17 Haziran 2017 Cumartesi

Potanın Perileri çeyrek finalde

Eurobasket Women 2017'de ikinci grup maçında İtalya ile karşı karşıya gelen Kadın Milli Basketbol Takımımız büyük bir çekişme içinde geçen maçı 54-53 kazandı. Zorlu rakibi karşısında 29 sayı - 21 ribaunt ile oynayan Hollingsworth'un bitime 10 saniye kala gelen serbest atışıyla galibiyete uzanan Potanın Perileri böylece son grup maçları öncesi grup liderliği ve çeyrek finali garantilemiş oldu.
 

Karşılaşmaya hücumda fazlasıyla Holligsworth'a bağımlı başlayan milli takımımızda bulduğu ilk 9 sayının 8'ini kaydeden Q'ya tek destek 1/2 serbest atışla Tuğçe'den geldi. Potanın perileri İtalya'nın maçın temposunu yükseltip çabuk şutlarla sayı bulma çabasına karşı savunmada oldukça zorlanırken, kısalarımızın potayı hiç düşünmemesi İtalya savunmasının işini oldukça kolaylaştırdı. İlk çeyrek 17-12 İtalya lehine sonuçlanırken, Q dışında saha içi isabeti kaydeden tek isim çeyreği 3 sayıyla tamamlayan Tuğçe Canıtez oldu. Tuğçe aynı zamanda aldığı 4 hücum ribaunduyla da kötü hücum ettiğimiz çeyrekte ikinci şanslar bulmamızda önemli rol oynadı.


İkinci çeyreğe de Hollingsworth'un basket faulüyle başlayan Türkiye, İtalya'nın sert savunması karşısında geri adım atmayınca İtalyan ekibi 2 dakika içinde faul hakkını doldurdu. İtalya Zandalasini'nin basketleriyle Potanın Perileri'nin oyunu dengeye getirmesine izin vermezken, pota altında Q'nun sayıları millileri oyunda tutan etken oldu. Hollingsworth ilk yarıyı 18 sayı -10 ribauntla tamamlarken, henüz 18 dakika geride kalmışken double-double istatistiğine ulaşmıştı. Kadın milli takımımızda pota altında işlerin iyi gittiği ilk yarıda en büyük dezavantaj 0/3'lük 3 sayı denemesi olurken, Birsel, Bahar ve Olcay'ın toplamda 0/8 saha içi isabetinde kalması hücum gücümüzü oldukça olumsuz etkiledi. İlk yarının neredeyse tamamını önde götüren İtalya, çeyreğin ikinci yarısından itibaren düşük yüzdeyle hücum edip dış şutlarda isabet bulamayınca, rakibine son 3.5 dakikada sayı şansı tanımayan Potanın Perileri 15 saniye kala Tuğçe'nin kaydettiği basket faul sonrası 30-28 öne geçse de, De Pretto'nun son saniye basketi soyunma odasına giderken maça 30-30'luk eşitliği getirdi.
 
İlk iki çeyrek olduğu gibi, üçüncü çeyrek de Hollingsworth'ün sayı ve ribauntlarıyla başladı. Aleyhimize çalınan sportmenlik dışı ve teknik fauller hızımızı biraz kesse de 5:30 kala Işıl'dan gelen üçlük hem skor üstünlüğünü 37-35 ile takımımıza getirdi, hem de millilerimizin maçtaki ilk üçlük isabeti oldu. İtalya'da Zandalasini hücumda sürekli olarak boy avantajı ve atletizmini kullanarak İtalya'nın sayı yükünü çekerken, İtalya'nın ilk 11 sayısının 9'unu kaydeden Zandalasini'ye karşı Bahar'dan gelen ekstra sayılar Hollingsworth'ün yükünü biraz rahatlatarak skordan kopmamamızı sağladı. Çeyrek sonunda karşılıklı sert savunmaların savaşını daha akıllıca oynayan Potanın Perileri serbest atış çizgisinden daha az hata yapınca son 10 dakikaya 45-42'lik üstünlükle girdi.
 
Final periyodunun başındaki tempolu basketbol İtalya'nın işine yararken, İtalyanların sertliği bir seviye daha artırdıklarını izledik. Potanın Perileri'nde yorgunluk belirtileri de yavaş yavaş baş gösterirken, Q'nun kaçırdığı 3 serbest atış bu maçtaki en büyük kozumuzun dinlenme fırsatı bulamamasının bir etkisiydi. İtalya'nın faul hakkını çeyreğin ilk yarısında doldurması sık sık serbest atış çizgisine gitmemize fırsat tanıyarak hücumda sıkıntı çektiğimiz anlarda sayılar bulmamızı sağladı. 4:30 kala Birsel'in isabet sağladığı üçlük farkı 5 sayıya çıkarıp İtalya'nın telaşlı hücumlar yapmasına neden olurken, Zandalasini'nin 2:30'taki jump-shotuna kadar 5 dakika boyunca potamızda basket görmedik. Savunmada her ne kadar iyi olsak da, Birsel'in üçlüğü sonrası düşük yüzdeli hücumumuz bizim de 3 dakika boyunca sayı atamamamıza neden olurken, bitime 1:16 kala 53-51 üstünlüğümüz varken skorbord arızası nedeniyle maça bir süre ara verildi. Ara sonrası İtalyanlar Zandalasini ile skoru dengelerken, Birsel'le kaçırdığımız turnikenin ribaunt mücadelesinde Q'ya yapılan faul sonrası kaydettiğimiz 1/2'lik isabet ve son saniyede Formica'nın müsait şutu kaçırması karşılaşmadan 54-53 üstün ayrılmamızı sağladı.
 
Potanın Perileri'nde Quanitra Hollingsworth 29 sayı - 21 ribaunt (6 hücum) - 2 blokla yıldızlaşırken, Işıl Alben 8 sayı - 4 asist ve Tuğçe Canıtez de 6 sayı - 12 ribaunt (7 hücum) ile galibiyette önemli rol oynadılar. İtalya da ise Cecilia Zandalasini 23 sayı - 10 ribaunt ile İtalyan ekibinin skor yükünü tek başına üstlendi. Milli takımımız takım halinde ribauntlarda sağladığı 54-45'lik üstünlük ise, %26 saha içi isabeti kaydettiğimiz bir günde elde edilen galibiyette oldukça değerliydi.

0 comments:

Yorum Gönder