16 Eylül 2013 Pazartesi

10 yıl sonra tekrar İtalya

Tam iki sene önce bu zamanlar blogumuzda paylaştığımız yazıda İtalya'yı kaleme almıştık ve "Nerede o eski İtalya?" diye sormuştuk. Nedeni ise yazının birkaç gün öncesi  statü güncellemesi sayesinde Eurobasket 2011'e katılma hakkı kazanan İtalyanlar'ın henüz ilk grup maçlarında turnuvaya veda etmesiydi. Bu veda ile en son 2003'te kürsü görmüş İtalyanlar, o üçüncülük sonrası Avrupa şampiyonalarında üst üste dördüncü kez ilk sekize dahi giremeden yarış dışı kalmışlardı. 


Eurobasket 2013'e gelirken İtalya'nın eksikleri göze çarpıyordu. Özellikle pota altındaki en büyük silahları Bargnani ve NBA yıldızları Gallinari'nin yokluğu, turnuvaya birkaç gün kala ise Mancinelli'nin kaybı, Slovenya'daki en zorlu ilk tur grubunda yer alan İtalyanlar'ı endişelendirmiş ve erken bir vedayı akıllara getirmişti. Bu sakatlıklar sonrası biz de grubu Yunanistan ve Rusya'nın sürükleyeceğini, İtalya ve 12 Dev Adam'ın ise üçüncülük için çekişeceğini düşünüyorduk. 
Birçok kez olduğu gibi evdeki hesap yine çarşıya uymadı. D Grubu'ndaki maçlar basketbolun kağıt üzerinde değil sahada oynandığını bir kez daha gösterdi. Türkiye ve Rusya büyük hayal kırıklığı yaşarlarken, Finlandiya otoriteleri (tabi bizi de) şaşırtarak grubu ilk 3te bitirdi. Onlarla birlikte bir diğer dikkat çeken ekip ise grubu yenilgisiz lider tamamlayan İtalya oldu. Pota altı rotasyonu ve kalitesindeki zaafa rağmen özellikle Datome'nin sürelerini çok iyi kullanan gök mavililer, Gentile, Belinelli ve Aradori'nin yüksek skor gücü ile ses getiren galibiyetlere imza attılar. Elemelerde milli takımımıza karşı gösterdiği performans "basketboldan iyi anladığını iddia eden" kesimler tarafından şanssızlığımız olarak yorumlanan Gigi Datome gök mavililerin şu ana kadar en skorer ismi olurken, takım olarak %43'lük üç sayı isabetleri hücum güçlerini bir basamak daha yukarı taşıdı. Bu istatistikler İtalyanların ribaund ve asist sıralamalarında son 5teki yerini gözardı etmemize yetecek kadar etkiliydi. 
Bu akşam İspanya karşısına çıkan İtalya, sahaya çıkarken 10 sene sonra ilk kez çeyrek final görmeyi garantilemişti. İlk çeyreğinde 12 sayı önde oldukları maçta ivmelerini kaybedip son çeyreğe 15 sayı girmelerine ve maçta momentumun İspanya eline geçmesine rağmen, final periyoduna 25 sayı sığdırarak önce mucizevi şekilde maçı uzatmaya götürdüler; uzatmada da İspanya'yı sürklase ederek sahadan 86-81 galip ayrılıp Litvanya'nın rakibi oldular. 
Çeyrek finalde ilginç bir maç izleyeceğiz.  İtalyanlar Litvanya'ya ters gelebilecek bir oyuna sahipler. Çok sert olmayan bir savunmaya karşı ne kadar tehlikeli olabilecekleri ortada. Rakibin kısa rotasyonunun darlığı onlar için bir avantaj. Tabi pota altında da tam tersi geçerli. Rakibinin dezavantajını iyi değerlendiren ilk dörde girecek. Şunu söyleyebiliriz ki, İtalya'ya
son 10 yılda hiç olmadığı kadar yakın. 

0 comments:

Yorum Gönder