7 Temmuz 2016 Perşembe

Türkiye: 68 - Senegal: 62 Yarı finaldeyiz

A Milli Basketbol Erkek Takımımız, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları elemelerindeki ikinci grup maçında karşı karşıya geldiği Afrika temsilcisi Senegal'i 68-62 yenerek grubunu ikinci sırada tamamladı ve yarı finalde çapraz grup birincisi Fransa ile eşleşti. Gruptaki ilk maçında Kanada karşısındaki kısır basketbolunda çok büyük bir gelişme göstermediği gözlenen Millilerimiz, rakibinin görece zayıf olması sayesinde gerekli sonucu alıp yarı final biletini cebine koydu.Yarı finaldeki Fransa maçı öncesi olumlu sinyaller vermeyen 12 Dev Adamın olimpiyat ümitlerini koruyabilmesi için öncelikle Fransa'yı yenip ardından da final maçı için diğer yarı finalin galibini mağlup etmesi gerekecek.


Karşılaşmaya Dixon - Sinan - Furkan - Samet - Semih beşiyle başlayan milli takımımız ilk çeyrekte sayı bulmakta anormal şekilde zorlandı. Dixon'un ilk maçtaki performansını koruyup 0/3 ile maça başlaması, rakibin boyalı alana gömülerek Sinan ve Furkan'ın penetrelerini, Semih'in pota altı oyunlarını engellemesi sonrası hücum ritmi bulamayan milliler 2-7 geri düştü. Çeyrek boyunca Melih ve Furkan'ın üçlükleri dışında hiçbir hücum çeşitliliği sahaya yansıtamayan Türkiye devreyi 10-11 geride tamamladı. İkinci çeyreğe biraz daha hareketli başlayan 12 Dev Adam, Dixon'un turnuva başından beri denediği 12 isabetsiz şut sonrası ilk isabetini kaydetmesi ve sonrasında belki de 5'ten fazla nokta pas yaptığımız ilk hücumu Sinan'ın üçlükle tamamlaması ile çeyreğin üçüncü dakikasında 17-14 öne geçti. Dört kısaya döndüğümüz dakikalarda kısalarımızın çok kolay geçilmesi, pota altında yalnız kalan Ömer'in de yeterli yıldırıcılıktan yoksun olması potamızda sayılar görmemize neden olup farkı açmamızı engellerken, hücumda Semih ve Furkan'ın gayretleriyle sayılar bulup devreyi 33-23 önde tamamladık. Devrenin sonunda birkaç dakika Ergin Ataman'ın Semih - Ömer ikilisini ayna anda sahada tutmayı denediği dikkat çekerken, devre sonucunu belirleyen üçlüğün zor bir pozisyonda Dixon'dan gelmesi oyun kurucumuzun oyuna dönmesi açısından da olumlu bir işaretti. En azından o an için öyle düşünüyorduk. 

Milli Takımımız ikinci yarıya pota altında Semih-Ömer ikilisiyle başlarken, çeyrek başında Sinan'ın dizinden geçirdiği sakatlık, ilk maçta Cedi'nin sakatlığı sonrası endişelenmemize neden oldu. İçeriye penetre konusunda başı çeken iki ismimizin yokluğu bir an için korkutsa da, Sinan'ın birkaç dakika içinde oyuna geri dönmesiyle rahatladık. Üçüncü çeyreğin ilk yarısında topu olabildiğince pota altına indirmeye çalışan millilerimiz Semih'le etkili olurken, savunmada kısaların yine çabuk geçilmesi, Semih-Ömer ikilisinin savunma yıldırıcılığından yararlanmamıza engel oldu. Dixon'ın çizgi gerisinden çember dövmeye devam ettiği çeyrekte savunma direncimiz giderek düşünce, ardarda hücumlardan sayılar bulmaya devam eden Senegal 4 dakika kala farkı 3 sayıya indirdi: 41-38. Kalan dakikalarda tüm hücumlarımız Semih'in zorlamalarına dayanırken, Semih'in düşük serbest atış yüzdesine karşın Senegal'in yaptığı basit hatalar ve acemice hücum fauller son 10 dakikaya girerken skoru 46-43 olarak belirledi. 


Final periyoduna iki takım da dengesiz hücumlarla başlarken, iki maçtır basketbol adına olumlu bir hareketini göremediğimiz Ömer Aşık'ın rakibini itmesiyle gelen sportmenlik dışı faul Senegal'e ilk sayıları getirdi. Millilerin hücumda potaya gitmede çok büyük problem yaşadığı gözlenirken, Dixon'ın zorlama şutlarla çember dövmeye devam etmesi ve kaçan serbest atışlar sonrası ilk 4.5 dakika boyunca Birkan'ın hücum sonunda geriye çekilerek kaydettiği ve çemberden seke seke giren üçlüğü dışında bir sayı bulamadık ve son 5 dakikaya 50-47 önde girdik. Ergin Ataman'ın molası sonrası savunma konsantrasyonumuz az da olsa artarken, isabetsiz Senegal hücumları sonrası Dixon'la gelen hızlı hücum sayıları son 3 dakikaya girilirken skoru 58-50 yaptı. Bu dakikalarda Dixon arka arkaya sayılar bularak Türkiye'nin sayı yükünü çekerken, seri halinde kaydettiği 13. sayısı 45 saniye kala skoru 66-60'a getirdi. Kalan sürede farkın kapanmasına izin vermeyen 12 Dev Adam 68-62 galip ayrılırken grup ikincisi olarak yarı finalde Fransa'nın rakibi oldu.

Türkiy'de Bobby Dixon 23 sayı - 7 ribaunt - 4 asist, Semih Erden 14 sayı - 11 ribaunt - 1 blok ve Sinan Güler 8 sayı - 4 ribaunt - 3 asist ile mücadele ederken, Senegal'in en etkili isimleri 15 sayı - 9 ribaunt ile Ndoye ve 14 sayı - 11 ribaunt ile Ndour oldular. 

0 comments:

Yorum Gönder