18 Haziran 2016 Cumartesi

Salary Cap belirsizliğinde sona doğru

NBA'de önümüzdeki sezondan itibaren takımların Salary Cap limitlerinin ne olacağı sorusu iyiden iyiye merak konusu olmaya başladı. Büyüyen toplam havuzun takımların bütçelerine de yansımasına kesin gözüyle bakılırken, bu artışın ne ölçüde olduğuyla ilgili de spekülasyonlar giderek artıyor. Son olarak ESPN yazarı Brian Windhorst'un bu sabaha karşı yazdığı yazıda,  bu sezon 70 milyon  dolar olan NBA salary cap'in önümüzdeki seneki projeksiyonunun 94 milyon dolara kadar yükseldiğinden bahsedildi. Bu da vergiyi göze alan takımların luxury tax ile birlikte 113 milyon dolara kadar bu limiti  yükseltebilecekleri anlamına geliyor.
 
 
Bu durumun hem NBA hem de Avrupalı takımlara etkisi ise farklı boyutlarda olacak. NBA'de Salary Cap boşluğu düşük ve takas yapmayı planlayan bazı takımların önüne iyi bir planlama sonrası free-agent transferi opsiyonu açılırken, Boston Celtics,  Los Angeles Lakers gibi hali hazırda Salary Cap'ini boşaltmış takımlar da önümüzdeki sezon için kadrolarına birden fazla süper yıldız ekleme fırsatını yakalamış oldular.
 
Bunun yanında kolej ya da liseden gelen oyuncuların ve Avrupalıların NBA'de kazanabilecekleri paralar artarken, Avrupalı takımların NCAA'den düşük maliyetle oyuncu çalma hayalleri de biraz daha zorlaşmış olacak. Bunun ligimize etkileri de kolej mezunu ve Avrupa'daki çaylak sezonunu BSL'de geçiren oyuncuların kalitesindeki düşüş ya da sayısındaki azalma; ya da kenarda oturmasına rağmen iyi bir kontratla NBA'yi tercih eden oyuncu sayısındaki artış olarak görülebilecek. Şimdilik bunlar spekülasyon da olsa, oldukça yüksek bir ihtimalden bahsettiğimiz üzere, net sonuçları yakın zamanda göreceğiz.

0 comments:

Yorum Gönder