17 Eylül 2016 Cumartesi

Dev rekabet parkeye taşındı

Avrupa futbolunun en büyük rekabetlerinden biri olan Hollanda - Almanya rekabeti 1970'lerde doğmuş, iki ülkenin Avrupa Şampiyonaları ve Dünya Kupalarındaki üst seviye maçları sonrası 80'ler ve 90'larda iyice kızışmış ve günümüze kadar süregelmiştir. Basketbolda ise 90'lar sonrası Almanya'nın yakaladığı çıkışa Hollanda ayak uyduramamış, dolayısıyla futboldaki rekabet parkeye fazla yansımamıştı. Taa ki, bu ayki 2017 Avrupa Şampiyonası elemelerine kadar...


Elemelerde B Grubu'nda mücadele eden iki takımın diğer rakipleri Avusturya ve Danimarka idi. Almanya müsabakalar öncesi grubun favorisi olarak görülürken, Hollanda - Avusturya'nın ikincilik mücadelesi beklenmekteydi. İlk iki maçlar sonunda Almanlar iki galibiyetle zirvede yer alırken, ilk maçında evinde Avusturya'ya kaybeden Hollanda'nın şansı oldukça azalmıştı. Fakat Oberhausen'deki maçta deplasmanda Almanya karşısında sürpriz bir şekilde 71-75'lik bir galibiyet alan Portakallar, hem finallere çıkma yolunda tekrar ümitlendi, hem de rakiplerine karşı parkede de varlıklarını kanıtlamış oldular. 


Gruptaki kalan maçlarda Almanya'nın Danimarka'ya aldığı bir başka sürpriz yenilgi, Hollanda'nın da evinde yenildiği Avusturya'yı deplasmanda farklı yenmesi, 4 galibiyet 1 mağlubiyetli portakalları bir anda grubun zirvesine taşırken, son Almanya maçının önemini ise giderek artırmıştı. 2 mağlubiyetli Almanya'nın ise favori olduğu grubu zirvede tamamlayabilmesi için bu akşamki Hollanda maçını en az 5 sayı farkla kazanması gerekmekteydi. Bir başka deyişle, iki takımın da 2017 Avrupa Şampiyonası'na katılma yolundaki kader maçı, futboldaki ezeli rekabetin parkeye taşınmasını sağladı.

Bu akşam Leiden'de oynanan maç belki de bu rekabetin henüz futboldaki kadar başa baş bir seviyede yaşanabilmesi için zaman gerektiğini gösterse de, kendi sahasında dolu tribünler önünde Almanya'ya farklı yenilen Hollanda, rakibine bir rövanş borçlanmış oldu. İlk çeyreğin sonlarına doğru oyunun kontrolünü alan Almanya, devreyi 40-26 önde bitirip sahadan 82-51 galip ayrılarak B grubu liderliği yanında doğrudan Eurobasket biletini de kaparken, Hollanda ise farklı yenilgi sonrası en iyi ikinciler sıralamasındaki yerini de kaybederek finallerin uzağında kaldı. 

1 yorum:

  1. Uzun bi süre Almanya lehine tek taraflı rekabet olarak kalacaktır.

    YanıtlaSil