6 Haziran 2017 Salı

Beşiktaş Sompo Japan güle oynaya finalde

Spot Toto Basketbol Süper Ligi Play-Off yarı finali dördüncü maçında Abdi İpekçi deplasmanında Anadolu Efes'in konuğu olan Beşiktaş Sompo Japan rakibini 91-65 gibi ezici bir üstünlükle mağlup ederek seride durumu 3-1'e getirdi. Bir önceki maçtaki olaylardan daha az etkilenen taraf oldukları gözlemlenen siyah beyazlılar maçı baştan sona önde götürüp ilk çeyrek sonlarında yakaladıkları farkı korumasını bildiler ve finalde Fenerbahçe'nin rakibi oldular.  


Karşılaşmanın başında Anadolu Efes serinin üçüncü maçında yaşananların gölgesinde ve etkisinde biraz tutuk bir performans sergilerken, Perasovic'in Paul'a ilk beşte şans tanıması dikkat çekti. Anadolu Efes'te aşırı motivasyonun da etkisiyle telaşlı ve düşük yüzdeli hücumlar dikkat çekerken, Beşiktaş daha sakin ve düzenli hücumlarla 3 dakika içinde 9-4'lük üstünlüğü yakaladı. Beşiktaş'ta Thompson'un sayılarına Anadolu Efes Dunston ile cevap verirken, 2.5 dakika kala Brown'un basket faulü farkı 2'ye indirdi: 16-18. Bu dakikada saha kenarında Beşiktaş başkanı Fikret Orman ve Anadolu Efes'li taraftarlar arasındaki tartışmalar sırasında oluşan kaos ortamında, bir yanda maç oynanırken 1 metre kenarda da gazeteciler ve güvenlik güçleri olayların içindeydi. Saha kenarındaki bu kaos ortamında Heurtel'in de sahada top kayıpları ve isabetsiz şutlarla ayrı bir kaos yaratmasıyla Anadolu Efes oyun konstantrasyonundan koparken, Roll'un sayıları çeyrek sonunda Beşiktaş Sompo Japan'e 26-16'lık üstünlüğü getirdi. 


İkinci çeyreğe Erkan Veyseloğlu'nun sayılarıyla başlayıp seriyi 12-0'a çıkaran Beşiktaş Sompo Japan skoru 30-16'ya getirirken, Anadolu Efes çeyreğin ilk yarısında Heurtel'in üçlükleri dışında skor bulmakta çok zorlandı. Tüm bu hücum zafiyetine, çeyreğin ortasında bir de son günlerde takımın güven veren yegane isimlerinden Bryant Dunston'ın üçüncü faulünü alması eklenince, Anadolu Efes hücumları iyice bireysel gayretlere kaldı. Paul ve Cedi'nin kişisel çabalarla bulduğu sayılar bu anlamda Anadolu Efes'i oyunda tutsa da, Dunston'suz Efes savunmasının pota altında Sertaç ve Stimac'a çözüm bulamaması Beşiktaş Sompo Japan'in devre sonuna 52-33'lük üstünlükle girmesini sağladı. Beşiktaş Sompo Japan'de Michael Roll 12 sayı - 4 asistle en skorer isim olurken, Stimac da 9 sayı - 8 ribaunt ile pota altında kontrolü eline aldı. Anadolu Efes'te ise takım oyunundan uzak şekilde bireysel gayretler dikkat çekerken, ikinci çeyrekte hiç asist yapamamaları ve ilk yarı boyunca yaptıkları 12 top kaybı lacivert beyazlılarda görmeye alışkın olmadığımız gelişmelerdi. 

Soyunma odası dönüşü iki takım da karşılıklı sayılarla başlayınca bir dakika içinde 4'er sayı seyretme şansı bulduk. Yüksek skorlu ilk dakika sonrasında iki takım da ilk yarıdaki karakterlerine geri dönerlerken, Anadolu Efes bir an önce farkı kapatma amacıyla acele dış şutlar demeye ve top kayıpları yapmaya başladı. Boş dönülen hücumlar Anadolu Efes'te savunma konsantrasyonunu da iyice düşürürken, pota altında bir şeyler yapmaya çabalayan Dunston'un gayretleri de sonuçsuz kaldı. Bu çeyrekte ilk 6 dakikada iki takımın da sadece birer faul yapması savunmaların ne derece arka planda bırakıldığının adeta bir kanıtıydı. İlk 2.5 dakika geçilirken 56-40 önde olan Beşiktaş Sompo Japan, Anadolu Efes'in disiplinden koptuğu kalan 7.5 dakikada fala bir gayret göstermese de sadece Dunston'ın bir smacına izin verirken, bu sürede gelen 14-2'lik seri sonrası farkı 28 sayıya kadar çıkarıp son 10 dakikaya 70-42 önde girdi. Beşiktaş'ta Play-Off'larda performansını bir seviye yükselten Sertaç çeyrek sonunda 10 sayıya ulaşırken, Stimac da 11 sayı - 10 ribaunt ile double-double performansına ulaştı. 

Final periyodunun basketbol adına anlatılacak çok fazla öğesi olmasa da, 36 dakikada 50 sayı atabilen Anadolu Efes'te fark 37 iken hala daha Berk, Samet, Oğulcan gibi genç isimleri sahada görememek oldukça üzücüydü. Perasovic hala savunma yaparken mola isteyip, sayı yemeden dönünce moladan vazgeçme hesaplarındaydı. Maçı izlemekten çok, Anadolu Efes'in geçtiğimiz maçtaki tepkisinin bu maça etkisini düşündüm. Ben maçtan kopmuşken Paul, Kenan ve İlkan arasında itişmeler başladı. İddiası kalmayan maçta kendi iddialarını yaratmaya çalışan oyuncuların anlamsız sürtüşmesi maçın fazla uzamadan bitmesi gerektiğini gösteriyordu. Kalan sürede ne oyuna zevk geldi, ne de Efes'te sahaya gençler girdi. Beşiktaş Sompo Japan karşılaşmayı 91-65 kazanıp finale yükselirken, Anadolu Efes de Abdi İpekçi Spor Salonu'ndaki son maçında tarihi bir yenilgiyle sahadan boynu bükük ayrıldı.

Beşiktaş Sompo Japan'de Michael Roll 4/6 üç sayı 22 sayı - 4 asist ile en skorer isim olurken, Vladimir Stimac 18 sayı - 12 ribaunt, Michael Thompson 12 sayı ve Sertaç Şanlı da 10 sayı - 5 ribaunt ile galibiyette önemli rol oynadılar. Anadolu Efes'te ise Thomas Heurtel oyunun koptuğu dakikalarda bulduğu sayılarla 15 sayı - 5 asistle oynarken, Bryant Dunston 13 sayı - 7 ribaunt - 2 blok ve Cedi Osman da 12 sayı - 5 ribaunt - 2 top çalma ile karşılaşmayı tamamladılar. Takım istatistiklerinde de Beşiktaş 40-34 ribaunt, 18-10 asist ve 11-6 top çalma üstünlüğü yakalarken, Anadolu Efes'in 20 top kaybı maçın kilit istatistiklerindendi. 

0 comments:

Yorum Gönder