20 Şubat 2016 Cumartesi

TBF'ye açılan dava ve oyuncu sağlığı üzerine

Geçtiğimiz sezon o zamanki adıyla Basketbol İkinci Ligi'nde Best Balıkesir ile Afyon Karahisar Belediyespor arasında oynanan maçta topu sahada tutmaya çalışırken protokol tribününü koruma amacıyla konulmuş cam panoya çarpan ve bileği kesilen ABD'li oyuncu Raymond McDonald Skyes Türkiye Basketbol Federasyonu'nun da bulunduğu 3 kuruma dava açtı. Ev sahibi takım olan Best Balıkesir Basketbol Kulübü Derneği, Türkiye Basketbol Federasyonu ve Balıkesir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne açılan davalarda oyuncu güvenliğine aykırı bir ortam oluşmasından bu 3 kurumun sorumlu olduğu ve Skyes'ın sakatlığı süresince kaybını telafi etmesi gerektiği iddia edildi. Olay sonrası eski gücünü toplayamayan ve uzun süre parkelerden uzak kalmak zorunda kalan Skyes daha önce kısa bir süre Portland Trail Blazers formasıyla NBA deneyimi de yaşamıştı. 


Bu davanın sonucu ne olur, ne kadar sürede sonuçlanır bilinmez tabi; fakat hazır yeri gelmişken oyuncu sağlığı ile ilgili bazı noktaların da zaman zaman gözden kaçtığını belirtmeden geçmeyelim. Normalde spor salonları içinde birçok alandaki camların kırılmaz cam olması gerekirken, güya protokol tribünündekilerin emniyetini sağlamak için (!) kullanılan bu uygulamanın gerek sporcu gerekse tribündekilerin sağlığına daha ciddi bir tehlike yarattığı aşikar. Aynı zamanda basketbolu, onu yönetenleri de halktan uzaklaştıran benzer uygulamaları ihtiyacımız olup olmadığı da ayrı bir tartışma konusu tabi. Bunun yanında benzer şekilde saha kenarlarındaki reklam panolarının köşelerinin gerektiği ölçüde korunmaması durumunda (ki BSL'de dahi birçok salonda buna dikkat edilmiyor) olası dengesiz temaslar sonrası sporcu sağlığına tehlike yaratcak sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunun yanında özellikle Bölgesel Lig ve Altyapı maçlarının oynandığı bazı salonlarda saha çizgileriyle salon duvarları arasında yeterli mesafe olmaması, bazı salonlardaki benchlerin yarattığı tehlikeler de önemsiz sayılamayacak ölçüde ne yazıkki. Daha altyapı döneminde basketbola elverişli şartlar sağlanmadığı sürece, velilerin de çocuklarını bu olumsuz şartlarda spora teşvik etmeleri bir yana, şartlar düzelmediği sürece önlerine engeller koyacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu anlamda ileride de benzer hadiselerin tekrarlanmaması ve basketbolumuzun geleceğinin önüne bariyerle koymamak adına yetkilileri, bir an önce devreye girmeleri ve sporcu sağlığını koşulsuz şartsız ön planda tutmaları yolunda göreve davet ediyoruz.  

1 yorum:

  1. Birçoğumuzun günlük işlerinde yaptığı işi savsaklama, bazen böyle insan sağlığına zarar verecek sonuçlara yol açıyor. Adam haklı bir dava açmış. Kimse bir itiraz edemez

    YanıtlaSil