13 Nisan 2014 Pazar

Galatasaray Avrupa Şampiyonu

Bugün Rusya’da bir İstanbul derbisi vardı. Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunun bilmediği. Hani şu yeşil sahalarda olsa Tüm Türkiye’nin ekran başına toplanacağı, hayatın duracağı derbilerden. Yalnız bu derbinin özelliği bayan basketbolunda Avrupa’nın en büyüğünü belirleyecek maç olmasıydı. bİlmeyenlere duyurulur. Edebiyata girmeyelim fazla, bugün Rusya’da Ekaterinburg’ta bir Avrupa Şampiyonu bir de ikincimiz oldu. Euroleague Women final maçında ezeli rakibi Fenerbahçekarşısında baştan sona önde götürdüğü maçı 69-58 kazanan Galatasaray Odeobank bu sonuçla Avrupa’da bayan basketbolunun en büyüğü oldu.
 

Bu maç öncesi skor ne olursa olsun Galatasaray’ın yarı finalden gelen bir üstünlüğü bulunuyordu. Kupanın favorisini, hem de dar rotasyonlarına rağmen elemişler ve finale moralli gelmişlerdi. Yarı final maçının ilk çeyreğinde sakatlanan Lyttle’ın da bu maç oynayacak olması büyük avantajlarıydı. Bir de şu vardı ki, finalin galibi Fenerbahçe olsa bile ezeli rakiplerinin şampiyonluğunda en büyük pay, UMMC Ekaterinburg’u eleyerek yine Galatasaray’da olacaktı. Parkede ise sarı kırmızılılar bu tip alengirli söylemlere hiç gerek bırakmadılar. Aynı yarı final maçında olduğu gibi maça fırtına gibi başlayan Galatasaraylı bayanlar, ilk çeyrek sonunda farkı 20 sayı sınırına dayanmışlardı bile. Maçın geri kalanı ise Fenerbahçe’nin farkı kapatma çabasıyla geçti. Tabi 20 sayı geriden gelip farkı kapatmak Fenerbahçe gibi kişisel becerilere dayanan bir oyun yapısıyla sahada olan bir takım için o kadar da kolay değildi. Belirgin bir set hücumunda uzak Pondexter ve McCoughtry’nin bireysel yeteneklerine fazlasıyla bağımlı bir takım olan sarı lacivertliler, bu ikili her ne kadar çabalasa da takım kimyasının yeterince sağlam olmaması nedeniyle farkı ancak son çeyrekte makul seviyeye indirebildiler: 55-53. Kimya demiştik değil mi? İşte tam bu dakikada sarı kırmızılıların sessiz silahı Şebnem Kimyacıoğlu devreye girdi ve belki de kupanın en kritik iki üç sayılık isabetini Fenerbahçe potasına göndererek adeta kupanın Galatasaray’ın ellerinden kaymasına engel olan isim oldu.
Daha önce Euro Cup şampiyonluğu ve Euroleague üçüncülüğü bulunan Galatasaray ile geçtiğimiz sezonun Euroleague finalisti Fenerbahçe’yi karşı karşıya getiren bu büyük final sonucunda ilk Euroleague şampiyonumuz Galatasaray oldu. Bu vesileyle iki takımımızı da tebrik ediyoruz; fakat kişisel özel tebriğim de son 5 maçta tam 189 dakika sahada kalan Işıl Alben’e olacak. Basketbol beceri, yetenek işidir mutlaka, ama aynı zamanda yürek işidir. Işıl da Galatasaray’ın bu anlamda en değerli oyuncusuydu bana göre. Tebrikler Galatasaray, tebrikler kaptan.

0 comments:

Yorum Gönder