Basketbol Süper Ligi'nde geçtiğimiz sezonun flaş takımlarından Eskişehir Basket'in hafta içinde ani bir kararla ligden çekilmesi geçtiğimiz sezonun TBL finalisti Bahçeşehir Koleji'ine önümüzdeki sezon Süper Lig'te yer alma şansı tanıdı. Bahçeşehir Koleji'nin BSL'ye yükselmesi aynı zamanda ligdeki İstanbul takımı sayısını da 8'e yükseltirken ligimizdeki takımların yarısının tek şehirde toplanmasını beraberinde getirdi.
Geçtiğimiz aylarda Süper Lig'ten Marmara Ligi'ne doğru başlığıyla yazdığım yazıda belirttiğim gibi ligimizdeki takımların büyük bölümünün Marmara Bölgesi'nde toplanması Hidayet Türkoğlu'nun birçok demecinde değindiği "Basketbolu Anadolu'ya yayma" vizyonuyla çelişmekle birlikte, doldurulabilecek Anadolu tribünleri ve salonları varken, İstanbul'daki boş salonlarda oynanan maçlar nedeniyle basketbolumuzun gelişimi açısından da çok sıcak bakmadığım bir durum teşkil etmekte.
2010'lardan itibaren Anadolu'ya yayılması hızlanan basketbolumuzun bu durumu Basketbol Süper Ligi takımlarının dağılımına da yansırken, son birkaç sezonda ekonomik nedenlerle Anadolu takımlarının İstanbul ve Marmara Bölgesi takımlarıyla baş edememeye başlaması ve yeterli sürdürülebilir sponsor desteğini bulamamaları tekrar eski İstanbul yoğnluklu lig yapısına dönüşü hızlandırdı. 2010'ların başında İstanbul'dan 4, Marmara Bölgesi'nden ise 7-8 takımın yer aldığı ligde son olarak Bahçeşehir Koleji'nin katılımıyla birlikte bu sezon 8 İstanbul, 11 de Marmara Bölgesi takımı yer alıyor olacak. Ligimizde Ankara'nın doğusunu temsil edecek olan takım sayısı ise sadece iki.
Son 10 sezonda Basketbol Süper Ligi'nde yer alan 16 takım arasındaki İstanbul ve Marmara Bölgesi takımları sayısı ise şu şekilde gerçekleşti.
2018-19: Marmara Bölgesi -11, İstanbul - 8
2017-18: Marmara Bölgesi -10, İstanbul - 7
2016-17: Marmara Bölgesi -10, İstanbul - 7
2015-16: Marmara Bölgesi - 8, İstanbul - 7
2014-15: Marmara Bölgesi - 8, İstanbul - 6
2013-14: Marmara Bölgesi - 7, İstanbul - 4
2012-13: Marmara Bölgesi - 7, İstanbul - 4
2011-12: Marmara Bölgesi - 8, İstanbul - 4
2010-11: Marmara Bölgesi - 8, İstanbul - 4
2009-10: Marmara Bölgesi - 8, İstanbul - 5
2008-09: Marmara Bölgesi - 7, İstanbul - 5
(Not: Bu yazı sonrasında Trabzonspor'un da ligden çekilmesiyle birlikte durum daha da vahimleşmiş, ligimiz 15 takımın %50'den fazlası İstanbul, %75'inin Marmara Bölgesi takımlarından oluşan bir lige dönüşmüştür.)
(Not: Bu yazı sonrasında Trabzonspor'un da ligden çekilmesiyle birlikte durum daha da vahimleşmiş, ligimiz 15 takımın %50'den fazlası İstanbul, %75'inin Marmara Bölgesi takımlarından oluşan bir lige dönüşmüştür.)
basketbolda büyük olasılıkla iyi oynayanlar genelde marmara etrafında oluyor.
YanıtlaSilİyi oynamayla alakası yok. Anadolu takımları parasızlıktan sürünürken, sponsor bulamazken, İstanbul takımları haksız bir rekabetle öne çıkıyor. Basketbolun başındakiler de buna açık açık göz yumuyor
SilTamamen nüfus ve büyük fabrikaların İstanbulda bulunmasından kaynaklanıyor. 150 bin nüfuslu Bandırma gibi biryerden Banvit takımının çıkması şehirdeki insanlardan dolayı değil firmanın desteği sayesindedir. Zaten banvit çoğu maçı ücretsiz olarak vermekte.
YanıtlaSil