundan yararlanarak mücadeleyi kazanmasını bildi. Filipinler'de yine oyunuyla fark yaratan bir oyuncu ortaya çıkmadı. Gruplarda son maçlara gelindiğinde ise tamam mı devam mı maçında Suudi Arabistan ile Ürdün karşılaştı ve Ürdün mücadeleyi 24 sayı fark ile kazanmasını bildi. Grubun liderlik maçında ise ev sahibi Filipinler, turnuvadaki ilk yenilgisini nefesleri kesen bir maç sonunda Tayvan'dan aldı. 84-79 biten mücadelenin son periyotunu 13 sayı önde başlayan Filipinler, sayılarının çoğunu son periyotta atıp,triple-double'a çok yaklaşan Chuen Lin'in 20 sayı, 9 ribaunt, 12 asistlik ve Lu'nun 22 sayı, 5 ribauntluk performanslarına engel olamayan Filipinler salondan boynu bükük ayrıldı.

Puan durumu ise şöyle oluştu;

Tayvan     3/0    6
Filipinler 2/1     5
Ürdün      1/2    4
S. Arabistan 0/3  3

Değerlendirme: Madalya hatta şampiyonluk parolasıyla turnuvaya başlayan ev sahibi Filipinler sönük bir performans ortaya koyarken, Tayvan ise Chuen Lin'in önderliğinde enteresan bir sürprize imza atarak grubu lider tamamladı, ABD'li oyuncuları Davis III'ten daha fazla katkı almaları durumunda madalya şansları bir hayli fazla. Ürdün ise Jimmy Baxter'a bağımlı bir takım görüntüsü verirken, turnuvaya veda eden Suudi Arabistan'ın daha kırk fırın ekmek yemesinin gerekliliği tartışılmaz.


B GRUBU
Lübnan'ın aldığı ceza sonrası Katar, Japonya ve Hong Kong bu grupta mücadele etti. Üç takımında gruptan çıkması zaten garantiydi ancak ikinci tura galibiyet taşımak önemli olduğu için en az diğer gruplar kadar mücadeleci takımlar izledik. Hong Kong'un diğer iki takımdan zayıf olduğu tartışılmaz bir gerçekti ve iki takım da Hong Kong'u kolay maçlar sonucunda geçmeyi başardı. Grubun liderlik maçı olan Japonya-Katar maçı ise gerçekten müthiş çekişmeli bir maça sahne oldu. Bütün maçı önde götüren ve maçın favorisi olarak gösterilen Japonya, eski NBA oyuncusu ABD asıllı Jarvis Hayes ve toplamda 7 hücum ribaundu ile oynayan (4 tanesi son periyotta) Yaseen Musa'nın performanslarına engel olamayınca sahadan 75-74 mağlup ayrıldı. Katar'da Jarvis Hayes 20 sayı, 6 ribaunt ile oynarken, Yaseen Musa 12 sayı, 15 ribaunt, 4 asist ile mücadele etti.

Puan durumu ise şöyle oluştu;

Katar   2/0    4
Japonya 1/1  3
Hong Kong 0/2  2

Değerlendirme: Üç takımlık bu grupta Katar, Japonya'yı geçerek sürpriz yaptı diyebiliriz. İki takım da fena olmayan bir basketbol oynuyor ancak Japonya oyunkurucusuna inanılmaz derecede bağımlı görünüyor. Hong Kong ise ikinci turda da averaj takımı olacaktır.


C Grubu
Adeta bir ölüm grubuydu C Grubu. Son şampiyon İran, on yedi şampiyonlukla Asya'yı domine eden Çin ve Asya'nın kalburüstü takımlarından Güney Kore bu gruptaydı. Son takım turnuvanın en zayıf takımı niye biz bu gruba düştük ki diyen Malezya'ydı. Öncelikle üç takımın da Malezya'yı kolay geçtiğini söyleyelim. Hatta iki maçta 90 sayının üstünde fark oluştu. Diğer takımların kendi aralarındaki mücadelelere gelecek olursak, ilk maç Çin ile Güney Kore arasındaydı. Maç 63-59'luk Güney Kore üstünlüğüyle sona erdi. Çin'de NBA'de oynayan Ji Yianlian 23 sayı, 10 ribaunt yaptı yapmasına ama sakatlanarak oyundan çıktı ve diğer iki maçta takımının yanında olamadı. Bu sakatlık da Çin'i inanılmaz etkileyecek gibi görünüyor çünkü takımın diğer dişlileri gerçekten kötü durumda, başta Yue Sun olmak üzere. İran'dan 20 sayı fark yemeleri de bu tespiti doğrular nitelikte. Ji Yianlian'ın sakatlığında sadece Malezya'yı yenip grup liderliği için devre dışı kalan Çin, grup liderliği maçı olarak İran - Güney Kore maçını izledi haliyle. Haddadi-Behrami ikilisinin üstün oyunuyla İran, Kore'yi 75-66 geçerek grup liderliğini kazandı.

Puan durumu ise şöyle oluştu;

İran    3/0   6
Kore  2/1   5
Çin    1/2   4
Malezya 0/3  3

Değerlendirme: İran müthiş bir pota altı avantajı ile turnuvaya devam etmekte şu an. Güney Kore maçındaki boyalı alandan sayı istatistiği de bunu gerçekten çok güzel bir biçimde göstermekte (42-16 İran lehine). Ayrıca en büyük rakipleri Çin, Ji Yianlian varken bile Güney Kore'ye kaybederken, ufacık bir umut ışığı bile vermedi ve şu anda Ji Yianlian hala sakat ve ne zaman geleceği belli değil. Bu da İran'ı şu anda turnuvanın en büyük favorisi yapıyor. Çin'in tek avantajı çapraz grup olan D Grubu'nun bu gruba kıyasla zayıf takımlardan oluşması, eğer karşı gruptaki rakiplerini alt ederlerse kendilerini çeyrek finale atabilirler ve Ji Yianlian'dan güzel haberler almak için dua edebilirler.


D Grubu
Bu grupta Kazakistan, Bahreyn, Hindistan ve Tayland mücadele etti. Zayıf bir grup olarak göze çarpıyor bu grup. Bu da biraz önce yukarıda bahsettiğimiz gibi C Grubu takımlarının şansını biraz daha artırıyor. Hindistan ve Tayland, Bahreyn-Kazakistan ikilisine göre daha zayıf takımlardı ve son haftaya birlikte galibiyetsiz girmişlerdi. Son maçlarda Hindistan, Taylandı' 89-65 ile geçerek ikinci tura kalmaya  hak kazandı. Grubun liderlik maçında ise Kazakistan, Bahreyn'i çekişmeli geçen bir maç sonrası uzatmada 79-76 ile geçerek grup liderliğini kazandı. Bu zayıf gruptaki takımlar hakkında pek bir bilginin bulunmaması da biraz kapalı kutu durumu yaratıyor ancak C Grubu'ndaki takımların ikinci turda D Grubu'na karşı üstün gelmeleri pek şaşırtıcı olmayacaktır.

Puan durumu ise şöyle oluştu;

Kazakistan 3/0  6
Bahreyn     2/1  5
Hindistan   1/2  4
Tayland      0/3 3

Değerlendirme: Yukarıda da belirttiğimiz gibi zayıf bir grup. İkinci turda C Grubu takımlarına karşı pek şansları olmayacaktır. Bu durumda da iki galibiyetini ikinci tura taşıyan Kazakistan çeyrek finale kalma konusunda daha bir iddialı olacaktır. Tabii ki şu an sarsılmakta olan Ji Yianlian'sız Çin'i yenmek için bilenirlerse her şey olabilir.


Turnuvada durumlar şu anda böyle. Çin sarsılırken, Tayvan'dan sürpriz bir çıkış geldi. İran hala en büyük favori olduğunu gösteriyor. Ev sahibi Filipinler umut vermedi. D Grubu ise tam bir kapalı kutu.

İkinci tur gruplarını ve ikinci tura taşınan galibiyetleri de yazıp size bugünlük veda edelim.

E Grubu 
Katar  2/0     4
Tayvan 2/0     4
Japan  1/1     3
Filipinler 1/1 3
Ürdün  0/2    2
Hong Kong 0/2  2

F Grubu
İran 2/0  4
Kazakistan 2/0 4
Bahreyn 1/1  3
G. Kore 1/1 3
Hindistan 0/2 2
Çin 0/2 2

0 comments:

Yorum Gönder