16 Nisan 2017 Pazar

Fenerbahçe Avrupa ikincisi

Rusya'nın Ekaterinburg kentinde devam eden Euroleague Women Final-Four finalinde ev sahibi ülkeden Dynamo Kursk ile karşı karşıya gelen Fenerbahçe, tarihinde üçüncü kez çıktığı final maçını, önceki iki finalde olduğu gibi kaybederek Avrupa ikinciliğini elde etti. Son 9 dakikaya girerken sadece 2 sayı geride olan Fenerbahçe sonrasındaki 8 dakikada rakibine 15-0'lık seri verince tarihinde üçüncü kez Avrupa ikincisi oldu. Dynamo Kursk ise 77-63'lük galibiyetle tarihinde ilk kez Euroleague şampiyonluğunu elde ederken, Kayseri Kaski'yi finalde yendiği EuroCup şampiyonluğu ardından ikinci kez bir Avrupa Kupası'nı müzesine götürmüş oldu. 


Karşılaşmaya iyi savunma ve yüzdeli hücumla başlayan Fenerbahçe Candace Parker'ın 6 sayı kaydettiği ilk 3 dakikayı 10-0 önde geçti. Savunmadaki sertlikten vazgeçmeyen ve yaklaşık 3.5 dakika boyunca rakibine sayı şansı tanımayan Potanın Kraliçeleri, Dinamo Kursk molası sonrası 3 hücum art arda eski oyuncusu McCoughtry'i kaçırıp potasında 0-7'lik bir seri görünce maça tekrar denge gelmesini engelleyemedi. Yarı finalin yıldızı Lavender'in bireysel hatalarıyla arka arkaya hücumlardan boş dönen sarı lacivertliler, savunmada da McCoughtry'ye bir çözüm bulamayıp 13 sayıya ulaşmasına engel olamayınca çeyreğin son dakikasında Rus ekibi ilk kez öne geçti: 17-16. Çeyreğin son savunmasında Gruda'nın iyi savunması sonrası gelen bloğu ve ardından kaydettiği buzzerbeaterı ise ilk çeyrek sonucunu temsilcimiz lehine belirlemiş oldu: 17-18.


İkinci çeyreğin başında Fenerbahçe'nin savunma sertliğinin düşmesinden faydalanan Dynmao Kursk 3 dakika içinde 9-1'lik bir seri yakaladı: 26-19. Arka arkaya potamızda gördüğümüz sayılar, oyunun hücum tarafında da farkı kişisel gayretlerle kapatma çabalarına neden olurken, bu gayretlerin sonuç vermemesi 4 dakika sonunda farkı çift hanelere çıkardı: 31-21. Mola sonrası oyuna giren ve 2 top çalma - 3 sayı yanında savunmaya getirdiği canlılıkla da dikkat çeken Pelin Bilgiç'in getirdiği dinamizm Fenerbahçe'nin 6-0'lık bir seri yakalamasını sağlarken, 4 dakika içinde Pelin (8) - Parker (5) ikilisinden gelen 13-4'lük seri Dynamo Kursk'a molayı aldırdı. Mola sonrası Rus ekibinin sertleşen savunmasına hakemler de hücum faul düdükleriyle destek olunca anlaşılmaz derece kolay bir şekilde oyun disiplininden kopan, hücumda inanılmaz hatalar yapıp savunmayı bırakan sarı lacivertliler 1.5 dakika içinde verdikleri 0-9 seri sonrası devreyi 44-34 geride tamamladılar. 

İlk devrede Fenerbahçe'de Candice Parker'ın 13 sayı - 4 top çalma - 3 ribauntluk performansına sadece Pelin Bilgiç 5 dakikadaki 8 sayı - 2 top çalma ve savunmaya kattığı canlılık ile destek olabilirken, Potanın Kraliçeleri'nde tek üç sayı isabeti yine Pelin Bilgiç'ten geldi. Dynamo Kursk'ta McCoughtry 15 sayı, Ogwumike ise 13 sayı - 7 ribaunt - 2 top çalma ve 1 blok ile farkın açılmasında önemli rol oynarlarken, Rus ekibinin hücumda daha iyi top çevirip potaya yakın adamı daha kolay buldukları ve 11-5'lik bir asist üstünlüğü yakaladıkları göze çarptı. 

Soyunma odası dönüşü hücumda oldukça dağınık gözüken Fenerbahçe iki top kaybı yaparken, potamızda gördüğümüz 4 sayı sonrası bir de başladığımız hücum sırasında Fırat Okul'a teknik faul çalınması, 7-0'lık Dynamo Kursk serisini ve beraberinde 17 sayılık farkı getirdi. 07:40 kala Anna Cruz'un üçlüğü ile 18 sayıya kadar çıkan fark sonrası biraz olsun mücadele seviyesini artıran Fenerbahçe Quigley ve Lavender'in sayılarıyla gelen 8-0'lık seriyle ümitlenirken, hem hücum hem de savumada yapılan basit hatalar çeyrek boyunca farkın bu seviyelerde kalmasına neden oldu. Çeyreğin son dakikasına Quigley'in üçlüğü sonrası 62-55 Dynamo Kursk üstünlüğüyle girilirken, savunma gayretine rağmen Birsel ve Parker'dan gelen iki hatalı yürüme son 10 dakikaya girerken farkın daha da kapanmasına engel oldu. 

Final periyoduna Birsel (2) ve Quigley (3) ile gelen 5-0'lık seriyle başlayan Fenerbahçe bir dakika dolmadan farkı 2 sayıya indirip, Dynamo Kursk'a molayı aldırdı. Mola sonrası iki takım da sayı bulmakta zorlanırken, Fenerbahçe bu maçta birçok kez yaptığı gibi boyalı bölgeden hiç baskı yokken şut kaçırmaya devam edince 6 dakika kala Prince'in üçlüğü farkı yine 7 sayıya çıkardı: 67-60. Sarı lacivertliler periyodun ilk dakikası içinde bulduğu 5 sayı sonrası yaklaşık 8 dakika boyunca sayı bulamazken Ogwumike ve Prince'in sayıları sonrası serisini 15-0'a çıkaran Dynamo Kursk farkı 17 sayıya çıkararak büyük bir avantaj elde etti. Kalan sürede temsilcimizin farkı kapatma amaçlı bireysek gayretlerinden de sonuç çıkmayınca sahadan 77-63 galip ayrıan Dynamo Kursk Euroleague Women şampiyonluğunu elde etti. 

Fenerbahçe'de Anna Quigley 19 sayı - 5 ribaunt - 3 asist ile en skorer isim olurken, Candace Parker 18 sayı - 5 ribaunt - 5 top çalma ile ayakta kalabilen diğer isim oldu. Dynamo Kursk'ta ise 20 sayı - 5 ribaunt ile oynayan eski Fenerbahçe'li Angel McCoughtry, 19 sayı - 10 ribaunt ile double-double yapan Nnemkadi Ogwumike ve 18 sayı - 7 asist - 4 top çalma ile oynayan Epiphanny Prince galibiyetin ve Euroleague şampiyonluğunun mimarları oldular. Takım istatistiklerinde en büyük fark Dynamo Kursk'un 21-10 asist üstünlüğü olurken, Rus ekibinin maç boyunca yakaladığı iki kritik seri maçın anahtarı oldu. İlk devrenin sonu ve üçüncü çeyreğin başındaki 16-0 ve final periyodundaki 15-0'lık iki seri Fenerbahçe'nin oyuna ortak olduğu iki anda ibrenin tekrar Rus ekibine dönmesine neden oldu. 

2 yorum:

  1. Fenerbahçe erkek basketbolunu da dikkate alırsak 2010'lu yıllarda dördüncü kez Final Four finali oynadı ve hepsinde yenilerek dört Avrupa ikinciliği elde etti.

    YanıtlaSil