4 Eylül 2016 Pazar

İzlanda'nın bench ısıtan dev adamları

Viking Devi Jóhann Kristinn Pétursson'u tanır mısınız? 2.34 boyunda bir İzlandalı. 1913-1984 yılları arasında yaşamış İzlanda'nın bilenen en uzun insanı. Peki nispeten daha kolay bir soru soralım. En azından belli bir yaşın üzerindeki dostlarımız için. Petur Gudmundson adı sizin için bir şey ifade ediyor mu? 2.18 boyunda ve 1958 doğumlu Gudmundson 1981'de New York Knicks tarafından draft edilmiş, dönem dönem NBA'de Lakers ve Spurs formaları da giymişti. Peki bunları durup dururken mi yazıyorum? Tabi ki hayır. 


Belki İzlanda yüksek nüfuslu bir ülke değil; fakat kuzey ülkelerinin fiziksel gelişiminde payını geçmişte oldukça almış bir ülke. Yine de bu fiziksel avantaj onları bugüne kadar basketbolda seviye atlatmaya yeterli olamadı. Yine de son yıllarda İzlanda basketbolunun Avrupa'da bir yer edinme gayretleri içinde olduğu da dikkatten kaçmıyor. Yalnız işin ilginç yanı İzlanda bu yükselişi genelde kısa beşlerle yapıyor. Son 5-6 senede alınan başarılarda her ne kadar kadroda "dev" diyebileceğimiz bir uzun bulunsa da bu "Big Man"lerin başarılardaki payının düşüklüğü kafalarda soru işaretlere neden oluyor. 

2.18 boyunda ve 1991 doğumlu Ragnar Nathanaelsson İzlanda formasıyla 18 yaşından beri uluslararası basketbol sahnesinde olmasına rağmen, altyapı turnuvaları dahil hiçbir turnuvada 3 sayı - 4.5 ribaunt ortalamasının üzerine çıkamadı. Son olarak 2015 Avrupa Şampiyonası'nda sadece 2 maçta 11 dakika şans bulan Nathanaelsson hiç sayı kaydedemezken, toplam 5 ribaunt ve 1 blokla turnuvayı tamamladı. İzlanda'da ise geçtiğimiz sezon Thor takımının formasını giyerek sezonu double-double istatistikleriyle tamamlayan 2.18'lik devin önümüzdeki sezon Caceres takımıyla başlayacak İspanya kariyeri bakalım milli takım performansını nasıl etkileyecek? 



Ragnar Nathanaelsson'dan beklediğini alamayan İzlanda Milli Takımı bu sezon yeni ve daha genç bir "Big Man"i kadrosuna kattı. 2.15'lik Tryggvi Hlinason 1997 doğumlu bir diğer İzlandalı uzun. Nathanaelsson ile karşılaştırdığımızda altyapı mücadelelerinde daha fazla süre alan ve bu süreyi de daha verimli kullanan Hlinason, bu yaz Avrupa Şampiyonası elemelerinde 12 kişilik kadroda kendisine yer bulmuş durumda. İzlanda'nın yaptığı 2 maçın birinde sadece 1 dakika oyunda kalan ve istatistik yapamayan genç pivot, bizi bir kez daha İzlanda'nın sahip olduğu uzunları neden kullanmadığını düşündürmeye itmiş durumda. 

İzlanda basketbolunun son yıllardaki ivmelenmesinde, birkaç sene öncesinde Finlandiya Milli Takımı'ndan izlediğimiz Kuzey Avrupa basketbolunun tipik özelliği olan hızlı ve şuta dayalı oyunun etkisi büyük; fakat elde malzeme varken pota altını bu derece kullanmamaktaki anafikri anlayabilmek güç. İzlanda'daki basketbol sezonunun tamamını canlı ve yakından takip etmeyen kişiler olarak çok iddiada bulunmamız doğru olmaz; ya da bir Nedim Dal ya da Volkan Çetintahra örneklerinden yola çıkarak ön yargılı olmamak gerekir; fakat önümüzdeki günlerde Nathanaelsson ve Hlinason'u da sahada görmeyi dört gözle beklediğimizi belirtmemiz lazım. Her ne kadar basketbol artık "Uzun Adam"ların oyunu olmaktan çıksa da, onlarsız basketbolun da eksik olduğunu açıkca söyleyebiliriz. 

0 comments:

Yorum Gönder