9 Haziran 2017 Cuma

Finalin ilk raundu Fenerbahçe'nin

Spor Toto Basketbol Süper Ligi Play-Off final serisi ilk maçında Fenerbahçe Ülker Arena'da Beşiktaş Sompo Japan'i konuk eden Fenerbahçe, kötü başladığı maçı ikinci çeyrekteki 22-5'lik serinin etkisiyle 75-69 kazanarak seride 1-0 öne geçti. Karşılaşmanın ikinci yarısında Beşiktaş Sompo Japan önemli bir direnç gösterip son 3 dakikaya girerken farkı 2 sayıya indirse de, Fenerbahçe Euroleague tecrübesinin de yarattığı farkla kritik dakikaları iyi oynayarak kendi sahasında kazanması gereken bir maçta sahadan galip ayrıldı. 


Karşılaşmaya Kenan Sipahi'den gelen sürpriz katkıyla başlayan Beşiktaş Sompo Japan, 3.5 dakika içinde Kenan'dan gelen 5 sayı - 1 asistlik katkıyla 11-2'lik bir üstünlük yakaladı. Bu çeyrekte Beşiktaş ikili oyunlarla Stimac'a doğru pozisyonlar yaratıp bu oyuncunun sayı ve ribauntlarıyla (8 sayı - 5 ribaunt) üstünlüğünü korurken, Fenerbahçe boş bulduğu dış şutlarda isabet sağlayamayınca (0/5) çeyrek 22-18 Beşiktaş Sompo Japan üstünlüğüyle tamamlandı. Fenerbahçe ilk çeyrekte pota altındaki fiziksel üstünlüğünü skora yansıtamazken, Stimac önderliğinde 4 hücum ribaundu alan Beşiktaş Sompo Japan boyalı bölgeden daha etkili olan takımdı. Sarı lacivertlilerdeki olumlu yan ise 9 kez gittikleri faul çizgisinden sağladıkları 8 isabetti. 


İkinci çeyreğe Earl Clark'tan gelen 4 sayıyla başlayan Beşiktaş'ta Vesely ile girdiği ribaunt mücadelesinde sakatlanan Sertaç'ın kenara gelmesi Stimac'ın tekrar oyuna girmesine ve yeterli dinlenme fırsatı bulamamasına neden oldu. Çeyreğin başlarında Kalinic'e çalınan faul biraz da ağır olduğunu düşündüğüm bir teknik faulü beraberinde getirirken, Kalinic de üçüncü faulünü almış oldu. Beşiktaş'ın 28-20 öne geçtiği pozsiyon sonrası taraftarının desteğini arkasına alan ve çalınan düdüğe bir reaksiyon gösteren Fenerbahçe önce Vesely'nin smacı, ardından da Dixon'ın iki üçlüğüyle rüzgarı arkasına alıp skorda dengeyi yakalarken, Bogdanovic'in üçlüğü seriyi 11-0'a getirip devrenin bitimine 4 dakika kala Fenerbahçe'yi 31-28 öne geçirdi. Beşiktaş Sompo Japan Stimac'ın gayretleriyle oyunda kalmaya çalışsa da, maçın en istekli ismi Vesely'nin savunmadaki gayretleri, Dixon'un yüzdeli hücumları ve takım halinde topu iyi çevirip boş adamı bulmaları sonrası Fenerbahçe serisi 22-5'e çıktı ve sarı lacivertliler soyunma odasına 42-33 önde gittiler. 

İkinci çeyrekteki 3-4 dakikalık sürede art arda kaydettiği 10 sayı Bobby Dixon'ı sarı lacivertlilerin ilk yarıdaki en skorer ismi yaparken, Jan Vesely de hırslı basketbolunu 8 sayı - 4 ribaunt - 3 asist - 2 blokla süsledi. Beşiktaş Sompo Japan'de ise Stimac 13 sayı - 7 ribauntla etkili olurken, özellikle ikinci çeyrekte arkadaşlarından ona destek gelmemesi Beşiktaş'ın 8 sayı önde götürdüğü ilk yarıyı 9 sayı geride kapatmasına neden oldu. 

Beşiktaş Sompo Japan üçüncü çeyreğin başında Fenerbahçe'nin ikinci çeyrekteki hızını kesse de, hücumda potayı görmekte zorlanınca skor açısından kısır başlayan çeyreğin ilk 5 dakikası 47-39 Fenerbahçe üstünlüğüyle geçildi. Fenerbahçe'nin bu çeyrekte hücumdaki düşük yüzdesine televizyon molası da çözüm olmayınca Earl Clark ile gelen 6-0'lık seri sonrası Beşiktaş bitime 2.5 dakika kala farkı 2 sayıya kadar indirdi: 47-45. Clark ve Stimac'ın sayıları son dakika içinde skoru dengelerken bitime 25 saniye kalan Bogdanovic'in üçlüğü sonrası son 10 dakikaya 52-49 Fenerbahçe üstünlüğüyle girildi. Bu çeyrekte rakibine sadece 10 sayı şansı veren Beşiktaş Sompo Japan'de savunmanın bir seviye yükseldiği görülürken, çift haneli farktan geri dönüşte Clark'ın 8 sayılık serisinin etkisi çok büyüktü. 

Final periyodu karşılıklı basketlerle başlarken, iki takımın da ilk dakikalarda korkmadan denediği şutlarda yüksek yüzde yakalaması son 10 dakikadaki basketbol kalitesi ve seyir zevkini artırdı. Hızlı başlayan çeyrekte ilerleyen dakikalarla birlikte savunmalar sertliği artırırken, fiziksel mücadelenin artması tansiyonun da yavaş yavaş yükselmesine neden oldu. Bitime 5 dakika Michael Roll'un orta mesafeli basketi farkı 1 sayıya indirirken (63-62), Sertaç oyundayken dinlenme fırsatı bulan Stimac'ın pota altındaki gayreti, Udoh'un Clark'a bloğu, Kalinic'in üçlüğü maçın seyir zevkinin üst düzeyde kalmasını sağladı. Stimac ve Udoh'un karşılıklı 1/2 serbest atışları sonrası son 3 dakikaya 68-64 Fenerbahçe üstünlüğüyle girilirken, Stimac'ın hücum ribaundu sonrası bulduğu sayıya engel olamayan Fenerbahçe'de Dixon'un baskıyı cezalandıran çabuk üçlüğü Beşiktaş savunmasının moralini bozması açısından belki de maçın en önemli sayılarından biriydi. Son dakikaya 73-66'lık üstünlükle giren Fenerbahçe karşılaşmayı da 75-69 kazanarak final serisinde 1-0'lık üstünlüğü elde etti. 

Fenerbahçe'de Bobby Dixon 16 sayı - 2 asistle Fenerbahçe'nin en skoreri olurken, Ekpe Udoh 13 sayı - 7 ribaunt - 3 blok, Bogdan Bogdanovic 13 sayı - 5 ribaunt - 2 asist, Kostas Sloukas 11 sayı - 4 asist ve Jan Vesely de 10 sayı - 8 ribaunt - 5 asist ile galibiyette önemli rol oynadılar. Beşiktaş Sompo Japan'de ise Vladimir Stimac 20 sayı - 8'i hücum 11 ribaunt, Earl Clark 17 sayı - 8 ribaunt, Kenan Sipahi 11 sayı - 3 asist ve DJ Strawberry de 8 sayı - 8 ribaunt - 5 asist ile mücadele ettiler. Takım istatistiklerinde ise Beşiktaş Sompo Japan ribauntlarda 41-36, top çalmalarda 10-5 üstünlük yakalasa da, üç sayı isabetinde 5-10, serbest atış isabetinde ise 6-17 geride kalmaları maçın kaybedilmesinde etkili olan istatistiki farklardı. 

1 yorum:

  1. Ufuk Sarıca Beşiktaş ile de Karşıyaka'da yakaladığı havayı bulmuş durumda. Tek eksik Dixon gibi bir guard.

    YanıtlaSil