28 Haziran 2015 Pazar

Enes Kanter ve Milli Takım

2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesi milli takımın 20 kişilik aday kadrosu açıklandı. Kadroda yer alan isimlerden çok, geçtiğimiz yıl NBA’de özellikle Oklahoma City Thunder’a takas edildikten sonra oldukça başarılı bir grafik gösteren Enes Kanter’in milli takıma çağrılmaması gündemi belirleyen olaydı. Milli basketbolcu geçtiğimiz yıl düzenlenen Dünya Şampiyonası öncesi koç Ergin Ataman tarafından kadroya çağrılmasına rağmen NBA sezonunun sonunda geçirdiği menüsküs ameliyatı sebebiyle milli takımdan affını istemiş ve turnuvada yer alamamıştı.
 
 
Aslına bakarsanız geçtiğimiz yaz düzenlenen Dünya Şampiyonası Enes’in milli takımdan affını istediği ilk turnuva değil. Tanjevic döneminde düzenlenen 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesi de NBA yaz ligindeki maçları sebep gösterip affını isteyen milli basketbolcu gerek o dönem milli takımlar menajeri ve şu an basketbol federasyonu başkanı olan Harun Erdenay’ın gerekse de koç Tanjevic’in tepkisiyle karşılaşmıştı. Her ne kadar şu an için milli takım aday havuzundaki en formda oyuncu olursa olsun Enes’in milli takıma çağrılmamasının ardından kendi imzasını taşıyan basın bildirisiyle sırf siyasal görüşlerinden ötürü milli takıma çağrılmadığını ifade etmesi bence kısmen doğru tarafları olan bir yaklaşım olsa bile –bakınız Cenk Akyol’un Gezi Parkı direnişi sırasında basına verdiği demeçler sonrası milli takım aday kadrosuna çağrılmaması- biraz havada kalıyor. Ergin Ataman yaptığı basın açıklamasında bu konu hakkında Enes’i daha önceden aday kadroya çağırmasına, hatta son Dünya Şampiyonası öncesi sakatlığının bilinmesine rağmen oyuncuya turnuvanın başlamasına 3 hafta kalana dek ek süre verilmesine karşın gerek iyileşme süresinin uzaması gerekse Enes Kanter‘le irtibat kurmak istemesine rağmen bir türlü milli oyuncunun kendisini muhatap almamasının yanı sıra aday kadroya çağrılmış bir oyuncu olarak bir özür mesajı dahi yayınlamamasını gerekçe olarak sunuyor.

İki tarafın açıklamaları da olayda mağdur olan tarafın kendileri olduğunu gösterse de esasen gerçeği tek bir taraftan ele alan söylemleriyle inandırıcılıktan uzak kalıyor. Milli takımlar koçuyla Enes Kanter arasında bir iletişim bozukluğu olduğu aşikâr. Aynı zamanda şimdiye dek Enes Kanter’in milli formayı giymek bahsinde pek istekli davranmadığını da belirtmek yerinde olur. Fakat henüz 23 yaşında ve NBA draftinde en yüksek sıradan seçilmiş Türk olmasına rağmen gerek form durumu gerekse yetenekleri göz önüne alındığında olimpiyat elemelerine direkt etki edecek turnuva öncesi Enes’i aday kadroya dahi çağırmamak bu saatten sonra milli takım kapılarının oyuncu için kapandığına işaret ediyor. Zaten genç oyuncu yetiştirmek konusunda çektiğimiz sıkıntılar düşünüldüğünde Enes gibi bir yetenekten milli takımı mahrum bırakmak Türk basketbolu açısından büyük bir kayıp. Üstelik bir de Enes’in kendi ağzından sırf siyasal görüşlerinden ötürü milli takıma çağrılmadığını açıklaması; siyasetin kapsama ve etki alanının her geçen gün genişlediği günümüz Türkiye’sinde şayet doğruluk payı varsa daha da vahim bir konu.
 
Dağhan Duru

1 yorum:

  1. Enes her ne kadar biraz kaderini geçmişteki hareketleriyle kendi belirlese de, bu seneki oyunuyla ve kendisi de bu kadar istiyorken, milli takım kadrosunda olmalıydı sanki. Saha dışı kriterlere gelince, o teknik ekibin görüşüyle alakalı tabi :(

    YanıtlaSil