9 Haziran 2019 Pazar

Fenerbahçe Beko finalde 1-0 öne geçti

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi Play-Off final serisi ilk maçında Sinan Erdem Spor Salonu'nda Anadolu Efes'in konuğu olan Fenerbahçe Beko 73-56'lık galibiyetle seride 1-0 öne geçti. Karşılaşmanın ilk yarısını da 42-32 önde tamamlayan sarı lacivertli ekip, 3.çeyrekteki savunmasıyla Anadolu Efes'e sadece 4 sayı izni vererek farkı 25 sayı üzerine çıkardı ve formalite havasındaki final periyodu sonrası sahadan farklı galip ayrılarak final serisinde 1-0'lık üstünlüğü yakalayıp saha avantajını eline geçirdi. 

Basketbol Süper Ligi Final Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko

Karşılaşmanın başında iki takım da hücumda telaşlı görüldüler. Anadolu Efes rakibinin pota altı zafiyetini ve Dunston & Kalinic eşleşmesini değerlendirmek adına topu daha çok pota altından kullanmaya çalışırken, kolay hücumların kaçması üzerine skor üretmekte oldukça zorlandı. Savunmadaki fizik dezavantajını Doğuş'un dış şutunu riske ederek eşitlemeye çalışan Fenerbahçe Beko, bu savunmayla Anadolu Efes hücumlarını bozmayı başarırken, Larkin ve Moerman'ın da dış şutlarda gününde olmaması sonrası ilk çeyrekte Anadolu Efes'e sadece 10 sayı izni verdi. Hücumda ise Melih Mahmutoğlu'nun Dunston ve Simon'u geçerek kaydettiği turnikeler ve Bobby Dixon'un dış şutlarıyla etkili olan Fenerbahçe Beko ilk 10 dakikayı 18-10 önde tamamladı. 


İkinci çeyreğe Vasilije Micic ve Shane Larkin'in üçlükleriyle başlayan Anadolu Efes maçı tekrar dengeye getirirken, Dunston'un pota altındaki mücadelesiyle Ahmet ve Kalinic'e ikişer faul aldırması Obradovic'in 4 kısalı bir beşe dönmesini beraberinde getirdi. Bu düzende Dixon'un kontrolü eline aldığı dakikalarda Fenerbahçe Beko Anadolu Efes potasında kolay sayılar bulurken, ev sahibi ekipte de Vasilije Micic farkın açılmasının önüne geçti. çeyreğin sonlarında Melih'le arka arkaya sayılar bulan Fenerbahçe Beko devrenin sonuna doğru farkı tekrar çift hanelere çıkarırken, ilk 20 dakikayı da 10 sayılık üstünlükle tamamladı: 42-32. İlk yarıyı çift haneyle önde tamamlayan Fenerbahçe Beko için belki de en ilginç istatistik ise takım halinde sadece 4 asist yapmış olmalarıydı. Anadolu Efes ise 9 hücum ribaundu alıp 10-4 asist üstünlüğü yakaladığı bir devreyi 3/13 üç sayı isabeti sonrası 10 sayı geride tamamladı. 

Soyunma odası dönüşü Dixon, Guduric ve Melih'in turnikeleriyle başlayan Fenerbahçe Beko Dixon ve Kalinic'in dış şutları sonrası 4.5 dakikada 14-2'lik bir seri yakalayarak farkı 20 sayının üzerine çıkardı: 56-34. Anadolu Efes kısaları savunmada çok çabuk geçilip Dixon'ın önderliğindeki Fenerbahçe hücumlarına bir çözüm bulamazlarken, hücumda da düzen dışı hücumlar ve dengesiz şutlarla henüz devre arasından kafaca dönmediklerini gösterdiler. Çeyrek boyunca sadece Simon ve Larkin ile birer turnike bulabilen Anadolu Efes'te coach Ergin Ataman da çeyreğin ortalarında bir süredir görmediğimiz "maç bitti" yüz ifadesiyle benche otururken, savunmada geri adım atmayan Fenerbahçe Beko 20-4'lük bir çeyrek skoruyla son 10 dakikaya 62-36 önde girdi. 

Final periyodu iki takım için de aslarını dinlendirmek ve rotasyondaki isimlere süre vermek için bir şans olurken, Anadolu Efes rotasyonda fazla süre almayan isimlerinin gayretleriyle farkı 15 sayının altına kadar indirme fırsat buldu. Bu çeyrekte farkın kapanması Obradovic'in Ergi, Ekrem gibi gençleri oyuna sürmektense Sloukas, Dixon, Melih'i sahada tutmayı tercih etmesine neden olurken, Anadolu Efes'li oyuncuların gayretleri farkın daha fazla kapanmasına yeterli olmadı ve Fenerbahçe Beko sahadan 73-56'lık üstünlükle ayrılarak final serisinde 1-0 öne geçti. 

Fenerbahçe Beko'da Bobby Dixon 4/7 üç sayı isabeti - 22 sayı - 5 ribaunt - 4 asistle maçın yıldızı olurken, Melih Mahmutoğlu 17 sayı - 2 ribaunt, Ahmet Düverioğlu 10 sayı - 4 ribaunt ve Nikola Kalinic de 9 sayı - 2 ribaunt ile galibiyette önemli rol oynayan diğer isimler oldular. Anadolu Efes'te ise Vasilije Micic 16 sayı - 3 asist, Sertaç Şanlı ise 10 sayı ile çift haneli sayı üreten oyuncular oldular. Takım olarak 39-36 ribaunt, 16-11 asist, 4-2 top çalma ve 3-1 blok üstünlüğü elde eden Anadolu Efes'in kaybetmesindeki önemli etken ise 3/25 üç sayı, 5/14 serbest atış gibi çok düşük şut yüzdeleriyle oynaması oldu. 

0 comments:

Yorum Gönder